Limoencake
Weet je wat bakken zo leuk maakt? Dat je van die heerlijke verwenmomentjes voor jezelf en je dierbaren kunt creëren. Zo bakte ik laatst deze limoencake. De geur van versgebakken cake verspreidde zich tijdens het bakken langzaam richting alle hoeken van mijn huis. Mijn moeder kwam met haar neus hoog in de lucht gestoken de keuken binnengestapt. Vol verwachting stonden we voor de deur van de oven te wachten. En toen we dan eindelijk deze deur opentrokken en beloond werden met de aanblik van een fantastische goudbruine cake, konden we er bijna niet van af blijven.
Maar ja, hij moest nog afkoelen én (niet onbelangrijk) ook nog op de foto. Ons geduld werd dus wel even op de proef gesteld, maar elke hap van deze schoonheid was het dubbel en dwars waard (er wordt niet voor niets gezegd dat geduld een schone zaak is). Het is echt een verrukkelijke zomerse friszure cake, die je na het bakken overgiet met een limoensiroop wat hem heerlijk zacht houdt. Om je vingers bij af te likken.
Tip: voor deze cake gebruikte ik de Nordic Ware Jubilee Loaf Pan bakvorm
Ingrediënten
- 6 limoenen
- 4 eieren (L)
- 370 g fijne kristalsuiker
- 150 g olijfolie
- 100 g volle yoghurt
- 130 g bloem
- ½ tl bakpoeder
- 50 g amandelmeel
- 50 g maismeel
Extra nodig
Cakevorm met 1,4 liter inhoud, fijne rasp, citruspers
Tijd (ongeveer)
20 minuten bereiding, ca. 50-60 minuten oven, 2 uur wachten
- Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de cakevorm goed in met boter en bestuif met bloem. Klop de overtollige bloem uit de vorm.
- Rasp de schil van de limoenen en pers de limoenen daarna uit. Zet apart.
- Klop de 4 eieren en 270 g fijne kristalsuiker ongeveer 3 minuten op middelhoge snelheid door elkaar.
- Voeg 150 g olijfolie, 100 g volle yoghurt en 2 el limoensap toe en klop dit erdoor.
- Klop er vervolgens de limoenrasp door.
- Zeef 130 g bloem en ½ tl bakpoeder boven een andere kom en voeg hier 50 g amandelmeel en 50 g maismeel aan toe. Roer door elkaar met een garde.
- Voeg al kloppend beetje bij beetje het bloemmengsel toe aan de vochtige ingrediënten, tot alles goed gemengd is.
- Giet het beslag in de voorbereide cakevorm, tot ¾ vol. Klop een paar keer met de vorm op je werkblad om luchtbellen te verwijderen.
- Bak de cake ongeveer 50-60 minuten in het midden van de voorverwarmde oven, of tot een erin gestoken sateprikker er schoon uit komt.
- Laat de cake 10 minuten afkoelen in de vorm en stort hem dan op een rooster.
- Verwarm ondertussen al roerend 100 ml limoensap met 100 g fijne kristalsuiker in een steelpan, tot de suiker gesmolten is.
- Bestrijk de warme cake royaal met het warme limoensap.
- Laat de cake helemaal afkoelen.
- Serveer.
Hoi Tessa,
ReplyDeleteWat maak jij toch een heerlijke zoetigheden... Jouw blog en bijbehorende foto hebben mij weer eens verleid 'aan de bak' te gaan. En alhoewel ik nog nooit eerder een cake had gemaakt met olijfolie had ik het volste vertrouwen in jouw recept. Enne... ik heb zelfs exact dezelfde cakevorm gekocht omdat ik 'm zo mooi vind. Zowel de cakevorm als de cake zijn een groot succes geworden! Dank voor jouw inspiratie en duidelijke uitleg!
Groetjes,
Misja