Mojito taartjes

Mojito taartjes
Zwoele zomeravonden. Het perfecte moment om te genieten van een verfrissende mojito. Deze cocktail met witte rum, limoensap, rietsuiker, munt en veel ijs is niet alleen fris, maar ziet er ook goed uit en is super simpel om te maken. En hij is natuurlijk gewoon heel lekker om te drinken.

Er valt eindeloos te experimenteren met dit heerlijke drankje, ook in de zoete keuken. Wat te denken van deze mojito taartjes? In dit recept worden de belangrijkste ingrediënten uit de klassieke mojito samengevoegd in een verfrissende traktatie.

Smaken deze taartjes als een mojito-cocktail? Jazeker. En daarnaast zijn ze heerlijk zacht en romig en zorgen ze voor een verrukkelijke smaaksensatie. Met een schijfje limoen en een takje verse munt is ook de look compleet. Met deze zomerse verleiding beleef je een magische en heerlijke Mojito avond.


Tip: het recept is zeker goed voor 5 taartjes, maar wanneer je de jocondebiscuit slim snijdt, kun je er zes taartjes mee maken.


Ingrediënten

  • 4 blaadjes witte gelatine
  • 20 g boter
  • 85 g amandelmeel
  • 85 g poedersuiker
  • 20 g bloem
  • 2 eieren
  • 80 g eiwitten
  • 50 g fijne kristalsuiker
  • 100 g limoensap
  • 50 g citroensap
  • 75 g rietsuiker
  • 2 el muntsiroop
  • 10 grote blaadjes verse munt
  • 3 el witte rum
  • 500 ml slagroom
  • partjes limoen, voor decoratie
  • takjes verse munt, voor decoratie

Extra nodig

5 kookringen 7 cm doorsnee en 5 ½ cm hoog, bakplaat van ca. 37x24 cm, bakpapier, liniaal, scherp mes, ronde uitsteker van 5 cm doorsnee, acetaatfolie van 5 ½ cm breed, zeef, huishoudfolie, spuitzak, spuitmondje, snijplank

Tijd (ongeveer)

>60 minuten bereiding, 6-8 minuten oven, 5 uur wachten

 

  • Week 4 blaadjes witte gelatine in ruim koud water.
  • Maak de jocondebiscuit.
  • Verwarm de oven voor op 220°C. Vet de bakplaat in en bekleed hem royaal met een vel bakpapier.
  • Smelt 20 g boter. Zet apart en laat afkoelen.
  • Meng 85 g amandelmeel met 85 g poedersuiker en 20 g bloem door elkaar met een garde.
  • Klop in een kom 2 eieren met het amandelmeelmengsel tot een luchtig beslag.
  • Klop in een schone en vetvrije kom 80 g eiwitten met 20 g fijne kristalsuiker tot stijve pieken.
  • Spatel de eiwitten luchtig door het beslag.
  • Meng de gesmolten boter kort door het beslag.
  • Verdeel het beslag gelijkmatig over de bakplaat.
  • Bak de biscuit 6-8 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
  • Haal de bakplaat uit de oven en laat de biscuit afkoelen.

 

  • Maak de mojito crème.
  • Breng 100 g limoensap, 50 g citroensap, 75 g rietsuiker en 2 el muntsiroop in een pannetje al roerend aan de kook.
  • Draai het vuur uit. Voeg 2 el witte rum toe. Knijp de 4 blaadjes gelatine uit en voeg ze toe aan de hete vloeistof. Roer tot de gelatine is opgelost.
  • Doe 10 grote blaadjes verse munt in een kom. Giet de vloeistof op de muntblaadjes. Roer door elkaar.
  • Dek af met huishoudfolie en plaats in de koelkast tot de vloeistof is afgekoeld.

 

  • Snijd uit de jocondebiscuit 5 lange repen van 3 centimeter breed en 20 centimeter lang. Steek met de ronde uitsteker 10 rondjes uit de resterende biscuit.
  • Bekleed de binnenzijde van de kookringen met acetaatfolie.
  • Plaats aan de binnenzijde van elke kookring een reep biscuit.
  • Plaats de ringen op een met huishoudfolie beklede snijplank.
  • Leg in elk taartringetje een rondje biscuit. Houd de andere plakjes nog even apart.

 

  • Klop 375 ml slagroom met 30 g fijne kristalsuiker bijna stijf (dik lobbig).
  • Haal de kom met afgekoelde vloeistof uit de koelkast en giet de massa door een zeef in een kom.
  • Spatel de afgekoelde vloeistof door de slagroom.
  • Vul de kookringen voor de helft met de crème.
  • Leg in elke ring een tweede plakje biscuit en vul verder met de crème tot boven.
  • Strijk recht af. Dek af met huishoudfolie en plaats enkele uren in de koelkast tot de taartjes zijn opgesteven.

 

  • Haal de taartjes uit de koelkast. Verwijder de ringen en de acetaatfolie.
  • Klop 125 ml slagroom met 1 el witte rum stijf.
  • Spuit de slagroom naar wens op de taartjes.
  • Garneer de taartjes met een schijfje limoen en een takje verse munt.
  • Serveer.  

 

 


Bron recept: Bakken voor iedereen, Christophe Declercq

Comments