Crumble shortbread met dadels
September is begonnen. De zomervakantie zit erop. Althans, voor het grootste deel van Nederland. Mijn vakantie moet nog beginnen. Nog vier dagen werken en dan drie weken even helemaal niets. Of ja ‘niets’, mijn vriend en ik gaan eerst een lang weekend naar Zuid-Limburg om even op adem te komen, en daarna vertrekken we voor een week naar Normandië. Lekker uitwaaien aan de kust en genieten van al het moois & lekkers wat die regio van Frankrijk te bieden heeft.
Van de vakantie-voorpret kan ik nu al intens genieten. En hoewel we natuurlijk een reisdoel hebben, is de autoreis an sich iets waar ik ook enorm naar uit kijk. Heerlijk genieten van de omgeving (mijn vriend zal rijden) en stoppen waar we maar willen. Wat er bij de reis natuurlijk niet mag ontbreken is een goed gevulde koelbox. Drinken, broodjes, beleg, fruit en wat lekkers voor tussendoor.
Deze crumble shortbread koekjes met dadels zullen ook zeker een plaatsje in de box krijgen. Het zijn echt verrukkelijke koekjes, stevig met een beet, een licht boterige smaak en een brosse en kruimelige structuur in je mond. De zachte dadelvulling geeft een heerlijke zoete smaak mee. Gewoon puur genieten met elke hap.
Ingrediënten
- 200 g gedroogde dadels zonder pit
- 1 sinaasappel
- 225 g boter
- 3 el gembersiroop
- 125 g patentbloem
- 125 g Zeeuwse bloem
- 50 g semolina (griesmeel)
- zout
- 100 g (fijne) kristalsuiker
- lichte basterdsuiker
Extra nodig
Vierkante bakvorm van 23 x 23 cm, bakpapier, citruspers, fijne rasp, foodprocessor
Tijd (ongeveer)
30 minuten bereiding, 30-40 minuten oven, 3 uur wachten
Werkwijze
Dadelvulling
- Hak 200 g dadels in stukjes. Rasp de schil van 1 sinaasappel en pers de sinaasappel uit.
- Doe de stukjes dadel met 25 g boter, de sinaasappelrasp, 3 el sinaasappelsap en 3 el gembersiroop in een steelpan.
- Breng de inhoud van de pan al roerend aan de kook.
- Plaats een deksel op de pan, en laat ca. 5 minuten op laag vuur zachtjes doorkoken, of tot de dadels zacht zijn.
- Doe de inhoud van de pan in een foodprocessor en maal tot een gladde pasta.
- Laat afkoelen.
Shortbread
- Zeef 125 g patentbloem, 125 g Zeeuwse bloem en 50 g semolina boven een kom. Voeg een snuf zout toe en roer door elkaar met een garde.
- Klop in een andere kom 200 g boter met 100 g kristalsuiker tot een licht en luchtig mengsel, dit duurt ca. 10 minuten.
- Voeg dan geleidelijk het bloemmengsel toe. Klop kort door elkaar, totdat je net een samenhangend deeg hebt.
Bakken
- Verwarm de oven voor op 170°C (boven- en onderwarmte).
- Bekleed de bakvorm met bakpapier.
- Druk tweederde van het deeg met je handen zo glad en gelijkmatig mogelijk uit op de bodem van de bakvorm. Probeer het deeg over het gehele oppervlakte even dik te krijgen.
- Spreid hier het dadelmengsel gelijkmatig over uit.
- Maak van het resterende deeg kruimels (kleine bolletjes) en verspreid deze over het dadelmengsel.
- Druk de kruimels licht aan met de palm van je hand.
- Plaats de bakvorm in het midden van de voorverwarmde oven en bak de koek 30-40 minuten, of tot de bovenkant goudbruin is.
- Haal uit de oven en bestrooi meteen royaal met lichte basterdsuiker.
- Snijd de warme koek daarna meteen in rechthoeken of vierkantjes. Laat de koek helemaal afkoelen in de bakvorm.
- Trek de koek met behulp van het bakpapier uit de vorm.
- Serveer.
Bron recept: Sue Lawrence, Scottish Baking
Heerlijk recept , en de zandbodem ook zo lekker !
BeantwoordenVerwijderen