Brutti Ma Buoni

Brutti Ma Buoni
 

 

Brutti Ma Buoni, oftewel: lelijk, maar lekker… Ja, dit is echt de naam die de Italianen aan dit koekje hebben gegeven. De koekjes zouden deze naam te danken hebben aan de onooglijke vorm waarin ze op de bakplaat belanden en uit de oven tevoorschijn komen. Maar in Italië hanteren ze blijkbaar andere schoonheidscriteria, want persoonlijk vind ik het helemaal geen lelijk koekje. Gelukkig valt er over de smaak niet te twisten, want ze zijn inderdaad lekker, heel erg lekker zelfs. Heerlijk knapperig van buiten en zacht & chewy (taai) van binnen. Ze lijken wel een beetje op meringue koekjes.

Het recept kwam ik tegen in Delicious. Hét Bakboek!, maar al surfend over het internet kwam ik er achter dat er veel verschillende varianten Brutti Ma Buoni koekjes bestaan. Ik heb ze gemaakt met geroosterde hazelnoten en een fijngehakte reep chocolade, maar er zijn ook koekjes waarin (bittere) amandelen, vanille-extract en/of cacaopoeder verwerkt worden. Soms is zelfs de bakwijze anders en wordt het beslag eerst in een steelpan gebakken voordat het de oven in gaat. Het zachte chewy koekje veranderd zo in een krokant exemplaar. En hoewel ik deze werkwijze nog niet uitgeprobeerd heb, kan ook dit eindresultaat volgens mij alleen maar lekker zijn. Volgens de makers van het Delicious bakboek smaken Brutti Ma Buoni koekjes perfect met een glas vin santo (Toscaanse dessertwijn), maar geloof mij maar, ook zonder deze wijn smaken ze verrukkelijk.


Ingrediënten

  • 100 g blanke hazelnoten
  • 50 g pure chocolade, heel fijn gehakt
  • 2 eiwitten
  • 100 g fijne kristalsuiker

Extra nodig
2 of 3 bakplaten, bakpapier
Tijd (ongeveer)
30 minuten bereiding, 1 nacht oven/wachten

Werkwijze

  • Begin een dag van tevoren met dit recept.
  • Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte). Bekleed een bakplaat met bakpapier en strooi hier de hazelnoten over uit.
  • Rooster de hazelnoten ongeveer 12 minuten in de voorverwarmde oven. Haal de noten uit de oven en laat de noten afkoelen, maar laat de oven aan staan. Bekleed 2 bakplaten met bakpapier.
  • Hak de geroosterde hazelnoten fijn in een keukenmachine (maar niet té fijn, maak er geen poeder met kleine stukjes noot van). Meng de gehakte noten door de fijngehakte chocolade.
  • Klop in een schone en vetvrije kom de eiwitten met een elektrische mixer tot zachte pieken.
  • Voeg in delen de fijne kristalsuiker toe en blijf kloppen tot het schuim dik en glanzend is en in stijve pieken blijft staan.
  • Spatel voorzichtig de noten en chocolade door het schuim.
  • Schep met een lepel ongeveer 30 hoge hoopjes van het schuim op de bakplaten, met voldoende tussenruimte.
  • Plaats de bakplaten in de oven, sluit de ovendeur en zet de oven direct uit.
  • Laat de koekjes zonder de deur te openen een nacht in de oven staan: de volgende morgen zullen ze droog en krokant zijn.
  • Haal de koekjes voorzichtig van het bakpapier en bewaar ze in een luchtdichte trommel.





Reacties

  1. hoi tessa, dit ziet er terug een heerlijk receptje uit.
    en eerlijk: ik had nog nooit van dit koekje gehoord dus zeker eens uitproberen!
    liefs

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten