Madeleines met Nutella

Madeleines met Nutella
 

Madeleines. Kleine elegante cakejes die gekenmerkt worden door hun schelpvorm aan de ene kant, en een buikje aan de andere zijde. Recentelijk op mijn vakantie in Frankrijk kwam ik ze weer overal tegen, zowel in de supermarkt als bij de Boulangerie-Patisserie. 

In het plaatsje Balleroy at ik een exemplaar gevuld met chocoladepasta. En ik moet eerlijk bekennen, hij viel een beetje tegen. De structuur was heel compact in plaats van luchtig, en hij was behoorlijk droog. Gelukkig weet ik dat je ze zonder al teveel moeite zelf vers uit je eigen oven tovert, dus eenmaal thuis trok ik meteen mijn madeleine-bakvorm uit de kast. 

Het resultaat was echt onwijs veel lekkerder dan het Frankrijk-exemplaar. Een verrukkelijk luchtig cakeje bomvol smaak, gevuld met zachte Nutella. Mmmm. Toen mijn familie op bezoek kwam om naar onze vakantie-avonturen te luisteren, hebben we ze onder het genot van een goede kop thee meteen allemaal opgegeten. 

 

Madeleines met Nutella


Tip: normaal zou ik het madeleinebeslag koelen om het befaamde buikje te krijgen, maar met dit recept verscheen het buikje ook zonder het beslag te laten rusten in de koelkast – dit recept is goed voor zo’n 35-40 madeleines.

Ingrediënten

  • 185 g boter
  • 200 g eieren
  • 150 g fijne kristalsuiker
  • 50 g honing
  • 50 g crème fraîche
  • 200 g patentbloem
  • 60 g maïzena
  • 7 g bakpoeder
  • 1 vanillestokje
  • Nutella

Extra nodig
1 of meerdere madeleine-bakvormen voor 12 grote madeleines, spuitzak, spuitmondje (ik gebruikte een soezenvulspuitje), fijne zeef, keukenpapier
Tijd (ongeveer)
30 minuten bereiding, 9 minuten oven (per batch), 1 uur wachten

Werkwijze

Beurre noisette

  • Maak eerst de beurre noisette.
  • Doe 185 g zachte boter in blokjes in een steelpan en laat op halfhoog vuur smelten. Als de boter volledig gesmolten is zal ze gaan borrelen en schuimen. De boter zal steeds iets verder verkleuren en je zal bruine spikkeltjes op de bodem van de pan zien ontstaan (dit komt omdat de wei verbrandt). Het vet van de boter zal een mooie karamel-achtige/hazelnootbruine kleur krijgen.
  • Haal de pan van het vuur als de boter een mooie hazelnootbruine kleur heeft.
  • Hang een fijne zeef boven een kom en leg hier een vel keukenpapier in. Giet de boter in de zeef.
  • Laat de boter afkoelen. Roer zo nu en dan door.


Beslag

  • Doe 200 g eieren met 150 g fijne kristalsuiker in een kom.
  • Klop op hoge snelheid tot een licht en luchtig mengsel.
  • Voeg 50 g honing en 50 g crème fraîche toe. Klop dit erdoor.
  • Zeef boven een andere kom 200 g bloem met 60 g maïzena en 7 g bakpoeder. Roer door elkaar met een garde.
  • Voeg het bloemmengsel toe aan het eimengsel en klop dit kort door elkaar.
  • Voeg al kloppend in een straaltje de beurre noisette toe. Klop door elkaar tot een homogeen beslag.
  • Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Voeg het merg toe aan het beslag in de kom en spatel dit erdoor.


Bakken

  • Verwarm de oven voor op 200°C (boven- en onderwarmte). Vet de madeleinevorm goed in met boter en bestuif met bloem. Klop de overtollige bloem eruit.
  • Vul een spuitzak met het madeleinebeslag en spuit in elke holte van de bakvorm een hoeveelheid beslag. Vul de holtes niet tot aan de rand, het beslag gaat nog behoorlijk rijzen tijdens het bakken.
  • Bak de madeleines 5 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. Verlaag de temperatuur daarna naar 180°C en laat ze nog ca. 4 minuten bakken.
  • Haal de madeleines uit de oven en daarna onmiddellijk uit de vorm (pas op: heet).
  • Laat ze afkoelen op een rooster.


Vullen

  • Om de madeleines te vullen moet de Nutella meer vloeibaar (lopend) worden.
  • Verwarm hiervoor wat Nutella kort in de magnetron of au bain-marie.
  • Vul een spuitzak met het spuitmondje met de Nutella.
  • Duw het spuitmondje in een madeleine en spuit wat Nutella in de madeleine. Werk zo alle madeleines af.
  • Serveer.



Madeleines met Nutella


Comments