Aardbeien slagroomtaart

Aardbeien slagroomtaart

Het mag dan officieel nog geen zomer zijn, maar de afgelopen week tikte de thermometer toch echt zomerse temperaturen aan. En hoewel een stralend zonnetje goed is voor mijn humeur, zijn temperaturen boven de 23 graden dat niet. Slapeloze nachten, zweterige lunchwandelingen en na elke activiteit nergens meer puf voor. Van mij mag de regen (en bijbehorende verkoeling) wel weer komen. Voordeel van deze temperaturen is wel dat er ineens veel zomerfruit met korting te koop is, waaronder de koning onder alle zomerse fruitsoorten: de aardbei. 

De keuze voor een lekker baksel was snel gemaakt: het werd aardbeien slagroomtaart. Ik heb al vaker slagroomtaart met aardbeien gemaakt, maar voor deze keer besloot ik er een luxe variant van te maken. De taart is nu niet enkel gevuld met bakkersslagroom, maar ook met aardbeienjam, aardbeienbavarois en plakjes verse aardbei. De combinatie van zachte biscuit, romige slagroom, frisse aardbeien en krokante nougatine is er één om je vingers bij af te likken. Elke hap is een zalige zomers traktatie. 

 

Aardbeien slagroomtaart


Ingrediënten

  • 6 blaadjes witte gelatine (10 gram)
  • 3 eidooiers
  • 225 g fijne kristalsuiker
  • 28 g vanillesuiker
  • 3 el koude melk
  • 875 ml slagroom
  • 5 eieren (L)
  • 2 tl citroenrasp
  • zout
  • 100 g bloem
  • 25 g maïzena
  • ca. 400 g verse aardbeien
  • 25 ml water
  • 1 eiwit
  • 20 g poedersuiker
  • aardbeienjam
  • nougatine
Extra nodig
springvorm met een doorsnede van 24 cm, bakpapier, huishoudfolie, acetaatfolie (optioneel), spuitzak, spuitmondje, staafmixer
Tijd (ongeveer)
> 60 minuten bereiding, ca. 50 minuten oven, > 4 uur wachten


  • Week 6 blaadjes witte gelatine minstens 1 uur in ruim koud water.
  • Maak de gebaksslagroom.
  • Roer in een hittebestendige kom 1 eidooier, 25 g fijne kristalsuiker, 8 g vanillesuiker en 3 el koude melk door elkaar.
  • Verwarm het mengsel al roerend met een garde au bain-marie tot een gebonden en schuimig mengsel.
  • Knijp 3 gelatineblaadjes uit en los deze al roerend op in het warme dooiermengsel.
  • Haal de kom van de pan met water en laat het mengsel afkoelen.
  • Klop in een gekoelde kom 500 ml slagroom met 25 g fijne kristalsuiker stijf.
  • Spatel het dooiermengsel luchtig door de slagroom.
  • Dek de kom af en plaats voor ongeveer 1 uur in de koelkast, tot de slagroom is opgesteven.

  • Maak de taartbodem.
  • Verwarm de oven voor op 165°C. Vet de springvorm in en bekleed de bodem met bakpapier.
  • Splits 5 eieren.
  • Klop in een kom 5 eidooiers met 45 g fijne kristalsuiker en 2 tl citroenrasp tot een luchtige en romige crème, die als een dik lint van je gardes afloopt. Zet apart.
  • Klop in een vetvrije kom 5 eiwitten met een snufje zout stijf. Voeg tijdens het kloppen geleidelijk 70 g fijne kristalsuiker en 20 g vanillesuiker toe.
  • Spatel de stijfgeklopte eiwitten luchtig door de dooiercrème.
  • Zeef 100 g bloem en 25 g maïzena boven de kom. Spatel dit luchtig door het mengsel.
  • Schep het beslag in de springvorm en strijk glad.
  • Bak de taartbodem in het midden van de voorverwarmde oven in ongeveer 50 minuten gaar.
  • Laat de bodem heel even afkoelen in de vorm en verwijder dan de springvorm. Leg de taartbodem op een taartrooster en laat afkoelen.

  • Was de springvorm schoon en bekleed de binnenzijde met een strook bakpapier of acetaatfolie. De strook moet hoger zijn dan de rand van de springvorm.
  • Snijd de afgekoelde taartbodem horizontaal in drie lagen.
  • Snijd enkele aardbeien in plakjes.
  • Roer wat aardbeienjam los.

  • Maak de aardbeienbavarois.
  • Pureer 125 g aardbeien met een staafmixer.
  • Doe 2 eidooiers in een kom.
  • Breng 25 ml water samen met 25 g fijne kristalsuiker in een steelpannetje aan de kook.
  • Doe de suikersiroop over in een schaaltje en verwarm de siroop 30 seconden op vol vermogen in de magnetron.
  • Giet de siroop op de eidooiers en klop ze wit en romig op.
  • Spatel de aardbeienpuree erdoor.
  • Knijp de 3 blaadjes witte gelatine uit en smelt de gelatine in een schaaltje in de magnetron op vol vermogen in een paar seconden.
  • Spatel de gelatine vlug en krachtig door het aardbeienmengsel.
  • Klop 125 ml slagroom met 15 g fijne kristalsuiker bijna stijf.
  • Klop 1 eiwit met 20 g poedersuiker tot stijve pieken.
  • Spatel het eiwit en de slagroom luchtig door het aardbeienmengsel.

  • Bestrijk de onderste twee taartlagen met een deel van de gebaksslagroom. Plaats de overgebleven slagroom weer terug in de koelkast.
  • Bestrijk de slagroom op de taartlagen met een dun laagje van de losgeklopte aardbeienjam. Blijf ongeveer 4 centimeter van de buitenste rand vandaan.
  • Leg de plakjes aardbei op de aardbeienjam.
  • Leg de onderste taartlaag in de springvorm en giet hier de helft van de aardbeienbavarois op. Strijk glad.
  • Leg hier de middelste taartlaag op en giet hier de resterende bavarois op. Strijk glad.
  • Leg hier de bovenste taartlaag op en druk zacht aan.
  • Dek af met huishoudfolie en plaats 3 uur in de koelkast om op te stijven.

  • Haal de taart uit de koelkast en verwijder de springvorm.
  • Bestrijk de zijkant van de taart met een deel van de resterende gebaksslagroom.
  • Bedek de zijkant van de taart met nougatine.
  • Bestrijk de bovenkant van de taart met de overgebleven slagroom.
  • Klop 250 ml slagroom met 20 g fijne kristalsuiker stijf.
  • Versier de taart met toeven slagroom en verse aardbeien.
  • Serveer.



Aardbeien slagroomtaart


Aardbeien slagroomtaart

Reacties

  1. ik vond een heerlijk dessert voor bij de koffie of bij grootbezoek

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten