Kerstcakejes

Kerstcakejes
♫ ‘Het was kerstochtend 1961. Ik weet het nog zo goed, mijn konijnenhok was leeg. En moeder zei dat ik niet in de schuur mocht komen. En als ik lief ging spelen, dat ik dan wat lekkers kreeg.’♫

Gelukkig zijn bij mij de kerstdagen nog nooit zo vervelend begonnen als bij Youp van het Hek in 1961. Kerstochtend is bij ons vaak een vrolijke bedoening waarbij groots uitgepakt wordt met het kerstontbijt: heerlijke verse broodjes, versgeperste jus d’orange en een kerststol (hopelijk met veel amandelspijs) met roomboter. 

En dit jaar zit er weer eens sinds lange tijd een man naast mij aan de feestelijk gedekte kersttafel. Geen Lonely Christmas dus voor mij dit jaar, de feestdagen kunnen nu al niet meer stuk… hoewel een mislukt kerstdessert mijn humeur zeer zeker geen goed gaat doen. Binnenkort dus toch maar eens gaan proef-koken om er zeker van te zijn dat ik met iets verrukkelijks aan kom zetten. 

Als opwarmertje voor de grootse afsluiting van het kerstdiner kan ik mijn familie alvast deze kerstcakejes geven. Heerlijke lichte en luchtige cakejes die bomvol smaakvolle cranberries en sinaasappel zitten (een combinatie die een ware weldaad voor je smaakpapillen is) en die bedekt zijn met een laag zoete & luchtige meringue die in de witte chocolade is gedipt. Je maakt er de kerstdagen extra speciaal mee.   


Ingrediënten
  • 140 g gedroogde cranberries
  • 125 g bloem + extra
  • ¼ tl zout
  • 1 tl bakpoeder
  • ¼ tl zuiveringszout
  • 50 g boter
  • 275 g fijne kristalsuiker
  • 2 eieren 
  • 90 g crème fraîche
  • 1 el sinaasappelsap
  • geraspte schil van 1 sinaasappel 
  • 3 eiwitten
  • 90 g golden syrup
  • snufje wijnsteenzuur
  • 200 g witte chocolade
  • 2 el zonnebloemolie
  • rode voedselkleurstof
  • 12 bigarreaux
Extra nodig
1 cupcake bakblik met 12 holtes, 12 papieren cupcakevormpjes, spuitzak, rond glad spuitmondje,
Tijd (ongeveer)
60 minuten bereiding, 20-22 minuten oven, 60 minuten wachten


  • Wel 140 g gedroogde cranberries 10 minuten in heet water. Laat de cranberries goed uitlekken en dep ze droog.
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Plaats de papieren cupcakevormpjes in het bakblik. 
  • Zeef boven een kom 125 bloem, ¼ tl zout, 1 tl bakpoeder en ¼ tl zuiveringszout. Meng deze ingrediënten door elkaar met een garde.  
  • Mix in een tweede kom 50 boter met 125 g fijne kristalsuiker goed door elkaar.  
  • Voeg vervolgens één voor één de 2 eieren toe en mix na iedere toevoeging goed door. 
  • Voeg dan 90 g crème fraîche toe en daarna 1 el sinaasappelsap en de sinaasappelrasp. Mix goed door tot alles is opgenomen. 
  • Meng er vervolgens met een spatel het bloemmengsel doorheen. Blijf luchtig spatelen tot alles is opgenomen.
  • Schep de cranberries om met wat bloem zodat ze helemaal bedekt zijn. Spatel ze vervolgens door het beslag. 
  • Verdeel het beslag over de cupcakevormpjes en bak de cakejes in 20-22 minuten in het midden van de voorverwarmde oven goudbruin en gaar. 
  • Laat de cakejes 5-10 minuten afkoelen in het bakblik en plaats ze dan op een rooster om verder af te koelen.

  • Doe 3 eiwitten, 90 g golden syrup, 150 g fijne kristalsuiker en een snufje wijnsteenzuur in een vuurvaste kom. 
  • Klop deze ingrediënten au bain-marie met een elektrische handmixer tot zich stevige pieken vormen. 
  • Haal de kom van het vuur, zet hem op een koud werkvlak en blijf kloppen nog ongeveer 2 minuten op hoge snelheid kloppen.  
  • Schep het schuim in een spuitzak met een rond spuitmondje, en spuit het in een spiraal van ongeveer 5 à 6 centimeter hoog op de cakejes. 
  • Zet de cakejes op een bord/snijplank en plaats ze in de koelkast om op te stijven terwijl je de chocolade smelt. 
  • Hak 200 g witte chocolade in stukjes en doe deze samen met 2 el zonnebloemolie in een vuurvaste kom. Smelt de chocolade au bain-marie. Meng er tijdens het smelten rode voedselkleurstof doorheen.
  • Schenk de gesmolten chocolade over in een smal, hoog kommetje en laat wat afkoelen. Als de chocolade te stevig is, roer er dan nog wat zonnebloemolie doorheen. 
  • Pak de cakejes aan de onderkant vast en doop het schuim in de chocolade. Trek voorzichtig terug en laat de overtollige chocolade eraf lopen.
  • Leg direct een bigarreau op elk cakeje en laat de cakejes 15 minuten op kamertemperatuur staan, tot de chocolade gestold is.
  • Plaats eventueel nog afgedekt in de koelkast om verder op te stijven.
  • Serveer. 

Reacties