IJstaartjes met kruidnoten
Nu de Goedheiligman weer voet op Nederlandse bodem heeft gezet, laat het ‘heerlijk avondje’ niet lang meer op zich wachten (hoewel het voor veel kinderen waarschijnlijk nog een eeuwigheid lijkt te duren). Tijdens dit feest zal het vooral om de cadeautjes draaien, maar de (traditionele) sinterklaaslekkernijen mogen natuurlijk niet ontbreken. Dit jaar zou er in mijn familie zomaar eens een lekker sinterklaasdessert op tafel kunnen verschijnen: romige ijstaartjes met kruidnoten.
Het is echt een verrukkelijke lekkernij die je in een mum van tijd gemaakt hebt. Omdat ik weet dat er ook kinderen van deze taartjes zullen snoepen, heb ik een kindvriendelijke variant gemaakt. De amandellikeur uit de ingrediëntenlijst heb ik vervangen door een alcoholvrij alternatief: Lyre’s Amaretti. Het geeft de taartjes een heerlijke zachte, zoete & kruidige smaak, wat goed combineert met de krokante bite van de kruidnootjes. Dus of je het afgelopen jaar nu zoet of stout geweest bent, sinterklaasavond wordt met deze taartjes gegarandeerd een succes.
Ingrediënten
- 1 blaadje witte gelatine (1,67 gram)
- ca. 70 g kruidnoten (42 stuks)
- 1 ¼ tl speculaaskruiden
- 100 g fijne kristalsuiker
- 3 eidooiers (L)
- 40 ml amandellikeur (Amaretto)
- 150 ml volle melk
- 200 ml slagroom
- 125 g bakkerskruidnootjes
Extra nodig
6 kookringen van 7 cm ø en 5 ½ cm hoog, acetaatfolie, bakplaat/snijplank, bakpapier, huishoudfolie, spuitzak, spuitmondje
Tijd (ongeveer)
20 minuten bereiding, minstens 3 uur wachten
Werkwijze
- Week 1 blaadje witte gelatine in ruim koud water.
- Bekleed een bakplaat(je) of snijplank met bakpapier.
- Bekleed de binnenzijde van de kookringen met een strook acetaatfolie. Plaats de kookringen op de bakplaat.
- Leg in elke kookring 7 kruidnoten (op de bodem).
- Meng 100 g fijne kristalsuiker met 1 ¼ tl speculaaskruiden door elkaar.
- Doe deze suiker in een kom en voeg 3 eidooiers en 40 ml amandellikeur toe. Klop goed door elkaar met een garde. Zet apart.
- Verwarm 150 ml volle melk in een steelpan tot het kookpunt.
- Giet de melk in een dun straaltje bij het eimengsel en klop goed door elkaar.
- Giet dit mengsel terug in de pan en breng het tegen de kook aan terwijl je goed blijft roeren.
- Haal de pan van het vuur zodra je het eerste plofje ziet.
- Knijp het blaadje gelatine uit en los dit al roerend op in de warme vla.
- Plaats de pan in een laagje koud water om de vla af te laten koelen. Roer zo nu en dan door.
- Klop 200 ml slagroom stijf.
- Spatel de slagroom en 125 g bakkerskruidnootjes door de afgekoelde vla.
- Verdeel het mengsel over de 6 kookringen. Strijk glad.
- Dek af met huishoudfolie en plaats minstens 3 in de vriezer.
- Haal de taartjes ongeveer 15 minuten voor het opdienen uit de vriezer.
- Klop 150 ml slagroom met 1 el fijne kristalsuiker stijf.
- Vul een spuitzak met spuitmondje naar keuze met de slagroom en spuit een flinke toef op elk taartje.
- Versier met bakkerskruidnootjes.
- Serveer.
Wat een ontzettend leuke site heb je hier met heerlijke recepten en prachtige foto's. Complimenten.
BeantwoordenVerwijderenDank u wel Niels! Ontzettend leuk om te horen.
VerwijderenGroeten,
Tessa