Ahornsiroop-pecannoten taart
“The maple brings tourists who come to marvel at the blazing colours of the autumn leaves and it brings cash dollars in the form of the unctuous, faintly metallic syrup that Americans like to pour all over their breakfast, on waffles and pancakes certainly, but on bacon too. Sounds alarming to English ears, but actually it is rather delicious. Like crack, crystal meth, and Chocolate HobNobs, one nibble and you're hooked for life.”
Stephen Fry, Stephen Fry in America
Ja, ik moet Stephen Fry gelijk geven, je zou ahornsiroop (maple syrup) het keukenequivalent van crack kunnen noemen, het is écht een alarmerend verslavende traktatie. Maar hoewel ik het zelf niet zo snel over pannenkoeken zou gieten (ik houd liever vast aan de oude vertrouwde schenkstroop) vind ik het wél lekker om deze siroop in allerlei baksels te verwerken… het liefst in combinatie met pecannoten.
Ik heb inmiddels al een aantal ahornsiroop-pecannoten recepten op dit blog gedeeld, maar toch smaakt deze taart (naar een recept van Delia Smith, De kunst van het bakken) weer heel anders dan zijn voorgangers. De verrukkelijke taart wordt besmeerd met een romig ahornsiroop-mascarpone glazuur en vervolgens bestrooid met grof gehakte gekaramelliseerde pecannoten, die voor een heerlijke bite zorgen. Dankzij de ahornsiroop heeft de taart een fantastische rijke en zoete smaak. Een stukje eten is dan ook puur genieten.
Ingrediënten
- 115 g zelfrijzend bakmeel
- 1 tl bakpoeder
- 115 g boter, zacht
- 2 eieren(L)
- 115 g rietsuiker
- 7 el ahornsiroop
- 75 g pecannoten, fijngehakt
- 100 g pecannoten, grof gehakt
- 250 g mascarpone
Extra nodig
2 ronde bakvormen van 18 centimeter doorsnee, bakplaat, bakpapier, taartroosters
Tijd (ongeveer)
20 minuten bereiding, 25 minuten oven, 45 minuten wachten
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 170°C (boven- en onderwarmte). Vet de twee bakvormen in en bekleed de bodems met bakpapier.
- Zeef het zelfrijzend bakmeel en het bakpoeder boven een kom. Roer deze ingrediënten door elkaar met een garde.
- Voeg de zachte boter, de eieren, rietsuiker en 2 eetlepels ahornsiroop toe. Meng alles ongeveer 1 minuut met de mixer tot een gladde en romige massa.
- Spatel vervolgens de 75 g fijngehakte pecannoten door het beslag.
- Verdeel het beslag over de twee voorbereide bakvormen en strijk de bovenkant glad.
- Bak de taarten ongeveer 25 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. De taarten zijn gaar als ze in het midden terugveren wanneer je er met een vinger zachtjes op drukt.
- Haal de taarten uit de oven en verhoog de temperatuur van de oven naar 200°C.
- Maak na een minuut met een (palet)mes de taarten rondom los van de rand en stort ze op een taartrooster. Verwijder voorzichtig het bakpapier. Leg er een ander taartrooster op (zonder te drukken) en keer om, zodat de bovenkanten van de taarten ook weer boven liggen.
- Karamelliseer nu de 100 g grof gehakte pecannoten. Schep ze met 2 eetlepels ahornsiroop om in een kom, zodat ze helemaal bedekt zijn.
- Spreid de noten uit op een met bakpapier beklede bakplaat en schuif ze in de oven om te karamelliseren, dit duurt ongeveer 10 minuten. Houd ze goed in de gaten, want anders verbranden ze.
- Haal de noten uit de oven en laat ze afkoelen op de bakplaat.
- Doe de mascarpone in een kom en spatel er 3 eetlepels ahornsiroop door.
- Bestrijk één taart met de helft van het mascarponemengsel en strooi er de helft van de afgekoelde noten over.
- Leg de andere taart erbovenop en bestrijk deze met de rest van het mascarponemengsel. Bestrooi met de rest van de pecannoten.
- Serveer.
Comments
Post a Comment