Bitterkoekjescake

Bitterkoekjescake

 

Bitterkoekjes zijn hier in mijn huis nooit veilig. Het is één van die koekjes waar ik echt dol op ben. Wanneer de zak open gaat, dan moet deze ook leeg, zo snel mogelijk. Maar hoewel ik er geen moeite mee heb om in mijn eentje een zak bitterkoekjes leeg te eten, draait eten voor mij toch vooral om gezelligheid, om delen. En hoe kan je dat nu beter doen dan door deze overheerlijke koekjes in een cake te verwerken die je in dikke plakken onder je familieleden kunt verdelen?

Deze bitterkoekjescake heeft alles wat je van een lekkere cake mag verwachten: hij is zacht en een beetje vochtig, heeft een rijke smaak, de amandellikeur is onweerstaanbaar aromatisch en de bitterkoekjes zorgen voor een prettige beet. Je kan de cake na het bakken natuurlijk nog decoreren of van wat glazuur voorzien, maar zo in z’n nakie smaakt hij misschien nog wel het allerlekkerst.

En daar waar de zak met bitterkoekjes zo snel mogelijk leeg gaat, krijgt deze cake ook niet de kans om oud te worden. Hij is op voordat je er erg in hebt.


Ingrediënten

  • 175 g lichte basterdsuiker
  • 200 g boter, zacht
  • 1 tl amandel-extract
  • ¼ tl zout
  • 4 eieren (L)
  • 200 g bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 175 g bitterkoekjes
  • 5 el amandellikeur

Extra nodig
Cakevorm
Tijd (ongeveer)
25 minuten bereiding, ca. 60 minuten oven, 2 uur wachten

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 160°C (boven- en onderwarmte). Vet de cakevorm goed in met boter en bestuif met bloem. Klop de overtollige bloem uit de vorm. Als je een rechte cakevorm gebruikt, kun je hem ook met bakpapier bekleden.
  • Snijd de bitterkoekjes in kleine stukjes.
  • Doe 175 g lichtbruine basterdsuiker, 200 g boter, 1 tl amandel-extract en ¼ tl zout in een kom en klop deze ingrediënten romig.
  • Voeg één voor één de 4 eieren toe. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige volledig is opgenomen.
  • Zeef 200 g bloem en 2 tl bakpoeder boven de kom en spatel door het beslag.
  • Besprenkel de bitterkoekjes-stukjes met 5 el amandellikeur en spatel ze vervolgens door het beslag.
  • Schep het beslag in de cakevorm en strijk de bovenkant glad.
  • Bak de cake ca. 60 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
  • Laat de cake 5-10 minuten afkoelen in de vorm en stort hem dan op een rooster om verder af te koelen.
  • Serveer.




Bron recept: Cakes, Rutger van den Broek

Reacties