Sinaasappeltaartjes
Toen ik aan het begin van dit jaar heerlijke orangettes (gekonfijte sinaasappelschilletjes omhuld met chocolade) gemaakt had, vroeg ik mijzelf meteen af wat ik nog meer met de zachte gekonfijte schillen zou kunnen doen. Het idee van deze sinaasappeltaartjes liet niet lang op zich wachten, maar omdat het best een klusje is om ze te maken bleef ik het maar voor mij uitschuiven.
Maar nu het weer nogal druilerig is en de sinaasappel voor mij toch een beetje de zon symboliseert, vond ik het tijd worden om deze taartjes van mijn lijstje te strepen en een beetje zonnige gezelligheid in huis te halen. Ik had wel wat geduld nodig voordat ik van deze taartjes kon proeven, maar al na één hap wist ik dat deze kleine lekkernijen het lange wachten meer dan waard waren. Verrukkelijk!
De combinatie van de taartbodempjes met zachte frangipane-vulling en de stukjes pure chocolade, stukjes sinaasappel en het dekentje vanille-vruchtenglazuur is om van te smullen. Ik zou ze, met de koude en grauwe wintermaanden voor de boeg, elke dag wel willen eten.
Tip: het is het beste als je voor deze taartjes biologische sinaasappels gebruikt. Je gebruikt namelijk alleen de schil en dan is het van belang dat er geen vreemde chemicaliën op je sinaasappels zitten ~ Is je glazuur al te veel opgesteven voordat je al je taartjes hebt geglazuurd? Verwarm het glazuur dan even au bain-marie tot het weer vloeibaar is geworden ~ Je hoeft niet per se 5 dagen lang de schillen te 'marineren' in de suikersiroop, na 1 dag zijn de schillen al bruikbaar, maar na 5 dagen vind ik ze lekkerder en zijn ze heerlijk zacht ~ Dit recept is goed voor circa 20 taartjes.
Ingrediënten
- 6 sinaasappelen (met een mooie gave schil)
- 665 g fijne kristalsuiker
- 192 g bloem
- 3 eidooiers (L)
- 160 g boter
- snufje zout
- geraspte schil van ¾ sinaasappel
- 100 g pure chocolade
- 60 g amandelmeel
- 1 ei (L)
- 6 blaadjes witte gelatine (10 gram)
- reepjes schil van een halve sinaasappel
- merg van ½ vanillestokje
Extra nodig
2 taartroosters, met bakpapier beklede bakplaat/snijplank/plat bord, metalen geribbelde barquettes vormpjes van 9,5 cm lang, huishoudfolie, spuitzak, fijne zeef, bak-kwastje
Tijd (ongeveer)
4 uur bereiding, 14 minuten oven, 5 à 6 dagen wachten
Werkwijze
- Boen de 6 sinaasappelen goed schoon en verwijder de schil. Probeer zo veel mogelijk wit te verwijderen (dit smaakt namelijk bitter), maar zorg er ook voor dat de schillen niet té dun worden (en breken). Als je zometeen de schillen hebt gekookt, is het makkelijker om het wit te verwijderen met een scherp mes.
- Breng in een ruime pan 1 liter water aan de kook. Kook de sinaasappelschillen 5 minuten.
- Giet de schillen af. Breng opnieuw 1 liter water aan de kook en kook de sinaasappelschillen nogmaals 5 minuten. Giet af en laat de schillen uitlekken.
- Breng 400 g water samen met 200 g suiker aan de kook en laat dit 2 minuten doorkoken.
- Schep de sinaasappelschillen in de kokende siroop, draai het vuur uit en laat de schillen een nacht staan.
- Giet de volgende dag de schillen samen met de siroop voorzichtig in een zeef en vang de siroop op.
- Voeg 60 g suiker aan de siroop toe, breng de siroop aan de kook en laat 1 minuut doorkoken. Schep de sinaasappelschillen er voorzichtig weer in. Laat een nacht staan.
- Herhaal de vorige 2 stappen nog drie keer.
- Zodra de schillen gekonfijt zijn, laat je ze een halve of hele dag op een taartrooster uitlekken & drogen op kamertemperatuur. Draai de schillen halverwege de uitlek-droogtijd om.
- Snijd de schillen met een scherp mes in kleine stukjes. Zet apart.
- Maak het deeg.
- Zeef 180 g bloem boven een grote kom en maak een kuiltje in het midden.
- Doe 65 g kristalsuiker, de eidooiers, de geraspte sinaasappelschil, 100 g zachte boter in blokjes en een snufje zout in het kuiltje.
- Wrijf vanuit het midden alle ingrediënten met je vingertoppen door elkaar, tot je een zacht, soepel en samenhangend deeg gekregen hebt.
- Vorm een platte bal van het deeg en verpak deze in huishoudfolie. Leg het deeg minstens 1 uur in de koelkast te rusten.
- Haal het deeg uit de koelkast en kneed het even door.
- Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot ongeveer ½ centimeter dik.
- Bekleed de vormpjes met het deeg.
- Plaats ze voor 20 minuten terug in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 200°C (boven- en onderwarmte).
- Hak de chocolade in kleine blokjes. Zet apart.
- Bereid de frangipane. Meng 60 g kristalsuiker samen met 60 g amandelmeel in een kom. Zet even apart.
- Klop 60 g boter zacht in een andere kom. Voeg het suiker-amandelmeelmengsel (broyage) en 1 ei toe. Meng goed en klop tot een luchtig beslag.
- Zeef er 12 g bloem boven en spatel dit door het beslag.
- Vul een spuitzak met de frangipane en vul de vormpjes ermee (niet helemaal tot aan de rand).
- Verdeel de gehakte chocolade over de taartbodempjes met frangipane en druk een beetje aan.
- Bak de taartjes in circa 14 minuten goudbruin en gaar in de oven.
- Haal de taartjes uit de oven en laat ze afkoelen.
- Verdeel de stukjes gesneden gekonfijte sinaasappelschil over de taartjes.
- Zet de taartjes een kwartier in de vriezer.
- Maak het vruchtenglazuur.
- Laat de gelatine in ruim koud water weken.
- Doe 150 ml water samen met 100 g kristalsuiker en de reepjes sinaasappelschil in een steelpan.
- Voeg de merg van het vanillestokje toe en breng het geheel langzaam aan de kook.
- Draai het vuur uit.
- Knijp de gelatine goed uit en voeg de gelatine toe aan het mengsel in de steelpan. Meng deze er met een garde voorzichtig door.
- Giet het mengsel door een fijne zeef en laat het afkoelen (eventueel in de koelkast) tot het licht begint te stollen.
- Bestrijk de taartjes met een kwast met het licht gestolde glazuur.
- Laat het glazuur helemaal opstijven.
Wat zien die taartjes er leuk uit! Oh, en ik houd van de combinatie sinaasappel en chocolade. Heeerlijk!
BeantwoordenVerwijderen