Witte chocolade-karamelmousse
Chocolade, een lekkernij zó lekker dat er twee (feestelijke) dagen per jaar aan gewijd worden: op 7 juli vieren we Wereld Chocolade Dag en 13 september wordt jaarlijks omgedoopt tot Internationale Chocolade Dag. En ik als chocoholic heb hier natuurlijk helemaal geen bezwaar tegen, voor mij mag het gerust iedere dag chocoladedag zijn. Een flinke reep, chocoladekoekjes, chocolademousse of een overheerlijke chocoladetaart, ik krijg er nooit genoeg van.
Eergisteren vierde ik dus mijn liefde voor chocolade en heb ik wat heerlijke chocolaatjes opgepeuzeld. Maar om de feestelijke dag nog wat extra luister bij te zetten, maakte ik dit overheerlijke chocolade dessert: witte chocolade-karamelmousse. Verrukkelijke zachte chocolademousse die smelt op je tong, met daarop een flinke dot karamelslagroom en krokante karamelblokjes. Elke hap is een ware sensatie voor je smaakpapillen.
Ingrediënten
6 glaasjes, huishoudfolie, spuitzak, spuitmondje
Tijd (ongeveer)
45 minuten bereiding, minstens 4 uur wachten
Bron recept: Donna Hay
Eergisteren vierde ik dus mijn liefde voor chocolade en heb ik wat heerlijke chocolaatjes opgepeuzeld. Maar om de feestelijke dag nog wat extra luister bij te zetten, maakte ik dit overheerlijke chocolade dessert: witte chocolade-karamelmousse. Verrukkelijke zachte chocolademousse die smelt op je tong, met daarop een flinke dot karamelslagroom en krokante karamelblokjes. Elke hap is een ware sensatie voor je smaakpapillen.
Ingrediënten
- 750 ml slagroom
- 75 g boter
- 300 g fijne kristalsuiker
- 100 ml water
- 110 g witte chocolade
- 2 eieren, gesplitst
- 1 el donkerbruine basterdsuiker
- karamelblokjes
6 glaasjes, huishoudfolie, spuitzak, spuitmondje
Tijd (ongeveer)
45 minuten bereiding, minstens 4 uur wachten
- Maak eerst de karamelsaus.
- Doe 250 ml slagroom samen met 75 g boter in een steelpan. Plaats de pan op middelhoog vuur en breng het mengsel al roerend aan de kook. Haal de steelpan van het vuur en zet apart.
- Doe 300 g fijne kristalsuiker samen met 100 ml water in een steelpan. Plaats de pan op laag vuur en roer tot de suiker is opgelost. Draai het vuur hoog.
- Breng het mengsel aan de kook en kook, zonder te roeren, tot het mengsel een diepe karamel kleur heeft.
- Haal de pan van het vuur en voeg het warme slagroom mengsel toe. Let op, dit gaat spatten en bruisen en is heel erg heet. Roer door met een garde.
- Giet de karamelsaus in een kom en laat afkoelen.
- Hak 110 g witte chocolade fijn. Smelt de chocolade au bain-marie. Laat iets afkoelen.
- Klop 2 eiwitten in een vetvrije kom tot zachte pieken. Voeg 1 el donkerbruine basterdsuiker toe en klop tot stijve pieken. Zet apart.
- Klop in een andere kom 250 ml slagroom tot zachte pieken. Zet apart.
- Doe de 2 eidooiers in een ruime kom en voeg 250 g van de afgekoelde karamelsaus en de gesmolten witte chocolade toe. Klop goed door elkaar.
- Spatel voorzichtig en luchtig de eiwitten door het karamelmengsel en spatel er vervolgens voorzichtig en luchtig de slagroom door.
- Schep de mousse in 6 glaasjes, dek af met huishoudfolie en plaats minstens 4 uur in de koelkast.
- Klop 250 ml slagroom met 50 g karamelsaus tot zachte pieken.
- Spuit de slagroom op de mousse.
- Versier met karamelsaus en karamelblokjes.
- Serveer.
Bron recept: Donna Hay
Comments
Post a Comment