Bramen kwarktaartje met citroen

Bramen kwarktaartje met citroen
 
 
Wat was het de afgelopen dagen toch heerlijk genieten van het voorjaarsweer. De vogeltjes floten mij ’s ochtend weer wakker, de temperatuur bereikte soms aangenaam lekkere waarden, de hemel was zo nu en dan strak blauw en het zonnetje liet zijn gezicht veelvuldig zien. Ik kan je zeggen dat mijn humeur een flinke positieve boost heeft gekregen. Dag dag winterblues, spring is in the air.

En zo’n zonnig voorjaarsweekje vraagt natuurlijk om een zonnige lekkernij: een bramen kwarktaartje met citroen. Een fris taartje waar je echt de lente, en misschien zelfs een beetje de zomer, mee in huis haalt. De zoete, sappige en soms iets zure smaak van de bramen combineert echt fantastisch met citroen en het maakt dit kwarktaartje tot een ongelooflijk kleurrijke & verleidelijke zoet-zure traktatie. Een paar verse bramen of wat eetbare bloemen ter decoratie erbovenop, en het feestje kan beginnen.


Ingrediënten
  • 75 g Verkade Maria koekjes
  • 50 g boter
  • 325 g (verse) bramen
  • 250 g naturel kwark
  • 2 citroenen
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 125 ml slagroom
  • 2 el kristalsuiker
  • 4 ½ blaadje witte gelatine
Extra nodig
Taartring van 12 centimeter doorsnede en 6 centimeter hoog, acetaatfolie van 8 centimeter breed, keukenmachine, bakpapier, snijplank/plat bord, staafmixer, fijne rasp, citruspers
Tijd (ongeveer)
25 minuten bereiding, minstens 3 uur wachten

Werkwijze


  • Leg een vel bakpapier op een snijplank of een plat bord. Plaats hier de taartring op.
  • Maal de Verkade Maria koekjes fijn in een keukenmachine.
  • Smelt de boter in een pannetje en voeg de koekkruimels eraan toe. Roer goed door elkaar.
  • Schep het mengsel in de taartring en druk goed aan met de achterkant van een lepel, tot je een gladde bodem hebt.
  • Plaats 30 minuten in de koelkast.
  • Week de gelatineblaadjes in ruim koud water.
  • Pureer 125 g bramen. Snijd de overige bramen in plakjes.
  • Doe de kwark in een kom en voeg de gepureerde bramen en de vanillesuiker toe. Roer goed door elkaar.
  • Rasp de schil van de citroenen boven de kwark. Roer de citroenrasp door de kwark.
  • Pers 1 citroen uit.
  • Klop de slagroom in een andere kom samen met 2 el kristalsuiker stijf.
  • Knijp de blaadjes gelatine goed uit en verwarm ze samen met 4 el vers geperst citroensap in een pannetje. Verwarm dit langzaam en al roerend tot de gelatine is gesmolten. Laat de gelatine niet te heet worden en laat het zeker niet koken.
  • Laat iets afkoelen.
  • Spatel de gesmolten gelatine vlug en goed door het kwarkmengsel en spatel er daarna de slagroom door.
  • Spatel de plakjes braam door het kwarkmengsel.
  • Haal de taartring uit de koelkast en bekleed de binnenzijde van de ring met een strook acetaatfolie.
  • Roer het kwarkmengsel nog even door en schep het dan op de koekbodem in de taartring.
  • Laat het taartje minstens 3 uur opstijven in de koelkast.
  • Verwijder de taartring en de folie.
  • Besprenkel het taartje eventueel met wat crème de cassis of bestrijk hem met wat bramenpuree. Serveer eventueel met verse bramen.



Comments