Sinterklaastaart
Sinterklaas is weer in het land. En dat betekent dat de meest spannende en meest leuke tijd voor kinderen weer is aangebroken, vooral als ze nog in de Goedheiligman geloven. Mijn nichtjes en neefjes twijfelden vorig jaar nog geen moment aan het bestaan van de Goede Sint, maar dit jaar hebben we een nieuwe afvallige in ons midden: mijn nichtje van 8 (bijna 9) heeft een paar weken geleden van haar beste vriendinnetje te horen gekregen dat Sinterklaas niet bestaat. Tranen met tuiten werden er gehuild.
En hoewel ze heel goed heeft begrepen dat papa & mama de cadeautjes kopen, zat ze deze week weer als vanouds vol spanning voor de televisie het sinterklaasjournaal te kijken. Ja, die Sint die in het dorp wordt binnengehaald is nep, maar de Sint op televisie die is echt, die bestaat echt wel. Wat een heerlijk kind. Nu de intocht weer achter de rug is kan het grote aftellen tot pakjesavond weer beginnen. En wat is er dan lekkerder om helemaal in de stemming te komen met een overheerlijke sinterklaastaart. ♫ Zo lekker, zo lekker, zo lekker en zo zoet ♫
Ingrediënten
- 1 citroen
- 125 g amandelmeel
- 325 g kristalsuiker
- 1 ei
- 250 ml volle melk
- 25 g custardpoeder
- 2 eidooiers
- 250 g bloem
- 8 g bakpoeder
- 4 ¼ tl speculaaskruiden
- 80 g donkerbruine basterdsuiker
- snuf zout
- 330 g roomboter, zacht, in blokjes
- 60 g kruidnoten + extra voor decoratie
- 1 tl amandel-extract
Extra nodig
Taartring van 20 cm doorsnee, bakpapier, huishoudfolie, foodprocessor, spuitzak, spuitmondje
Tijd (ongeveer)
45 minuten bereiding, 24-25 minuten oven, minstens 5 uur wachten
- Maak eerst de amandelspijs.
- Rasp de schil van een halve citroen.
- Doe 125 g amandelmeel, 125 g kristalsuiker, 1 ei en de citroenrasp in een foodprocessor en mix het geheel goed door elkaar tot een homogene massa.
- Dek het amandelspijs af en plaats tot gebruik in de koelkast.
- Maak de banketbakkersroom.
- Breng 200 ml melk met 25 g kristalsuiker op laag vuur aan de kook.
- Roer in een kommetje 50 ml melk met 25 g fijne kristalsuiker, 25 g custardpoeder en 1 eidooier tot een glad papje.
- Giet een deel van de hete melk over het koude melkmengsel en roer goed door elkaar.
- Giet dit vervolgens terug bij de hete melk. Laat de room op laag vuur, onder voortdurend roeren, 2 minuten zachtjes doorkoken.
- Giet de banketbakkersroom over in een ondiepe schaal, dek af met huishoudfolie (druk de folie op de room) en laat afkoelen.
- Maak het deeg voor de taartbodem.
- Zeef 250 g bloem, 8 g bakpoeder en 3 tl speculaaskruiden boven en kom.
- Roer door elkaar met een garde.
- Voeg 100 g kristalsuiker, 80 g donkerbruine basterdsuiker, 1 eidooier, een snuf zout en 180 g zachte roomboter in blokjes toe.
- Kneed de ingrediënten kort met de hand tot een samenhangend deeg. Kneed echt niet te lang door: zodra er van het deeg een samenhangende bal gevormd kan worden is het goed.
- Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het een uur in de koelkast rusten.
- Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Bestuif je werkblad met wat bloem en rol hierop het deeg uit tot een ronde lap van ongeveer 1 tot 1,5 centimeter dik.
- Steek met de taartring een ronde deegplak uit.
- Verwijder het overtollige deeg en leg de deegplak op de bakplaat.
- Schep het amandelspijs op het deeg en spreid het met een spatel (of gewoon met de hand) uit tot 1,5 centimeter van de rand.
- Bak de taartbodem in 24-25 minuten gaar in het midden van de voorverwarmde oven.
- Verwijder voorzichtig de taartring en laat de bodem helemaal koud worden op de bakplaat.
- Maal 60 g kruidnoten fijn in de keukenmachine. Zet apart.
- Doe 250 g van de banketbakkersroom samen met 50 g kristalsuiker in een kom en klop met een mixer goed door elkaar.
- Klop er 150 g zachte roomboter in blokjes door.
- Klop er vervolgens 1 ¼ tl speculaaskruiden en 1 tl amandel-extract door.
- Klop er ten slotte de fijngemalen kruidnoten door.
- Doe de kruidnoten-botercrème in een spuitzak en spuit toefjes crème op de taartbodem.
- Versier de taart met strooigoed naar keuze.
- Serveer.
Comments
Post a Comment