Pistache-praliné rotsjes

Pistache-praliné rotsjes
Het is echt geweldig leuk om mijn eigen zoete blog te hebben, maar er kleeft helaas ook één groot nadeel aan: veel van de baksels die ik gemaakt heb zal ik hoogst waarschijnlijk nooit meer eten. En dat vind ik echt heel erg jammer. De lijst met mijn favoriete zoete verleidingen is namelijk lang geworden, héél lang, maar een blog vraagt om nieuwe recepten en dat betekent dat ik niet steeds hetzelfde kan blijven bakken. 

Ook mijn proefpanel zou enkele lekkernijen graag weer een keer op het menu zien verschijnen. Zo blijft mijn zus regelmatig vragen om de chocolade-pistache schuimkoekjes. En hoewel ik al een enkele maal aan dit verzoek gehoor heb gegeven, kan ik natuurlijk niet aan de gang blijven. Het werd dus de hoogste tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe variatie op het pistache-chocolade thema. 

Ik kwam uit bij deze pistache-praliné rotsjes. En wat zijn ze verrukkelijk! Het kost je wel wat tijd, maar dan heb je ook echt iets fantastisch op tafel staan. Onder het krokante laagje van pure chocolade en pistache zit een vulling van pistachepasta, praliné en (nog meer) chocolade verborgen. De stukjes noot zorgen voor een heerlijke crunch en de zachte vulling smelt op je tong. Eén hapje en je wilt ze allemaal. 

Tip: je houdt wat pistachepasta over, maar deze is koel bewaard een maand houdbaar  ~ je houdt wat praliné over, maar praliné is goed houdbaar op een droge plaats in een afgesloten bakje bij 18°C. Als de praliné te lang staat, komt de olie bovendrijven, voor gebruik moet je de praliné dus goed doorroeren ~ omdat je met het recept wat vulling overhoudt, kun je er natuurlijk voor kiezen meer rotsjes te maken. Voel je vrij om dit te doen, of gebruik de vulling voor andere doeleinden.  


Ingrediënten
  • 240 g ongezouten pistachenootjes, gepeld 
  • 60 g fijne kristalsuiker
  • 20 g water
  • 3 el hazelnootolie
  • ¼ tl amandelextract
  • 100 g blanke amandelen
  • 100 g blanke hazelnoten
  • 1 vanillestokje
  • 200 g fijne kristalsuiker
  • 125 g melkchocolade
  • 275 g pure chocolade
Extra nodig
Keukenmachine, bakplaten, bakpapier, plastic handschoenen
Tijd (ongeveer)
> 60 minuten bereiding, 30 minuten oven, minstens 6 uur wachten


  • Verwarm de oven voor op 150°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier en strooi hier de pistachenoten over uit. Rooster de noten ongeveer 15 minuten in de voorverwarmde oven. 
  • Doe 60 g fijne kristalsuiker en het water in een pannetje en verwarm dit tot de kookthermometer 121°C aangeeft. 
  • Voeg 125 g pistachenootjes toe en roer het geheel door. Haal de pan van het vuur. 
  • Laat de pistachenootjes afkoelen. 
  • Vermaal de pistachenootjes in een keukenmachine tot poeder. 
  • Voeg vervolgens de hazelnootolie en het amandelextract toe. 
  • Laat de keukenmachine draaien tot je een smeuïge pasta hebt.
  • Verwarm de oven voor op 200°C. bekleed een bakplaat met bakpapier en strooi hier de amandelen en hazelnoten over uit. Rooster de noten ongeveer 10-15 minuten in de voorverwarmde oven, tot ze goudbruin zijn. 
  • Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. 
  • Meng in een ruime pan met dikke bodem de fijne kristalsuiker en het vanillemerg. Maak hier een bruine karamel van. 
  • Voeg de geroosterde noten toe en roer alles door elkaar. Giet dit op een siliconen mat of met bakpapier beklede bakplaat en spreid uit. Laat afkoelen en hard worden. 
  • Breek de noten-karamel in niet al te grote stukken. Doe deze stukken in een keukenmachine en maal ze ongeveer 10 minuten, tot er een pasta ontstaat. Je kunt dit het beste in een paar stappen doen, anders wordt de motor van de keukenmachine te heet. 
  • Doe 200 g praliné en 100 g pistachepasta in een kom en roer dit door elkaar.  
  • Smelt de melkchocolade au bain-marie en roer deze door de pasta. 
  • Dek de kom af en plaats deze voor een paar uur in de koelkast, tot de massa stevig is geworden. 
  • Trek plastic handschoenen aan en vorm/rol ongeveer 32 balletjes van de opgesteven pasta. 
  • Leg de balletjes op een bord en laat ze nog ongeveer 15 minuten opstijven in de koelkast. 
  • Hak 75 g pistachenoten in kleine stukjes. Maal ongeveer 30-40 g pistachenootjes fijn (niet té fijn, zeker géén poeder) in de keukenmachine, of hak ze fijn op een snijplank. 
  • Tempereer de pure chocolade en roer er de 75 g gehakte pistachenootjes door. 
  • Dompel elk bolletje met behulp van een vork in de chocolade. 
  • Leg de rotsjes op een vel bakpapier en bestrooi ze met wat fijngehakte pistachenootjes. 
  • Laat de rotsjes voor het serveren minstens een uur opstijven in de koelkast. 
  • Bewaar de rotsjes op een koele en droge plaats. 




Bron recept: gebaseerd op een recept uit À la mère de famille

Reacties