Limoentaartjes met chocolade

Limoentaartjes met chocolade
 
 

Op Amerikaanse blogs zie ik heel vaak recepten voor een ´Key lime pie´ voorbij komen: een taart met limoen, gecondenseerde melk en slagroom (en soms eiwitschuim). De taart is genoemd naar de Key lime, een limoensoort die alleen voorkomt op de Florida Keys (het zuidelijkste gedeelte van Florida).

Deze limoenen zijn kleiner dan de limoenen die wij hier in Nederland kennen en hun kleur is niet groen maar geel (neigend naar lichtgroen). Ook qua smaak verschillen ze van onze exemplaren: ze hebben een ander aroma, een zuurdere smaak en een licht bittertje. De baksels die je er mee maakt smaken logischerwijs anders dan wanneer je “gewone” limoenen gebruikt. Pas als je de Key lime in je taart hebt verwerkt, kun je het een 'Key lime pie' noemen.

Ik was dan ook verbaasd toen ik in het boek Kitchen (Keuken) van Nigella Lawson een recept voor ‘chocolate Key lime pie’ (Limoentaart met chocolade) tegenkwam waarin de Key lime niet gebruikt wordt. Zou kitchen Queen Nigella zich vergissen? Zelf zegt ze er het volgende over (ik citeer): … en er zijn natuurlijk geen Keylimoenen uit Florida voor nodig – naamloze limoenen zijn voor mij prima... In dit geval is de 'Key' misschien dus meer een verwijzing naar het 'key ingredient’ van de taart: limoen.

Maar ach, hoe je de taart ook noemt, de smaak is werkelijk fantastisch en deze kleine exemplaren happen al helemaal lekker weg. De krokante bodempjes hebben een volle chocoladesmaak en de vulling is lekker fris en zoet-zuur tegelijk (perfect voor een warme dag). Het chocoladeschaafsel en de limoenrasp maken de taartjes helemaal af... dat wordt smullen!

Tip: De taartjes blijven in de koelkast 2 tot 3 dagen goed


Ingrediënten

  • 140 g volkoren biscuitjes
  • 1 el cacaopoeder
  • 70 g ongezouten boter, gesmolten
  • 45 g pure chocolade, fijngehakt
  • 1 blikje zoete gecondenseerde melk (397 gram), gekoeld
  • 4 (of 5) limoenen
  • 3 dl slagroom
  • 3 el kristalsuiker
  • 4 blaadjes witte gelatine
  • een stukje pure chocolade voor de garnering

Extra nodig
Een mini dessert bakvorm met 20 holtes met losse bodem (ik gebruikte mijn MasterClass Mini Dessert Pan) of een silicone bakvorm met ronde holtes, huishoudfolie, citruspers, aluminiumfolie, fijne rasp
Tijd (ongeveer)
45 minuten bereiding, minstens 4 uur wachten

Werkwijze


  • Doe de biscuitjes, het cacaopoeder en de fijngehakte chocolade in een keukenmachine en maal dit tot fijne kruimels.
  • Doe de kruimels over in een andere kom en voeg de gesmolten boter toe. Meng deze er goed doorheen.
  • Doe ongeveer 1 eetlepel van het mengsel in elke holte van je bakvorm en druk deze goed aan (ik heb de onderkant van een borrelglaasje gebruikt om het mengsel aan te drukken).
  • Zet je bakvorm in de koelkast terwijl je de vulling maakt.


  • Rasp 2 limoenen met een fijne rasp. Dek het kommetje met de rasp strak af met huishoudfolie en plaats in de koelkast. Deze geraspte schil heb je nodig voor het garneren van de taartjes.
  • Rasp de overige 2 limoenen met een fijne rasp en pers de vier limoenen uit. Je hebt in totaal 175 ml limoensap nodig. Ik had net genoeg aan 4 limoenen, maar je hebt misschien een vijfde nodig.
  • Week de gelatine minstens 20 minuten in koud water.
  • Doe de koele zoete gecondenseerde melk samen met 175 ml limoensap en de geraspte schil van 2 limoenen in een kom en klop deze ingrediënten door elkaar.
  • Voeg de slagroom en de kristalsuiker toe en klop deze erdoor tot het mengsel dik wordt. Heb geduld, want dit kan even duren. Ik heb ongeveer 15 minuten geklopt.
  • Knijp de gelatine uit en verwarm deze in een steelpan op laag vuur, tot de gelatine is gesmolten.
  • Voeg de gesmolten gelatine toe aan het gecondenseerde melk-mengsel en klop deze er goed doorheen.


  • Haal je bakvorm uit de koelkast en schep het mengsel in de holtes op de chocoladebodempjes. Strijk glad.
  • Vouw een soort tent van aluminiumfolie over de taartjes, waarbij je zorgt dat de folie de taartjes niet raakt. Zet de taartjes minstens 4 uur, maar liever de hele nacht, in de koelkast tot ze stevig zijn.
  • Druk voor het serveren de taartjes uit de vormpjes.
  • Pak een stukje pure chocolade en rasp deze met een fijne rasp over de taartjes. Bestrooi de taartjes vervolgens met de geraspte limoenschil.





Reacties

  1. hoi tessa, net als alle andere zoetigheden die hier staan, zien deze er ook fantastisch lekker uit....
    ik zou alles willen bakken van jouw website...super!
    liefs

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Voor hoeveel personen is dit recept?

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten