Chocolade-karamelcupcakes met Rolo’s

Chocolade-karamelcupcakes met Rolo’s

Inmiddels heb ik dan echt vakantie, en wat was ik er aan toe. Even weg van die irritante wekker in de ochtend, de stress en gedoe op het werk, het continu ‘aan’ staan… ik had de afgelopen weken echt een sterke behoefte aan rust, niets hoeven, vrijheid, opladen, leuke dingen voor mezelf doen, zelf bepalen wat ik ga doen. 

Eén van de eerste dingen die ik dan ook deed nadat ik de kantoordeur achter mij had dichtgetrokken, was de keuken induiken. Lekker mijn creativiteit op de vrije loop laten en iets lekkers bakken waar ik op dat moment echt zin in had. Het werden deze chocolade-karamelcupcakes met Rolo’s. 

Wat je kan verwachten? Een heerlijke zachte cupcake met een rijke & intense chocoladesmaak, gevuld met een Rolo en karamelsaus, bedekt met een chocolade-karamelganache met daarop een flinke toef romige botercrème met dulce de leche (karamelpasta) en karamelsaus. Het is een droom van een cupcake voor alle chocolade- én karamelliefhebbers, elke hap is pure verwennerij. 



Chocolade-karamelcupcakes met Rolo’s


Ingrediënten

  • 1 blikje zoete gecondenseerde melk (397 g)
  • 150 g witte basterdsuiker
  • 315 ml slagroom
  • 40 g boter
  • 2 el glucosestroop
  • 100 g patentbloem
  • 1 ½ tl bakpoeder
  • 1 tl instant espressopoeder
  • 40 g cacaopoeder
  • zout
  • 150 g fijne kristalsuiker
  • 350 g boter
  • 2 eieren (L)
  • 1 tl vanille-extract
  • 24 Rolo’s
  • 100 g melk karamel-zeezout chocolade
  • 75 g poedersuiker
Extra nodig
Cupcakebakblik, 12 papieren cupcakevormpjes, spuitzak, spuitmondje
Tijd (ongeveer)
60 minuten bereiding, 20-23 minuten oven, 1 nacht wachten

Werkwijze


  • Begin een dag van tevoren met het recept.

Dulce de leche
  • Maak eerst de dulce de leche (karamelpasta).
  • Verwijder de papieren wikkel van het blikje zoete gecondenseerde melk.
  • Plaats het blikje in een pan en vul deze met zoveel water, dat het blikje ruim onder water komt te staan.
  • Breng het water aan de kook en laat vervolgens 3 uur koken. Laat het deksel op de pan liggen. Kijk af en toe of het blikje nog onder water staat. Giet indien nodig wat extra kokend water in de pan.
  • Draai het vuur uit en laat het water afkoelen. Haal het blikje uit het water, maak het droog en plaats het een nacht in de koelkast.

Karamelsaus
  • Maak de karamelsaus.
  • Doe 150 g witte basterdsuiker samen met 50 ml water in een pan.
  • Plaats de pan op laag vuur en roer tot de suiker is opgelost. Draai het vuur hoger.
  • Breng de suikersiroop aan de kook en kook, zonder te roeren, tot het een diepe karamelkleur heeft.
  • Doe ondertussen 125 ml slagroom met 40 g boter en 1 el glucosestroop in een steelpan. Breng dit mengsel al roerend aan de kook.
  • Blus de karamel af met de hete slagroom. Let op, dit gaat spatten en bruisen en is heel erg heet. Roer door met een garde.
  • Giet de karamelsaus in een kom en laat afkoelen.

Cakejes
  • Maak de cakejes.
  • Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte).
  • Plaats 12 papieren cupcakevormpjes in de bakvorm. Zet apart.
  • Zeef boven een ruime kom 100 g patentbloem met 1 ½ tl bakpoeder, 1 tl instant espressopoeder, 40 g cacaopoeder en een goede snuf zout.
  • Voeg 150 g fijne kristalsuiker toe en roer met een garde door elkaar. Zet apart.
  • Doe 100 g boter in kleine blokjes in een kom.
  • Klop de boter enkele minuten tot deze zeer licht en romig is. Schraap zo nu en dan de wanden van de kom schoon met een spatel.
  • Wanneer de boter romig is, voeg dan het bloemmengsel, 2 eieren, 1 tl vanille-extract en 150 ml slagroom toe.
  • Klop dit mengsel op de laagste stand door elkaar tot de ingrediënten goed gemengd zijn. Schraap indien nodig tussendoor met je spatel de wanden van de kom schoon. Klop niet te lang door, hooguit ½-1 minuut.
  • Vul de cupcakevormpjes met het beslag. Vul ze niet verder dan ¾.
  • Laat het beslag 20 minuten staan.
  • Bak de cupcakes in het midden van de voorverwarmde oven in ongeveer 20-23 minuten gaar. Een erin gestoken satéprikker moet er schoon uitkomen.
  • Laat de cakejes een paar minuten afkoelen in de bakvorm en plaats ze dan op een rooster om helemaal af te koelen.

  • Snijd met een scherp mes een kleine holte uit de bovenzijde van elk cakeje, iets groter/dieper dan een Rolo. Je kan hiervoor ook een cupcake ontkerner of ronde uitsteker gebruiken. Bewaar een stukje van datgene wat je weghaalt, dat heb je nodig als ‘dekseltje’.
  • Druk in elke cupcake een Rolo en vul de rest van de holte met karamelsaus. Dek af met een stukje cake.

Ganache
  • Maak de ganache.
  • Hak 100 g melk karamel-zeezout chocolade fijn. Doe de chocolade in een hittebestendige kom. Zet apart.
  • Doe 40 ml slagroom met 1 el glucosestroop in een steelpan.
  • Plaats de steelpan boven matig vuur en breng al roerend tegen het kookpunt aan. Laat het mengsel niet koken.
  • Giet het hete mengsel over de chocolade in de kom.
  • Wacht een paar minuten en roer het mengsel dan goed door met een spatel, tot alles goed gemengd is en een homogene gladde en glanzende massa vormt.
  • Laat de ganache afkoelen tot hij wat dikker is geworden.
  • Doop de bovenzijde van de cupcakes in de ganache.

Botercrème
  • Maak de karamel-botercrème.
  • Klop 250 g boter romig.
  • Voeg geleidelijk 75 g poedersuiker toe en klop goed door elkaar tot je een gladde botercrème hebt.
  • Meng de inhoud van het blikje dulce de leche door de botercrème en klop tot deze volledig is opgenomen, en je een egale crème hebt.

  • Vul een spuitzak met spuitmondje naar keuze met de botercrème en spuit deze op de bovenzijde van de cupcakes.
  • Versier ze met een Rolo en bedruip ze met de karamelsaus.
  • Serveer.




Comments