Mojito cupcakes
Afgelopen woensdag was het zover, ik mocht 36 kaarsjes uitblazen op mijn (zelfgemaakte) verjaardagstaartje. Het bijbehorend feestje heb ik die dag nog niet gevierd (dat gebeurd dit weekend pas), maar samen met mijn vriend heb ik die avond wel geproost op mijn verjaardag. Niet met een wijntje of biertje, maar met een mojito cocktail. Heerlijk samen op de bank genietend van dit op en top zomerse drankje. Jammer genoeg ontbrak het zwoele-zomeravond-weer en was de lucht bewolkt, maar dat mocht de pret niet drukken.
Meteen kwamen er ook ideetjes in mij op voor een baksel, want met de smaken van een mojito kan je natuurlijk ook heerlijk experimenteren in de (zoete) keuken. Rum, rietsuiker, munt & limoen zijn verrukkelijke ingrediënten om bijvoorbeeld deze mojito cupcakes mee te maken.
De zachte, smeuïge en heerlijk geurende cakejes zijn gevuld met een frisse mojito crème, met daarbovenop een flinke toef romige botercrème. Met een schijfje limoen en een takje verse munt is de look compleet. Het is echt een heerlijke zomerse traktatie.
Ingrediënten
- 2 blaadjes witte gelatine (3,3 gram)
- 5 limoenen + extra voor garnering
- verse munt
- 200 g boter, zacht
- 225 g rietsuiker
- ¼ tl zout
- 120 g bloem
- 1 tl bakpoeder
- 1 ei (L)
- ¼ tl vanille-extract
- 145 ml melk
- 155 ml witte rum
- 25 g citroensap
- 1 el muntsiroop
- 190 ml slagroom
- 250 g poedersuiker
Cupcakebakblik, 8 papieren cupcakevormjes, zeef, huishoudfolie, fijne rasp, hakmolentje, spuitzak, spuitmondje
Tijd (ongeveer)
45 minuten bereiding, 25 minuten oven, minstens 3 uur wachten
- Week 2 blaadjes (3,3 gram) witte gelatine in koud water.
- Verwarm de oven voor op 170°C. Zet de cupcakebakvorm klaar en plaats in de holtes 8 goed passende papieren vormpjes.
- Maak de cakejes.
- Rasp de schil van drie limoenen en pers ze uit. Je hebt in totaal 50 g limoensap nodig (voor de crème verderop in het recept). Zet beide apart.
- Hak een aantal muntblaadjes met behulp van een hakmolentje fijn. Je hebt 1 el fijngehakte munt nodig. Zet apart.
- Klop 40 g zachte boter romig.
- Voeg 140 g rietsuiker toe en klop deze erdoor.
- Voeg ¼ tl zout, de geraspte limoenschil en de fijngehakte munt toe en klop dit erdoor.
- Voeg 120 g bloem en 1 tl bakpoeder toe en klop op lage snelheid door elkaar, tot zich een kruimelig mengsel vormt.
- Klop in een maatbeker 1 ei, ½ tl vanille-extract en 120 ml melk door elkaar met een garde.
- Klop het melkmengsel op lage snelheid door het bloem-botermengsel. Meng alles goed.
- Schep het beslag in de vormpjes, vul ze voor twee-derde.
- Bak de cakejes in het midden van de voorverwarmde oven in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar. Ze voelen veerkrachtig aan wanneer je er met een vinger op duwt.
- Haal de cakejes uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.
- Breng 100 ml witte rum met 30 g rietsuiker in een steelpan aan de kook. Laat de rum tot de helft inkoken. Zet apart.
- Snijd met een scherp mes rondjes van zo’n 3-3 ½ cm doorsnee en zo’n 2 ½-3 cm diep uit elk cakeje. Je kan hiervoor ook een cupcake ontkerner of diepe ronde uitsteker voor gebruiken.
- Bestrijk de binnenzijde en bovenkant van elk cakeje met de ingekookte rum (ongeveer ½ tl per cakeje).
- Maak de mojito crème.
- Breng 50 g limoensap, 25 g citroensap, 40 g rietsuiker en 1 el muntsiroop in een pannetje al roerend aan de kook.
- Draai het vuur uit. Voeg 15 ml witte rum toe.
- Knijp de 2 gelatineblaadjes uit en voeg ze toe aan de hete vloeistof. Roer tot de gelatine is opgelost.
- Doe 10 grote blaadjes verse munt in een kom. Giet de vloeistof op de muntblaadjes. Roer door elkaar.
- Dek af met huishoudfolie en plaats in de koelkast tot de vloeistof is afgekoeld.
- Klop 190 ml slagroom met 15 g rietsuiker bijna stijf (dik lobbig).
- Haal de kom met afgekoelde vloeistof uit de koelkast en giet door een zeef in een kom.
- Spatel de afgekoelde vloeistof door de slagroom.
- Vul de holtes in de cupcakes met de crème.
- Dek de cakejes af met huishoudfolie en plaats in de koelkast tot de crème is opgesteven.
- Maak de botercrème.
- Rasp de schil van twee limoenen.
- Hak een aantal muntblaadjes met behulp van een hakmolentje fijn. Je hebt 1 tl fijngehakte munt nodig.
- Klop 160 g zachte boter romig.
- Voeg in delen 250 g poedersuiker toe en klop tot de suiker volledig is opgenomen.
- Voeg de limoenrasp en de gehakte munt tot en klop goed door elkaar.
- Meng in een kommetje 40 ml witte rum met 25 ml melk en klop dit mengsel op lage snelheid door het botermengsel.
- Als alle vloeistof is opgenomen, klop je de crème op hoge snelheid zacht en romig.
- Haal de cupcakes uit de koelkast.
- Vul een spuitzak met spuitmondje naar keuze met de botercrème en spuit deze op de cupcakes.
- Versier de cupcakes met een partje limoen en een blaadje munt.
- Serveer.
Kan dit als ze klaar zijn, opgemaakt , buiten de koelkast blijven?
ReplyDeleteIvm vervoer en te gebruiken na sporten.
Hoi!
DeleteVanwege de botercrème is het verstandig ze in de koelkast te bewaren. Maar ze kunnen best even buiten de koelkast zijn zonder dat ze meteen bederven.
Groeten,
Tessa