Chocolate chip skillet cookie met karamel

Chocolate chip skillet cookie met karamel
 

Super makkelijk en snel om te maken en gewoon onweerstaanbaar lekker... Soms is er gewoon even niets beter dan een gigantische kleverige koekenpan-koek. Deze grote chocolate chip cookie gemaakt in een gietijzeren koekenpan (skillet) is echt de ideale lekkernij voor een luie zondagmiddag, of om een etentje met familie of vrienden mee af te sluiten. 

Elke hap van deze cookie is echt pure verwennerij. De bovenkant en rand zijn heerlijk knapperig en de binnenkant is zacht & smeuïg met heel veel chocolade en karamel. En wanneer je er een paar bolletje vanille roomijs bij serveert (of wat slagroom) heb je het gevoel alsof er een engeltje over je tong piest. Loopt het water je al in de mond? Bijkomend voordeel is dat je niet hoeft te wachten tot de koek is afgekoeld voordat je hem gaat eten, je kan bijna meteen met je lepel de pan induiken (een beetje afkoelen kan trouwens geen kwaad, je mond zal je dankbaar zijn). Geen gedoe en onmiddellijke bevrediging. Mmmm.

Tip: als de karamelsaus te stevig is geworden om over het koekdeeg te verspreiden, verwarm deze dan au bain-marie tot hij weer vloeibaarder is geworden – naast kant-en-klare bakvaste chocolate chips heb ik ook wat chocolade met karamel fijngehakt en deze door het deeg gemengd.


Ingrediënten

  • 150 g witte basterdsuiker
  • 125 ml slagroom
  • 140 g boter
  • 1 el glucosestroop
  • 160 g patentbloem
  • zout
  • 1 tl bakpoeder
  • 110 g fijne kristalsuiker
  • 45 g lichte basterdsuiker
  • 75 g ei
  • 1 tl vanille-extract
  • ca. 140 g chocolate chips

Extra nodig
Skillet van 20 cm Ø
Tijd (ongeveer)
20 minuten bereiding, 30 minuten oven, enkele uur wachten

Werkwijze 

Karamelsaus

  •  Maak de karamelsaus.
  • Doe 150 g witte basterdsuiker samen met 50 ml water in een pan.
  • Plaats de pan op laag vuur en roer tot de suiker is opgelost. Draai het vuur hoger.
  • Breng de suikersiroop aan de kook en kook, zonder te roeren, tot het een diepe karamelkleur heeft.
  • Doe ondertussen 125 ml slagroom met 40 g boter en 1 el glucosestroop in een steelpan. Breng dit mengsel al roerend aan de kook.
  • Blus de karamel af met de hete slagroom. Let op, dit gaat spatten en bruisen en is heel erg heet. Roer door met een garde.
  • Giet de karamelsaus in een kom en laat afkoelen.

  • Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte).
  • Vet de skillet in met boter.

Koekdeeg
  • Maak het koekdeeg.
  • Zeef 160 g bloem met een goede snuf zout en 1 tl bakpoeder boven een kom. Roer door elkaar met een garde. Zet apart.
  • Klop in een andere kom 100 g boter met 110 g fijne kristalsuiker en 45 g lichte basterdsuiker door elkaar tot een romig mengsel.
  • Voeg in 2 delen 75 g ei toe. Klop na elke toevoeging goed door.
  • Voeg 1 tl vanille-extract toe en klop dit erdoor.
  • Voeg het bloemmengsel toe en klop door elkaar tot de ingrediënten net gemengd zijn.
  • Voeg de chocolate chips toe en spatel deze erdoor.

  • Verdeel ongeveer de helft van het deeg over de bodem van de skillet. Smeer/druk het tegen de rand van de skillet een beetje omhoog, zodat je een rand krijgt.
  • Verdeel over de deegbodem een laagje karamelsaus. Spreid uit.
  • Verdeel het overgebleven koekdeeg over de saus. Strijk zo glad mogelijk uit.

  • Plaats de skillet in het midden van de voorverwarmde oven en bak de cookie in ca. 30 minuten gaar.
  • Haal uit de oven en laat minstens 10 minuten afkoelen voordat je de cookie opdient.
  • Serveer met karamelsaus en bijv. wat slagroomijs of vers geklopte slagroom.


Chocolate chip skillet cookie met karamel

Comments