Cheesecakejes met banaan & karamel

Cheesecakejes met banaan & karamel
 

Hoewel het zomerse weer van de afgelopen week de perfecte aanleiding was voor het maken van en fris & licht baksel (met bij voorkeur zomerfruit), had ik ineens heel veel zin in banaan met karamel. Niet een smaakcombinatie die echt goed past in dit seizoen, maar wel een verdomd lekkere. 

Om aan mijn lekkere trek tegemoet te komen, besloot ik deze cheesecakejes met banaan & karamel te maken. Omdat dit no bake cheesecakejes zijn, is het een heerlijk eenvoudig recept. Je hoeft alleen maar een beetje te roeren en te kloppen, en kopzorgen over een waterbad of openscheurende bovenkanten mag je vergeten: de cheesecakejes worden gemaakt met gelatine, waarna je ze gewoon wat tijd geeft om op te stijven in de koelkast. De oven is helemaal niet nodig, wat ze ideaal maakt voor broeierig warme dagen. Het “moeilijkste” onderdeel is het maken van de karamelsaus, maar voor mij persoonlijk is ook dat inmiddels een fluitje van een cent. 

Het resultaat is een ware traktatie. Op de krokante chocolade-koekkruimelbodem ligt een stevige, compacte & frisse vulling van banaan-roomkaas die overgoten is met een zoete karamelsaus met verse plakjes banaan als finishing touch. Verwenmomentje gegarandeerd. 


Cheesecakejes met banaan & karamel


Ingrediënten

  • 7 blaadjes gelatine
  • 345 g digestive biscuit met pure chocolade
  • 3 el cacaopoeder
  • 185 g boter
  • ca. 3 bananen
  • 75 ml vers geperst sinaasappelsap
  • 300 g roomkaas
  • 440 g fijne kristalsuiker
  • 435 ml slagroom
  • 125 ml water

Extra nodig
10 kookringen van 7 cm doorsnee en 5 ½ cm hoog, acetaatfolie, snijplank, bakpapier, huishoudfolie, foodprocessor
Tijd (ongeveer)
40 minuten bereiding, minstens 6 uur wachten


  • Week 7 blaadjes gelatine minstens 2 uur in ruim koud water.
  • Leg een vel bakpapier op een snijplank.
  • Bekleed de binnenkant van elke kookring met acetaatfolie (of bakpapier).
  • Plaats de kookringen op de snijplank.
  • Maal 345 g chocoladekoekjes samen met 3 el cacaopoeder fijn in de foodprocessor.
  • Doe de kruimels in een kom.
  • Smelt 95 g boter en giet deze over de koekkruimels in de kom. Roer goed door elkaar.
  • Verdeel het koekkruimelmengsel over de kookringen en druk zo glad mogelijk aan.
  • Plaats de snijplank met de ringen in de koelkast.


  • Prak 200 g gepelde banaan.
  • Doe de geprakte banaan samen met 75 ml vers geperst sinaasappelsap in een (steel)pan en verwarm dit al roerend een paar minuten op laag vuur.
  • Knijp de gelatine uit en voeg deze toe aan het mengsel in de pan. Roer goed door tot de gelatine is gesmolten en goed gemengd is met het mengsel.
  • Haal de pan van het vuur en doe de inhoud in een kom. Laat afkoelen.
  • Doe 300 g roomkaas en 110 g fijne kristalsuiker in een andere kom. Klop door elkaar tot het goed gemengd is.
  • Doe 250 ml slagroom in een andere kom en klop deze lobbig.
  • Spatel de slagroom door de roomkaas.
  • Spatel in delen de afgekoelde bananenpuree door het roomkaasmengsel, tot alles goed vermengd is.
  • Giet/schep de roomkaasvulling op de koekbodems in de kookringen.
  • Dek af met huishoudfolie en plaats de taartjes minstens 4 uur in de koelkast om op te stijven.


  • Maak de karamelsaus.
  • Doe 330 g fijne kristalsuiker samen met 125 ml water in een hoge (steel)pan.
  • Plaats op middelhoog vuur en roer tot alle suiker is opgelost.
  • Breng het mengsel aan de kook en kook zonder te roeren (!) tot het mengsel een diepe karamel kleur heeft (ca. 180-185°C).
  • Verwarm ondertussen in een andere steelpan 185 ml slagroom met 90 g boter in blokjes. Roer tot de boter is gesmolten en breng aan de kook.
  • Blus de karamel af met de kokendhete slagroom. Let op, dit gaat spatten en bruisen en is heel erg heet. Roer door met een garde.
  • Draai het vuur laag en verwarm al roerend ca. 5 minuten, of tot de karamel een beetje is ingedikt.
  • Schenk de karamel in een kom en laat, onder af en toe roeren, afkoelen.


  • Haal de taartjes uit de koelkast.
  • Verwijder de ringen en de acetaatfolie.
  • Giet wat afgekoelde karamelsaus over ieder taartje.
  • Versier met enkele plakjes banaan.
  • Serveer.



Cheesecakejes met banaan & karamel


Comments