Cranberry-sinaasappeltulband

Cranberry-sinaasappeltulband
Kerstmis. Een feest dat gepaard gaat met vele tradities. Zo is er het plaatsen van de kerstboom (eventueel met cadeautjes eronder), het kerstdiner, de kerstman, de kerstmarkt en het versturen van kerstkaarten. Daarnaast is er in mijn familie ook nog de traditie van het maken van de kerstfoto op eerste kerstdag, een foto waarmee mijn moeder dan weer kan pronken op Facebook. En natuurlijk mag de traditionele kerstcake niet ontbreken, want hoewel iedereen zichzelf tonnetje rond gaat eten is er altijd wel een plekje vrij voor een lekker stukje zoetigheid. 

Dit jaar komt deze cranberry-sinaasappeltulband op tafel. Deze goudbruine glanzende schoonheid is niet alleen prachtig om op tafel te zetten, maar ook een fantastische traktatie voor de feestdagen, een cake om je vingers bij af te likken. Hij zit boordevol citrus en verse cranberries, is lekker zoet met een licht zuurtje van de bessen en hij heeft een heerlijke kruimelige structuur. Dus als je jezelf en je geliefden in deze laatste dagen van het jaar nog eens extra wil verwennen, dan kunnen ik en mijn proefpanel je deze tulband van harte aanbevelen. 


Ingrediënten
  • 1 eiwit
  • 195 g verse cranberries
  • 400 g fijne kristalsuiker
  • 375 g bloem
  • ¾ tl bakpoeder
  • ¼ tl zuiveringszout
  • ½ tl zout
  • geraspte schil van 3 sinaasappels
  • 150 g boter, zacht
  • 2 eieren (L)
  • 250 g karnemelk
  • 100 g sinaasappelsap, vers geperst
  • 1 tl vanille-extract
  • 85 g sinaasappelmarmelade
Extra nodig
Tulband bakvorm, foodprocessor, bakpapier, bakkwastje
Tijd (ongeveer)
45 minuten bereiding, 45 minuten oven, 1 nacht wachten


  • Begin een avond van tevoren met het maken van de gesuikerde cranberries. Bekleed een plat bord met bakpapier. 
  • Klop 1 eiwit los in een kommetje. Vul een ander kommetje met ca. 50 g fijne kristalsuiker. 
  • Haal 70 g verse cranberries door het eiwit (zorg dat ze helemaal bedekt worden) en rol ze dan door de kristalsuiker. Leg ze voorzichtig op het bakpapier en laat ze een nacht drogen. 

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de bakvorm goed in met boter en bestuif met bloem. Klop de overtollige bloem er uit. Zet apart.
  • Halveer 125 g verse cranberries. Zet apart. 
  • Zeef 375 g bloem, ¾ tl bakpoeder, ¼ tl zuiveringszout en ½ tl zout boven een kom. Roer door elkaar met een garde. Zet apart. 
  • Doe 300 g fijne kristalsuiker samen met de geraspte schil van 3 sinaasappels in een foodprocessor. Meng kort door elkaar tot de ingrediënten gemengd zijn. 
  • Klop 150 g zachte boter met de sinaasappelsuiker tot een licht en luchtig mengsel.
  • Voeg één voor één de 2 eieren toe. Klop na elke toevoeging goed door.
  • Meng 250 g karnemelk, 70 g vers geperst sinaasappelsap en 1 tl vanille-extract in een maatbeker door elkaar. 
  • Voeg het bloemmengsel in drie delen toe aan het botermengsel, wissel af met het karnemelkmengsel (begin en eindig met het bloemmengsel). Stop wanneer alle ingrediënten gemengd zijn, klop niet te lang door. 
  • Hussel de gehalveerde cranberries door wat bloem en spatel ze dan door het beslag. 
  • Schep het beslag in de bakvorm en strijk glad. 
  • Bak de tulband in het midden van de voorverwarmde oven in ca. 45 minuten gaar. Test dit met een prikker. 
  • Laat de cake 5-10 minuten afkoelen in de vorm en stort hem dan op een rooster om verder af te koelen. 

  • Meng 85 g sinaasappelmarmelade, 30 ml vers sinaasappelsap en 50 g fijne kristalsuiker in een steelpan. 
  • Breng dit mengsel aan de kook, draai het vuur laag en laat het mengsel ongeveer 3 minuten zachtjes doorkoken. Roer er af en toe doorheen. 
  • Giet de stroperige vloeistof door een zeef in een kom. Kwast de siroop vervolgens met een kwastje over de tulband.
  • Laat de tulband nog minstens 10 minuten staan.
  • Versier met de gesuikerde cranberries.
  • Serveer. 




Bron recept: gebaseerd op een recept van het blog Tutti Dolci

Reacties