Peer-gember muffins

Peer-gember muffins
 
 

Het is misschien nog een beetje aan de vroege kant, maar mijn eerste ‘herfstbaksel’ van dit jaar heb ik afgelopen week al gebakken: peer-gember muffins. Natuurlijk kun je deze muffins in elk jaargetijde maken, maar bij mij roept dit baksel een echt herfstgevoel op. Een essentieel onderdeel van de herfst is voor mij namelijk geur. En de heerlijke warme geuren van specerijen (zoals bijvoorbeeld kaneel, anijs en/of gember) die tijdens het bakken door je keuken zweven en zich door je huis verspreiden geven mij het ultieme herfst-gevoel.

En vanaf het moment dat je deze muffins in de oven zet, brengen ze dat gevoel met zich mee. Heerlijk! Het is dan ook genieten met elke hap. Dankzij de peer smaken de muffins heerlijk zacht en het kruidige warme gemberaroma combineert heel erg goed met dit zoete fruit. Ik zou ze elke dag wel bij mijn ontbijt of lunch kunnen eten. 

Tip: de muffins smaken op de dag van het bakken, wanneer ze nog een beetje warm zijn, het lekkerst.



Ingrediënten

  • 250 g bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 150 g kristalsuiker
  • 75 g lichte basterdsuiker + 6 tl
  • 1 tl gemberpoeder
  • 3 el (45 ml) zure room
  • 125 ml zonnebloemolie
  • 1 el (15 ml) honing
  • 2 eieren
  • 1 grote peer (300 g)
Extra nodig
Cupcake/muffinbakblik met 12 holtes, 12 papieren cupcake/muffinbakjes
Tijd (ongeveer)
10 minuten bereiding, 20 minuten oven, 30 minuten wachten

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 200°C (boven- en onderwarmte). Zet de papieren muffinbakjes in het bakblik.
  • Schil de peer, verwijder het klokhuis en snijd hem in blokjes van ongeveer 0,5 centimeter.
  • Zeef de bloem en het bakpoeder boven een kom.
  • Voeg de kristalsuiker, 75 g lichte basterdsuiker en het gemberpoeder toe. Roer deze ingrediënten door elkaar met een garde.
  • Klop in een maatbeker de zure room, zonnebloemolie, honing en de eieren door elkaar.
  • Spatel deze vochtige ingrediënten door de droge ingrediënten.
  • Spatel er de blokjes peer door.
  • Verdeel het beslag over de muffinbakjes in het bakblik.
  • Strooi over elke muffin een halve theelepel lichtbruine basterdsuiker.
  • Bak de muffins in circa 20 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
  • Haal de muffins uit de oven. Laat ze 10 minuten afkoelen in het bakblik en plaats ze daarna op een rooster.








Bron recept: Nigella Express, Nigella Lawson

Comments