Strooptaart met pecannoten
En ja, ik weet dat de meteorologische herfst al een tijdje geleden van start is gegaan, maar de astronomische herfst begint morgen, dus ik vond nu pas dat ik geen excuus meer had om deze taart niet te maken. En wat is het een geweldig taartje. De taartbodem is heerlijk krokant en de smeuïge vulling is lekker zacht en deze zit bomvol smaak. Wel een kleine waarschuwing vooraf: de taart is behoorlijk machtig, dus snijd de taartpunten niet te groot.
Wanneer de taart nog warm is smaakt hij echt geweldig, maar als je hem een dagje laat staan wordt de vulling (naar mijn mening) nóg lekkerder. Wat in ieder geval ook lekker is, is een flinke dot ongezoete slagroom of crème fraîche erbij, als tegenhanger van de zoete vulling.
Ingrediënten
- 190 g bloem
- 25 g poedersuiker
- rasp van ¾ citroen
- snufje zout
- 130 g koude boter, in blokjes
- 1 eidooier (L)
- 300 ml schenkstroop
- 1 tl gemberpoeder
- 75 g broodkruimels (vers)
- 30 g pecannoten, fijngemalen
- 1 el citroensap
- 1 ei, losgeklopt
Extra nodig
Ronde taartvorm van 20 centimeter doorsnee met losse bodem en gegolfde rand, keukenmachine, huishoudfolie, bakpapier, blindbakbonen
Tijd (ongeveer)
40 minuten bereiding, ca. 55 minuten oven, 80 minuten wachten
Werkwijze
- Doe voor het deeg de bloem, poedersuiker, citroenrasp en een snufje zout in de mengkom van een keukenmachine.
- Voeg de koude boter in blokjes toe en laat de machine pulserend draaien tot het deeg op broodkruimels lijkt.
- Voeg de eidooier toe en laat het deeg opnieuw pulserend draaien tot het deeg samenhangend is. Als het deeg niet samenhangend genoeg is, voeg dan een klein beetje koud water toe.
- Stort het deeg op een met bloem bestoven werkblad en kneed het met je handen kort door.
- Maak van het deeg een bal, wikkel het in huishoudfolie en laat het 30 minuten in de koelkast rusten.
- Haal het deeg uit de koelkast en wikkel een derde van het deeg opnieuw in de huishoudfolie en leg het in de koelkast.
- Rol de rest van het deeg (2/3 deel dus) op een met bloem bestoven werkblad uit tot een cirkel van ongeveer 3 millimeter dik.
- Bekleed de taartvorm met het deeg. Rol met een deegroller over de rand van de vorm om het overhangend deeg te verwijderen.
- Prik met een vork gaatjes in de bodem en zet de bodem nog 30 minuten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 190°C (boven- en onderwarmte) en schuif er een bakplaat in.
- Haal de bodem uit de koelkast en bekleed hem met een vel bakpapier. Verdeel er de blindbakbonen over.
- Bak de bodem 15 minuten in de voorverwarmde oven. Verwijder dan het bakpapier en de blindbakvulling en bak de bodem nog eens 5 minuten.
- Rol, terwijl de bodem in de oven staat, de rest van het deeg uit tot een plak van ongeveer 2 millimeter dik. Snijd hier linten van ongeveer 5 millimeter breed uit. Leg de deeglinten op een snijplank en plaats deze in de koelkast.
- Verhit voor de vulling de stroop en het gemberpoeder in een steelpan.
- Roer er de broodkruimels, pecannoten, het citroensap en de helft van het geklopte ei door.
- Schenk de vulling op de deegbodem.
- Maak met de deeglinten een rasterpatroon op de taart.
- Bestrijk het deeg met de rest van het geklopte ei en bak de taart ongeveer 30-35 minuten in de oven, tot hij goudbruin en gaar is.
- Laat de taart ongeveer 20 minuten afkoelen in de vorm op een rooster. Neem hem dan uit de vorm en snijd hem in punten.
- Serveer de taart warm of koud.
Oeh, dit er echt heeel lekker uit!
BeantwoordenVerwijderenLijkt heerlijk! Maakt het uit of ik wit of bruin brood(kruimels) gebruik? groetjes Judith
BeantwoordenVerwijderenHallo Judith, ik heb bruine broodkruimels gebruikt maar ik neem aan dat het met witte broodkruimels net zo lekker smaakt, groetjes Tessa
VerwijderenOehhhhh! Ziet er zoals altijd super lekker uit!!! Kan niet wachten tot ik jou blog krijg toegewezen voor de swap, deze taart maakt een goede kans om hier ook op tafel te verschijnen ��
BeantwoordenVerwijderenJammmmieee! Deze wil ik zeker wel een een keer maken
BeantwoordenVerwijderenXxx
Cc