Karamelbavarois met banaan & chocolade
Banoffee pie, een van mijn all-time favorite lekkernijen. De brosse bodem gevuld met karamel, banaan & slagroom… echt hemels lekker. Vooral de combinatie van banaan & karamel, die is echt onweerstaanbaar. Ultiem comfort food als je het mij vraagt. En daar denkt mijn vriend net zo over.
Zo nu en dan heeft hij verzoekjes voor mij om te bakken, en laatst vroeg hij om een banoffee pie. Dat had hij ooit gegeten en vond hij zooooo lekker. Nu heb ik in het verleden al vaker recepten voor banoffee pies geplaatst, dus het leek mij leuk om er eens een variatie op te maken.
Het werd een dessert, een overheerlijk dessert: karamelbavarois met banaan & chocolade. En gelukkig viel hij enorm in de smaak: de bavarois smelt op je tong, de plakjes banaan zorgen voor een extra zoete toets, de chocoladekoekkruimels geven een lekkere bite en de slagroom brengt een heerlijk fris accent. De aanblik en elke hap zijn een ware prikkeling voor je zintuigen.
Tip: Dit recept is goed voor 8 personen
Ingrediënten
- 1 ½ pakje (240 g) Verkade Brosse Brownie koekjes (gekoeld)
- 45 g boter
- 35 g amandelmeel
- 230 g fijne kristalsuiker
- 120 g water
- 750 ml slagroom
- 1 ei (L)
- 4 eidooiers (L)
- 4 ½ blaadje witte gelatine
- 75 g zure room
- ca. 3-4 bananen
- cacaopoeder
Bakplaat, bakpapier, foodprocessor, suikerthermometer, 8 glaasjes/schaaltjes, huishoudfolie, spuitzak, spuitmondje
Tijd (ongeveer)
> 60 minuten bereiding, 12 minuten oven, 1 nacht wachten
- Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Breek de koude Verkade Brosse Brownie koekjes en doe ze in de foodprocessor. Maal ze tot fijne kruimels.
- Smelt 45 g boter. Roer de koekkruimels door de boter.
- Voeg 35 g amandelmeel toe. Roer door elkaar.
- Verspreid het mengsel over de bakplaat.
- Bak ongeveer 10-12 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
- Laat volledig afkoelen. Breek met je vingers tot grove kruimels.
- Doe 150 g fijne kristalsuiker samen met 50 g water in een steelpan. Plaats de pan op laag vuur en roer tot de suiker is opgelost. Draai het vuur hoog.
- Breng het mengsel aan de kook en kook zonder te roeren (!), tot het mengsel een diepe karamel kleur heeft (ca. 180-185°C).
- Breng ondertussen in een andere steelpan 150 ml slagroom aan de kook.
- Blus de suikerstroop af met de kokendhete slagroom. Let op, dit gaat spatten en bruisen en is heel erg heet. Roer door met een garde.
- Laat de karamel afkoelen.
- Week 4 ½ blaadjes witte gelatine in 70 g koud water. Zet apart.
- Verdeel een deel van de koekkruimels over de bodems van de glaasjes. Zet apart.
- Klop 1 ei, 4 eidooiers en 50 g fijne kristalsuiker au bain-marie op.
- Haal de pan van het vuur en blijf kloppen tot het mengsel is afgekoeld.
- Verwarm de gelatine tot deze is gesmolten.
- Meng de gesmolten gelatine door de opgeklopte eieren.
- Spatel de afgekoelde karamel erdoor.
- Klop 350 ml slagroom lobbig. Spatel de slagroom door het karamelmengsel.
- Verdeel wat karamelbavarois over de glaasjes.
- Snijd 2 bananen in dunne plakjes en leg enkele plakjes banaan in elk glaasje.
- Verdeel hier de overige karamelbavarois over.
- Dek af met huishoudfolie en laat een nacht in de koelkast opstijven.
- Klop 250 ml slagroom met 30 g fijne kristalsuiker en 75 g zure room stijf.
- Doe de slagroom in een spuitzak en spuit dit op de bavarois.
- Bestrooi met wat cacaopoeder.
- Versier met plakjes banaan en de resterende koekkruimels.
- Serveer.
Mmm, erg lekker!
ReplyDelete