Rum-rozijnen whoopies

Rum-rozijnen whoopies

 

Als er iets is dat de coronacrisis mij heeft gegeven, dan is het wel een spoedcursus ‘Hoe leer ik genieten van de kleine dingen in het leven?’. In het begin van de crisis waren we vooral aan het sikkeneuren dat we niets meer konden, maar inmiddels zijn we grotendeels aan de situatie gewend. Van een volle werkweek (met een uur reistijd per dag) en een druk programma in de avonduren en weekenden, naar veel uren thuis achter de pc en een lege agenda na werktijd.

Ja natuurlijk kan ik niet wachten om weer uit eten te gaan, een filmpje te pakken en spontaan een stedentripje te maken, maar nu heb ik wel meer dan tijd genoeg voor de echt belangrijke dingen in het leven: zorg dragen voor mezelf en mijn geliefden rondom mij. We genieten echt van de dingen die we wel kunnen. Mijn vriend en ik ontbijten vaker samen (heerlijk rustig zonder de stress van op tijd op het werk te geraken), we wandelen veel meer rondjes (iets waar onze hond ook heel blij mee is) en de avondklok brengt een hoop rust en een betere nachtrust (na 21.00 uur is het in onze wijk bijna stil op straat). 

Ook mijn wekelijkse creatieve “uitspatting” in de keuken zorgt steeds weer voor een heerlijk geniet- en verwenmomentje. Ook als het gewoon twee simpele zachte ronde cakejes zijn met een romige vulling van botercrème. Want geloof mij maar, deze rum-rozijnen whoopies zorgen voor een waar feestje op tafel.


Tip: het recept is goed voor zo’n 18 whoopies – de rum is een essentieel ingrediënt in dit recept, gebruik er dus een van goede kwaliteit. 

 

Rum-rozijnen whoopies

 

Ingrediënten

  • 200 g rozijnen
  • 170 ml bruine rum + extra voor de botercrème
  • 405 ml melk
  • 190 g kristalsuiker
  • ¼ tl vanillepoeder
  • 23 g custardpoeder
  • 2 eidooiers
  • 450 g boter, op kamertemperatuur
  • 1 ei
  • 280 g bloem
  • ½ tl bakpoeder
  • ½ tl zuiveringszout
  • 75 g poedersuiker
Extra nodig
2 (whoopie)bakplaten, bakpapier, 2 spuitzakken, spuitmondje naar keuze, rooster, huishoudfolie, keukenpapier
Tijd (ongeveer)
45 minuten bereiding, 12 minuten oven, een nacht wachten


  • Was 200 g rozijnen en laat ze uitlekken. Dep ze droog met wat keukenpapier en doe ze in een kommetje.
  • Breng 110 ml bruine rum aan de kook en giet deze over de rozijnen. Wel de rozijnen een nacht in de rum.
  • Laat de volgende dag de rozijnen uitlekken.

  • Maak de banketbakkersroom
  • Breng 200 ml melk met 25 g kristalsuiker en ¼ tl vanillepoeder op laag vuur aan de kook.
  • Roer in een kommetje 50 ml melk met 25 g kristalsuiker, 23 g custardpoeder en 1 eidooier door elkaar tot een glad papje.
  • Giet een deel van de hete melk over het koude melkmengsel en roer goed door elkaar.
  • Giet dit vervolgens terug bij de hete melk. Laat de room op laag vuur, onder voortdurend roeren, 2 minuten zachtjes doorkoken.
  • Roer er 30 ml bruine rum door.
  • Giet de banketbakkersroom over in een ondiepe schaal, dek af met huishoudfolie (druk de folie op de room) en laat afkoelen tot kamertemperatuur.

  • Maak het whoopie-beslag.
  • Verwarm de conventionele (boven- en onderwarmte) oven voor op 180°C. Bekleed twee normale bakplaten met bakpapier, of gebruik 2 whoopie bakplaten.
  • Meng 155 g melk met 30 ml bruine rum.
  • Mix 150 g boter met 140 g kristalsuiker tot een luchtig geheel.
  • Voeg 1 ei en 1 eidooier toe en klop tot een homogeen mengsel.
  • Zeef in een andere kom 280 g bloem met ½ tl bakpoeder en ½ tl zuiveringszout.
  • Voeg een deel van dit bloemmengsel bij het eimengsel. Klop dit kort door, totdat je geen bloemresten meer ziet.
  • Voeg vervolgens een deel van het melk-rum mengsel toe en klop dit goed door totdat je een glad beslag hebt.
  • Herhaal de vorige twee stappen tot het bloemmengsel en de melk op zijn en je een glad beslag gekregen hebt.
  • Spatel er de uitgelekte rozijnen door.
  • Schep met een lepel hoopjes beslag op een met bakpapier beklede bakplaat. Je kunt het beslag ook in een spuitzak doen. Zorg er dan wel voor dat het gat waardoor je het beslag gaat spuiten groot genoeg is om ook de rozijnen door te laten.
  • Laat tussen de hoopjes beslag genoeg ruimte vrij, want ze vloeien uit tijdens het bakken.
  • Bak de whoopies in het midden van de voorverwarmde oven in ca. 12 minuten gaar. Laat de whoopies kort afkoelen op de bakplaat, en leg ze dan voorzichtig op een rooster om verder af te koelen.
  • Blijf doorgaan tot het beslag op is.

  • Maak de botercrème.
  • Klop 300 g boter samen met 75 g poedersuiker luchtig op.
  • Voeg de banketbakkersroom toe en klop het geheel goed door.
  • Voeg theelepel voor theelepel naar smaak rum toe. Klop na elke toevoeging goed door.
  • Vul een spuitzak met spuitmondje naar keuze met de botercrème.
  • Spuit de crème royaal op de helft van de whoopies en bedek met de andere helft. Druk zacht aan.
  • Serveer.


Rum-rozijnen whoopies

Rum-rozijnen whoopies


Rum-rozijnen whoopies



Reacties