Schwarzwälder kirsch cupcakes
Wanneer de kersen in het seizoen zijn, is er één baksel wat er om schreeuwt om gemaakt te worden: de Duitse Schwarzwälder kirsch taart. Een verrukkelijke taart bestaande uit enkele lagen chocoladecake, kersen, slagroom en kirsch. Je kunt hem prima maken met kersen uit een pot, maar er gaat niets boven een kersentaart versieren met verse kersen.
Ook buiten de Duitse landsgrenzen is deze klassieker zeer bekend & geliefd. Mijn familie en schoonfamilie (met Duits familiebloed) zijn er dol op. Deze keer besloot ik het taartrecept in een cupcake-jasje te gieten. De cupcakevormpjes liggen anders ook maar te verstoffen in mijn keukenkast. Het resultaat deed niet onder voor het traditionele taart. De met kersenlikeur & kirsch gearomatiseerde chocolade cakejes zijn gevuld met een heerlijk kersenmengsel, met daarop kersenjam en een flinke toef met kirsch gearomatiseerde mascarpone-slagroom. Het geheel is versierd met chocoladerasp en een in pure chocolade gedoopte verse kers. Heerlijk genieten.
Ingrediënten
- 1 tl espressopoeder
- ½ tl kokend water
- 115 g boter
- 375 g extra pure chocolade + extra voor garnering
- 2 eieren
- 3 el kersenlikeur
- 110 g fijne kristalsuiker + 3 el
- 85 g lichtbruine basterdsuiker
- 75 g zelfrijzend bakmeel
- kirsch
- 1 grote pot ontpitte kersen (uitlekgewicht 350 g)
- 30 g custardpoeder
- kersenjam
- 12 verse kersen
- 250 g mascarpone
- 125 g slagroom
Cupcakebakblik met 12 holtes, 12 papieren cupcakevormpjes, cupcake ontkerner, zeef, rasp, bakpapier, spuitzak, spuitmondje naar keuze
Tijd (ongeveer)
60 minuten bereiding, 22-23 minuten oven, 1 uur wachten
- Maak eerst de cakejes.
- Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed de 12 holtes in het cupcakebakblik met papieren vormpjes (125 ml).
- Hak 75 g chocolade fijn. Hak 200 g chocolade grof.
- Meng 1 tl espressopoeder met ½ tl kokend water. Roer goed door en laat afkoelen.
- Doe 115 g boter en 200 g grof gehakte extra pure chocolade in een vuurvaste kom, en smelt au bain-marie. Roer door elkaar tot een homogeen mengsel.
- Neem van het vuur, zet apart en laat iets afkoelen.
- Klop 2 eieren, 3 el kersenlikeur, 110 g fijne kristalsuiker en 85 g lichtbruine basterdsuiker in een grote kom 5-10 minuten goed door elkaar.
- Voeg het gesmolten chocolademengsel toe en klop alles goed door.
- Voeg de afgekoelde espresso toe en klop goed door.
- Voeg 75 g zelfrijzend bakmeel toe en spatel deze luchtig door het beslag.
- Voeg 75 g fijn gehakte extra pure chocolade toe en spatel ook deze door het beslag. Verdeel het beslag over de vormpjes.
- Bak de cakejes ca. 22-23 minuten in het midden van de voorverwarmde oven, of tot ze gaar zijn van boven maar nog zacht van binnen.
- Laat de cakejes 5 minuten afkoelen in het bakblik en plaats ze dan op een rooster om verder af te koelen.
- Snijd met een scherp mes rondjes van zo’n 3-3 ½ cm doorsnee en zo’n 2 ½-3 cm diep uit elk cakeje. Je kan hiervoor ook een cupcake ontkerner of diepe ronde uitsteker voor gebruiken. Bewaar een dun plakje cake om straks de holtes weer mee af te sluiten.
- Bestrijk de binnenzijde elk cakeje met wat kirsch.
- Maak de kersenvulling.
- Giet de pot kersen leeg in een zeef en vang het sap op.
- Weeg 200 g kersen af en halveer elke kers.
- Weeg 200 g kersensap af en breng deze tegen de kook aan in een steelpan.
- Roer ondertussen in een kommetje 3 el kersensap met 30 g custardpoeder tot een glad papje.
- Giet het papje al kloppend met een garde bij het hete kersensap in de steelpan.
- Bind het mengsel al roerende met de garde. Laat 2 minuten zachtjes doorkoken.
- Roer er de gehalveerde kersen en 1 el kirsch door.
- Haal de pan van het vuur en laat het mengsel iets afkoelen.
- Vul de holtes van de cupcakes met het kersenmengsel.
- Dek af met een plakje cake.
- Bestrijk de bovenkant van de cakejes met wat kirsch.
- Breng een paar lepels kersenjam samen met een klein scheutje water aan de kook in een steelpan. Laat heel even doorkoken.
- Giet de jam in een kommetje en laat iets afkoelen.
- Bestrijk de bovenkant van de cakejes met de jam. Herhaal dit een paar keer.
- Smelt 100 g pure chocolade.
- Doe de gesmolten chocolade in een hoog en smal kommetje (of glas).
- Dip 12 verse kersen tot halverwege in de chocolade. Laat uitharden op een stuk bakpapier.
- Klop 250 g mascarpone met 125 g slagroom, 3 el fijne kristalsuiker en 1 el kirsch tot een dikke en romige crème.
- Doe de crème in een spuitzak met spuitmondje naar keuze, en spuit de crème op de cupcakes.
- Rap wat pure chocolade boven de cupcakes.
- Versier met een kers.
- Serveer.
Reacties
Een reactie posten