Engelse vruchten-notencake

Engelse vruchten-notencake
It’s beginning to look a lot like Christmas ♫ 
Elk jaar worden er tijdens de feestdagen verschillende tradities in ere gehouden, tradities die zorgen voor een onvergetelijke kerst. En er zijn er een aantal waar je natuurlijk (bijna) niet omheen kunt, zoals het zetten van de kerstboom en uitgebreid eten tijdens het kerstdiner, vaak in gezelschap van de hele familie. 

Mijn familie heeft er sinds het moment dat bij mij het bakvirus toeslag ook een kleine onontkoombare traditie bij: de kerstcake. Vorig jaar verraste ik ze met een echte traditionele kerstcake, maar omdat deze vanwege de hoeveelheid drank niet geschikt was voor de kleine kinderen van mijn zus heb ik dit jaar een alcoholvrij exemplaar gebakken. En ook zonder alcohol smaakt hij zoals een kerstcake hoort te zijn. 

Heerlijk voor bij de koffie, de borrel, als toetje of gewoon tussendoor. Hij is eenvoudig te maken, maar succes verzekerd! Tip: in plaats van hazelnoten en amandelen kun je natuurlijk ook kiezen voor andere noten, bijvoorbeeld pistache ~ voor extra smaak kun je eventueel ook wat vanillemerg toevoegen. 


Ingrediënten
  • 270 g boter
  • 270 g fijne kristalsuiker
  • 270 g eieren
  • 270 g bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • geraspte schil van 2 citroenen
  • 1 tl gemalen kaneel
  • 165 g rozijnen
  • 165 g bigarreaux
  • 210 g gedroogde abrikozen, in stukjes
  • 50 g sukade
  • 45 g hazelnoten
  • 45 g blanke amandelen
  • 120 g gekonfijte sinaasappelsnippers
  • 150 g abrikozenjam
Extra nodig
Rechthoekige of vierkante bakvorm van minstens 23 bij 23 centimeter (mag ook groter), bakpapier, twee taartroosters
Tijd (ongeveer)
35 minuten bereiding, ca. 170 minuten oven, 1 uur wachten


  • Verwarm de oven voor op 125°C. Vet de bakvorm in en bekleed hem met bakpapier. 
  • Zeef de bloem en het bakpoeder twee keer. Zet apart. 
  • Klop de boter zacht en luchtig, tot hij bijna wit van kleur is.
  • Voeg de suiker toe en klop tot het beslag mooi egaal en luchtig is. 
  • Klop de eieren los in een kom. 
  • Voeg eerst de helft van het eimengsel toe en klop totdat het door het beslag is opgenomen. 
  • Klop dan in 2 delen de rest van het eimengsel erdoor totdat het is opgenomen.
  • Voeg het bloemmengsel toe en spatel dit er luchtig door. 
  • Spatel vervolgens de citroenrasp, de gemalen kaneel, de rozijnen, de bigarreaux, de gedroogde abrikozen, de sukade, de noten en de gekonfijte sinaasappelsnippers door het beslag. 
  • Schep het beslag in de voorbereide bakvorm en strijk glad. 
  • Bak de vruchtencake in het midden van de voorverwarmde oven in ca. 170 minuten gaar. Wanneer je een bakvorm gebruikt die groter dan 23 bij 23 centimeter is, zal je cake eerder gaar zijn omdat hij niet zo dik is. Controleer dus goed wanneer je cake klaar is. 
  • Laat de cake 10 minuten afkoelen in de vorm en stort dan op een rooster om verder af te koelen.
  • Keer de cake, met behulp van een tweede rooster, om zodat de bovenkant weer boven is.
  • Verwarm de abrikozenjam in een steelpan en bestrijk de bovenkant van de cake met de jam. 





Bron recept: Hidde de Brabander voor Delicious

Comments