Pistache-sesamkoekjes
De zoete keuken van het Midden-Oosten. Om eerlijk te zijn weet ik hier weinig van af, heel veel verder dan baklava ben ik in mijn eigen keuken dan ook nog niet gekomen. Maar natuurlijk zijn er zo veel meer lekkernijen.
Zo weet ik sinds kort van het bestaan van barazek (of barazeh), een pistache-sesamkoekje dat heel erg populair is in het Midden-Oosten én een koekje dat vele variaties kent.
De basisingrediënten zijn veelal hetzelfde (sesamzaad, honing, bloem en pistachenoten), maar de uitvoering kan sterk verschillen. Je kunt ze dun en knapperig bakken of juist wat dikker en meer chewy, of je kunt bijvoorbeeld de koekjes aan de ene kant bedekken met sesamzaad en aan de andere kant met grofgehakte pistachenoten.
De variant die ik gemaakt heb (naar een recept van Gaitri Pagrach-Chandra / Zoete lekkernijen) is in ieder geval verslavend lekker. Wanneer je door de knapperige sesamlaag heen bijt zakken je tanden weg in een zachte & zoete kern van fijngemalen pistachenoten: een perfecte combinatie van textuur, kleur en smaak. Heerlijk om van te genieten bij een kopje koffie of thee.
Zo weet ik sinds kort van het bestaan van barazek (of barazeh), een pistache-sesamkoekje dat heel erg populair is in het Midden-Oosten én een koekje dat vele variaties kent.
De basisingrediënten zijn veelal hetzelfde (sesamzaad, honing, bloem en pistachenoten), maar de uitvoering kan sterk verschillen. Je kunt ze dun en knapperig bakken of juist wat dikker en meer chewy, of je kunt bijvoorbeeld de koekjes aan de ene kant bedekken met sesamzaad en aan de andere kant met grofgehakte pistachenoten.
De variant die ik gemaakt heb (naar een recept van Gaitri Pagrach-Chandra / Zoete lekkernijen) is in ieder geval verslavend lekker. Wanneer je door de knapperige sesamlaag heen bijt zakken je tanden weg in een zachte & zoete kern van fijngemalen pistachenoten: een perfecte combinatie van textuur, kleur en smaak. Heerlijk om van te genieten bij een kopje koffie of thee.
Ingrediënten
- 200 g gepelde ongezouten pistachenoten
- 50 g bloem
- 1/8 tl zout
- 125 g fijne kristalsuiker
- 50 g boter, gesmolten
- 2 eieren
- 1 el water
- ca. 65 g sesamzaad
Extra nodig
Bakplaten, bakpapier, keukenmachine
Tijd (ongeveer)
30 minuten bereiding, 12-15 minuten oven, 60 minuten wachten
- Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
- Maal de pistachenoten fijn in de keukenmachine.
- Voeg de bloem, het zout en de fijne kristalsuiker toe en gebruik de pulseerknop om alles te mengen.
- Doe het mengsel in een kom en voeg de boter en een ei toe. Meng goed door elkaar.
- Vorm 24 even grote balletjes van het deeg.
- Klop in een diep bord het water met een ½ ei door elkaar.
- Strooi het sesamzaad in een ander bord.
- Rol elk balletje eerst door het ei en dan door het sesamzaad.
- Leg de balletjes met voldoende tussenruimte op de met bakpapier beklede bakplaten.
- Druk elk balletje met je handpalm plat, tot het zo’n 4,5 cm groot en 1,5 cm dik is.
- Bak de koekjes 12-15 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
- Laat de koekjes afkoelen op een taartrooster.
Comments
Post a Comment