Panna cotta

Panna cotta
Het is elke keer een verrassing wat de maandelijkse Foodblogswap mij brengt, maar deze maand was het gelukkig opnieuw een leuke verrassing, want ik mocht iets gaan maken van het blog Kookidee van Rik, één van de nieuwe leden van de Foodblogswap-groep. Op zijn site staat zijn passie voor lekker eten en koken centraal, maar net zoals ik heeft Rik nog een andere passie die hij graag deelt: fotografie. Al zijn recepten gaan dan ook gepaard met foto’s waarvan je spontaan begint te watertanden. 

Geheel toevallig viel mijn keuze op een recept waarbij nu net géén foto van het gerecht te vinden was: de panna cotta met frambozen. Maar de foto van de verse frambozen aan de frambozenstruik in zijn tuin maakt een hoop goed. 


Voordat ik Rik’s panna cotta probeerde had ik dit Italiaanse dessert nog nooit eerder gemaakt, dus ik was heel benieuwd en de verwachtingen van mijn proefpanel waren hoog gespannen. Gelukkig werden ze waargemaakt want het is echt een verrukkelijk nagerecht. Heerlijk romig & vol van smaak, wel erg machtig en de verse frambozen geven er een heerlijke frisse toets aan. De bordjes waren in een mum van tijd leeg. Inmiddels ben ik geïnspireerd geraakt en heb ik wat andere smaak-variaties gemaakt, dus binnenkort meer… 

Tip: in plaats van frambozen kun je er natuurlijk ook andere fruitsoorten bij serveren, bijvoorbeeld aardbeien, bramen of ananas. Met fruit zal de smaak van de panna cotta in ieder geval meer tot zijn recht komen ~ In plaats van het roommengsel af te laten koelen in de vormpjes, kun je het ook af laten koelen in de pan (die je bijvoorbeeld in ijskoud water hebt gezet). Je vult de vormpjes dan pas wanneer het mengsel wat dikker begint te worden. Het vanillemerg heeft namelijk soms de neiging om naar de bodem van de vormpjes te zakken en op deze manier kun je dat voorkomen. Roer het roommengsel nog wel even goed door voordat je het in de vormpjes giet.


Ingrediënten 
  • 500 ml slagroom
  • 50 g fijne kristalsuiker 
  • 4 gelatineblaadjes
  • 2 vanillestokjes
  • verse frambozen
Extra nodig
4 puddingvormpjes/timbaaltjes met elk 125 ml inhoud
Tijd (ongeveer)
15 minuten bereiding, minstens 4 uur wachten


  • Snijd de vanillestokjes in de lengte open en schraap het merg eruit. 
  • Week de gelatineblaadjes in ruim koud water. 
  • Doe de slagroom in een steelpannetje en meng hier de suiker en het vanillemerg doorheen. Voeg ook de leeg geschraapte vanillestokjes toe en breng de slagroom op laag vuur al roerend aan de kook.
  • Zodra de slagroom kookt draai je het vuur uit. Laat de hete slagroom iets afkoelen. Verwijder de vanillestokjes.
  • Knijp de gelatineblaadjes goed uit en roer deze door de warme slagroom. Blijf roeren tot de gelatine helemaal is opgelost. 
  • Giet het warme slagroommengsel in de vormpjes en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Schep eventueel gevormd schuim ervan af.
  • Plaats de vormpjes afgedekt in de koelkast en laat minstens 4 uur (maar liever de hele nacht) opstijven in de koelkast.
  • Ga voor het storten met een dun mesje langs de rand van elke panna cotta om ze los te snijden van het vormpje. Dompel de vormpjes aan de buitenkant een paar seconden in warm/heet water. Stort elke panna cotta op een bordje. 
  • Serveer koud met wat verse frambozen en eventueel wat frambozencoulis. Ik heb er ook nog wat verse blaadjes munt bij gedaan.



Reacties

  1. Een kleine tip (ik maak ook vaak panna cotta, heerlijk): als je in plaats van 500ml slagroom, 250ml slagroom en 250ml melk doet, is het wat minder machtig, en nog steeds heel lekker :)
    Ik ben benieuwd naar je variaties!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten