Kersenkruimelvlaai
Misschien komt dit recept voor kersen-kruimelvlaai een beetje als mosterd na de maaltijd, althans, als je hem per se met verse kersen wilt maken, want het kersenseizoen is namelijk alweer voorbij. Veel te snel voorbij als je het mij vraagt.
Toen ik aan het begin van deze maand aan het bakken sloeg, waren deze kleine verrukkelijke rode steenvruchten nog gewoon verkrijgbaar, maar nu zullen we het met kersen op siroop uit een potje moeten doen. Hier is natuurlijk niets mis mee, deze kersen smaken prima en zo kun je de vlaai het hele jaar door maken, maar uiteraard kan niets tippen aan de verse exemplaren.
En daar denkt Martine van het blog Duizenden1dag net zo over.
Deze maand mocht ik (opnieuw) op haar site neuzen op zoek naar een lekker recept voor de Foodblogswap. Mijn keuze viel op haar kersen-kruimeltaart, die je volgens haar eventueel ook met kersen uit pot kan maken, maar ‘met verse kersen is hij natuurlijk wel lekkerder’.
Nog voordat ik het recept gelezen had liep het water mij al in de mond bij de aanblik van de bak met sappige kersen. Ik besloot na wat wikken en wegen om er een vlaai van te maken, deze verschijnen hier namelijk niet zo vaak op tafel als taartjes. Het resultaat was echt verrukkelijk, ik kijk nu al smachtend uit naar het kersenseizoen van 2017.
Toen ik aan het begin van deze maand aan het bakken sloeg, waren deze kleine verrukkelijke rode steenvruchten nog gewoon verkrijgbaar, maar nu zullen we het met kersen op siroop uit een potje moeten doen. Hier is natuurlijk niets mis mee, deze kersen smaken prima en zo kun je de vlaai het hele jaar door maken, maar uiteraard kan niets tippen aan de verse exemplaren.
En daar denkt Martine van het blog Duizenden1dag net zo over.
Deze maand mocht ik (opnieuw) op haar site neuzen op zoek naar een lekker recept voor de Foodblogswap. Mijn keuze viel op haar kersen-kruimeltaart, die je volgens haar eventueel ook met kersen uit pot kan maken, maar ‘met verse kersen is hij natuurlijk wel lekkerder’.
Nog voordat ik het recept gelezen had liep het water mij al in de mond bij de aanblik van de bak met sappige kersen. Ik besloot na wat wikken en wegen om er een vlaai van te maken, deze verschijnen hier namelijk niet zo vaak op tafel als taartjes. Het resultaat was echt verrukkelijk, ik kijk nu al smachtend uit naar het kersenseizoen van 2017.
Ingrediënten
- 375 g bloem
- snufje zout
- 2 el fijne kristalsuiker
- 7 g gedroogde gist
- 100 ml lauwe melk
- 2 el olijfolie
- 15 g boter, op kamertemperatuur
- 1 eidooier
- ca. 700 g verse kersen
- 350 ml kersensap
- 1 pakje vanillepuddingpoeder
- 200 g kersenjam
- 110 g witte basterdsuiker
- 125 g boter, koud
- paneermeel
Extra nodig
Vlaaivorm/lage ronde bakvorm van 28 centimeter doorsnee met losse bodem, huishoudfolie, mixer met deeghaken.
Tijd (ongeveer)
45 minuten bereiding, 20-25 minuten oven, 90 minuten wachten
- Meng 200 g bloem, het zout en 2 el fijne kristalsuiker in een kom door elkaar met een garde.
- Voeg de gist toe en roer nog eens goed door met een garde.
- Voeg de melk, de olijfolie, 15 g boter en 1 eierdooier toe.
- Kneed het mengsel met een mixer met deeghaken tot een glad, soepel en luchtig deeg.
- Kneed het deeg op een met bloem bestoven werkblad nog even goed door.
- Vorm van het deeg een bal en doe het deeg terug in de kom, die je lichtjes ingevet hebt met wat olie.
- Bedek de kom met huishoudfolie en laat het deeg op een warme plaats rijzen tot het volume is verdubbeld (ca. 30 minuten).
- Was de kersen, dep ze droog en haal de pitten eruit.
- Meng in een kommetje het puddingpoeder met 6 el kersensap.
- Breng de rest van het sap al roerend aan de kook in een steelpan.
- Neem de pan van het vuur en voeg het aangemaakte puddingpoeder al roerend aan het sap toe.
- Laat dit mengsel onder voortdurend roeren 2 minuten op een laag vuur zachtjes doorkoken.
- Haal de pan van het vuur er roer er de kersenjam door.
- Roer er vervolgens de kersen doorheen.
- Giet in een schaal en dek deze af met huishoudfolie.
- Meng 175 g bloem en de witte basterdsuiker in een kom.
- Voeg 125 g koude boter toe.
- Snijd de boter in het bloem-suikermengsel klein.
- Wrijf met je vingers een kruimelig deeg van de ingrediënten.
- Dek de kom af en plaats in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 220°C.
- Kneed het gistdeeg na het rijzen opnieuw en rol het uit tot een dunne ronde lap.
- Bekleed de vorm met het deeg. Rol het overtollige deeg er met de deegroller af.
- Prik het deeg hier en daar in met een vork.
- Bestrooi de bodem met wat paneermeel.
- Giet de kersenpudding in de vorm en strijk glad.
- Verdeel de kruimels over de vulling.
- Bak de vlaai in het midden van de voorverwarmde oven in ongeveer 20-25 goudbruin en gaar. Zet een kommetje water in de oven om te voorkomen dat de korst uitdroogt.
- De vlaai is gaar als het deeg bruin is en loslaat van de vorm.
- Laat de vlaai afkoelen op een rooster.
Goed idee om er een vlaai van te maken. Het ziet er heerlijk uit. Kan me nu al verheugen op de kersen van volgend jaar.
BeantwoordenVerwijderen