Simnel cakejes
Voor het tweede jaar op rij zal het paasfeest in mijn familie niet gevierd worden zoals we dat gewend zijn. We gaan niet met z’n allen in de achtertuin van mijn moeder paaseieren zoeken, en we schuiven niet aan de feestelijk gedekte paastafel aan voor een heerlijke paasbrunch. Het corona-virus gooit alweer roet in het eten, want we gaan er niet van uit dat er nog versoepelingen komen die het toestaan om met 12 personen bij elkaar te komen.
Maar natuurlijk ga ik wel mijn best doen om er thuis toch weer mooie dagen van te maken. En daarbij mogen zelfgemaakte paaslekkernijen natuurlijk niet ontbreken, Pasen is tenslotte een feest dat (ook) om lekker eten draait. Deze Simnel cakejes zijn in ieder geval al goedgekeurd door mijn proefpanel.
In Groot-Brittannië, Ierland en sommige andere landen is de Simnel cake een echte traditionele klassieker. In de Victoriaanse tijd werd deze fruitcake geassocieerd met Mothering Sunday (Moederdag), de vierde zondag van de vastentijd. Inmiddels komt hij vooral met Pasen op tafel, de bolletjes van marsepein bovenop zouden dan ook voor de apostelen van Jezus (zonder Judas, want hij is persona non grata) staan.
Zelf vieren mijn familie en ik Pasen niet in het licht van de christelijke traditie, maar ik vond het leuk om de cakejes toch met de bolletjes te versieren. Ik zie eerder een link met Moederdag, waarbij de 11 bolletjes staan voor de drie dochters, drie schoonzonen en 5 kleinkinderen van mijn moeder. Maar wat ze ook symboliseren, met deze cakejes op tafel worden de paasdagen echt verrukkelijke dagen.
Tip: de cakejes zijn ook heel lekker wanneer je de marsepein vervangt door amandelspijs.
Ingrediënten
- 100 g rozijnen
- 50 g krenten
- 70 ml bruine rum of whisky
- 35 g bigarreaux
- 25 g stemgember
- 25 g oranjesnippers
- 25 g sukade
- geraspte schil van 1 sinaasappel
- 115 g boter, zacht
- 115 g witte basterdsuiker
- 115 g zelfrijzend bakmeel
- 3 eieren (L)
- ½ tl koekkruiden
- 1 el melk
- ca. 300-350 g marsepein (blank of geel)
- ca. 4 el abrikozenjam
Extra nodig
6 kookringen van 7 cm doorsnee en 5 cm hoog, bakpapier, bakplaat, ronde uitsteker van 5 ½ cm doorsnee, ronde uitsteker met gekartelde rand van 6-7 cm doorsnee, fijne zeef
Tijd (ongeveer)
75 minuten bereiding, 25-30 minuten oven, 1 nacht wachten
- Was 100 g rozijnen en 50 g krenten en laat ze uitlekken. Dep ze droog met wat keukenpapier en doe ze in een kommetje.
- Verwarm 70 ml bruine rum (of whisky) in een steelpan en giet de warme vloeistof over de krenten & rozijnen. Wel ze een nacht in de rum.
- Laat de volgende dag de krenten & rozijnen uitlekken.
- Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de 6 kookringen in en bekleed ze aan de binnenzijde met een reep bakpapier. Bekleed een bakplaat met bakpapier en plaats hier de kookringen op.
- Rol ongeveer een derde van het marsepein uit tot een plak van een paar millimeter dik en steek hier met een ronde uitsteekvorm van 5 ½ cm doorsnee 6 plakjes uit. Leg apart.
- Snijd 35 g bigarreaux en 30 g stemgember fijn. Zet apart.
- Klop 115 g zachte boter met 115 g witte basterdsuiker goed door elkaar.
- Voeg 2 eieren, 1 el melk en ½ tl koekkruiden toe. Klop erdoor.
- Zeef het zelfrijzend bakmeel boven de kom en klop dit erdoor.
- Voeg de krenten, rozijnen, bigarreaux, oranjesnippers, sukade en geraspte sinaasappelschil toe en spatel deze door het beslag.
- Vul de kookringen met de helft van het beslag en leg in elke kookring 1 plakje marsepein.
- Vul de kookringen met de overige helft van het beslag en strijk glad.
- Bak de cakejes in het midden van de voorverwarmde oven in ongeveer 25 minuten gaar. Test dit met een prikker.
- Haal de cakejes uit de oven de oven en laat ze een paar minuten afkoelen op de bakplaat.
- Verwijder dan voorzichtig de kookringen en plaats de cakejes op een rooster om verder af te koelen.
- Rol ondertussen de marsepein uit en steek hier met een ronde uitsteker met gekartelde rand 6 plakjes uit.
- Rol van de overgebleven marsepein 66 kleine bolletjes.
- Verwarm de ovengrill.
- Verwarm de abrikozenjam met een klein scheutje water in een steelpannetje. Wrijf de warme jam door een fijne zeef.
- Bestrijk de cakejes aan de bovenkant met de jam en leg er een marsepeinen rondje op. Druk aan.
- Klop 1 ei los en bestrijk er lichtjes de plakjes marsepein mee.
- Rangschik langs de rand van elke cakeje 11 bolletjes. Druk ze zachtjes aan.
- Bestrijk ook de bolletjes lichtjes met het losgeklopte ei.
- Schuif de cakejes onder de hete grill en laat de marsepein een beetje kleuren.
- Haal uit de oven en serveer.
Comments
Post a Comment