Citroencake met blauwe bessen
De meteorologische herfst mag dan inmiddels begonnen zijn, maar mijn welverdiende zomervakantie is nog niet ten einde. Anderhalve week geleden mocht ik eindelijk (als laatste van mijn collega’s) de “kantoordeur” achter mij dicht trekken. Momenteel bevind ik mijzelf al bijna een week samen met mijn vriend in het wonderschone Frankrijk (Normandië). Gewoon even niets doen, ontspannen en genieten.
En in een vakantie hoor je jezelf natuurlijk te verwennen. Mijn vakantie ben ik dan ook begonnen met deze verrukkelijke citroencake met blauwe bessen. En je weet het: de combinatie van citroen en blauwe bessen in een match made in heaven. De cake is een beetje smeuïg en barst van de frisse zurigheid, en de zachte & romige blauwe bessen meringue botercrème zorgt voor een lekkere zoete toets. Het is een verleidelijke traktatie die je niet kan weerstaan.
Ingrediënten
- 3 grote citroenen
- 90 ml zonnebloemolie
- 1 ei (L)
- 140 g Griekse yoghurt
- ½ tl vanille-extract
- 340 g fijne kristalsuiker
- 150 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd
- 20 g geraspte kokos
- 135 g verse blauwe bessen
- 1 el crème de cassis
- 2 eiwitten
- 200 g roomboter, zacht
- lemon curd
Cakevorm van 1,4 liter inhoud (ik gebruikte de Nordic Ware Classic Fluted Loaf Pan), fijne rasp, fijne zeef, suikerthermometer, staafmixer, spuitzak, spuitmondje
Tijd (ongeveer)
30 minuten bereiding, ca. 50 minuten oven, 90 minuten wachten
- Verwarm de oven voor op 160°C. Vet de cakevorm goed in en bestuif met bloem.
- Rasp de schil van de 3 citroenen en pers er 1 uit. Je hebt voor de cake 30 ml (2 el) citroensap nodig.
- Doe 90 zonnebloemolie, 1 ei, de citroenrasp, het citroensap, 140 g Griekse yoghurt, ½ tl vanille-extract en 175 g fijne kristalsuiker in een kom en klop goed door elkaar.
- Voeg 150 g zelfrijzend bakmeel en 20 g geraspte kokos toe en klop door elkaar tot een glad mengsel.
- Giet het beslag in de voorbereide cakevorm.
- Bak de cake ongeveer 50 minuten in het midden van de voorverwarmde oven, of tot een erin gestoken satéprikker er schoon uitkomt.
- Laat de cake 10 minuten afkoelen in de vorm en stort hem dan op een rooster om verder af te koelen.
- Maak de meringue botercrème.
- Pureer 135 g verse blauwe bessen met een staafmixer. Hang een fijne zeef boven een kom en schenk hier de puree in. Wrijf de puree door de zeef.
- Doe de blauwe bessen puree samen met 10 g fijne kristalsuiker en ½ tl citroensap in een steelpan en verwarm al roerend tot de suiker is opgelost.
- Voeg 1 el crème de cassis toe en laat het mengsel afkoelen op kamertemperatuur.
- Doe 135 g fijne kristalsuiker met 40 ml water in een steelpannetje en breng dit aan de kook. Meet met een suikerthermometer de temperatuur.
- Doe ondertussen 2 eiwitten samen met een snufje zout in een vetvrije kom. Klop de eiwitten tot zachte pieken. Voeg tijdens het kloppen 20 g fijne kristalsuiker toe.
- Haal de suikersiroop van het vuur als die een temperatuur van 121°C heeft bereikt en giet de siroop al kloppend en voorzichtig, in een dun straaltje, bij het eiwit.
- Klop vervolgens op maximale snelheid de Italiaanse meringue tot hij lauw is.
- Voeg vervolgens lepel voor lepel de 200 g zachte boter toe. Zorg dat de boter goed is opgenomen voordat je de volgende lepel toevoegt.
- Klop er ten slotte de blauwe bessen puree door.
- Als de cake volledig is afgekoeld, snijd je hem horizontaal in twee lagen.
- Bestrijk de onderste laag met een dun laagje lemon curd.
- Vul een spuitzak met rond glad spuitmondje met de meringue botercrème en spuit dit in dopjes/doppen op het onderste gedeelte van de cake.
- Leg er het bovenste deel op.
- Bestuif de cake eventueel met wat poedersuiker, of versier hem naar wens.
- Serveer.
ik vond een heerlijk lekker dessert om bij de koffie te geven
BeantwoordenVerwijderen