Sesam- & maanzaadtulband met oranjebloesemsiroop
Na bijna 2,5 jaar bloggen hebben ik en mijn proefpanel al heel veel verschillende zoete lekkernijen voorbij zien komen: taarten, cakejes, koekjes, whoopies, muffins, brownies en bonbons in allerlei soorten en maten en met een keur aan verschillende smaken.
Toch kregen onze smaakpapillen afgelopen maand tot tweemaal toe een verrassing voorgeschoteld. Eerst was de koffie-kardemomtaart met pistachenoten aan de beurt waarna deze sesam- & maanzaadtulband met oranjebloesemsiroop snel volgde. Zowel het fijngemalen zaad van groene kardemompeulen voor de koffie-kardemomtaart als het sesam- en maanzaad voor deze tulband waren ingrediënten die ik nog nooit eerder in mijn keuken gebruikt had.
De inspiratie voor het maken van deze sesam- & maanzaadtulband kwam van het blog She likes Bento van Cynni, een Engelstalig en lekker gevarieerd blog dat ik voor de Foodblogswap van februari kreeg toegewezen. Cynni, of Uniflame (zoals ze in de wereld van het wijde web heet), is dol op Bento (een van origine Japanse lunch) en haar recepten zijn (zo ver ik het kan zien) allemaal vegetarisch of zelfs veganistisch. Gelukkig heeft ze ook een hele lijst met ‘sweet stuff’ recepten op haar blog staan.
Omdat het bij de Foodblogswap de bedoeling is uit je comfortzone te stappen en een recept te kiezen dat je zelf niet vlug zou maken, viel mijn keuze vrij snel op deze tulband: een recept dat Cynni vond in het kookboek Arabia, een boek met verschillende recepten op de snijlijn van de Arabische en westerse wereld. Cynni serveert bij de tulband kaymak (de Turkse variant op het zuivelproduct wat wij als zure room kennen), of een mengsel bestaande uit twee delen Turkse yoghurt en één deel mascarpone. Dat heb ik niet gedaan, maar ik heb de tulband wel met oranjebloesemsiroop besprenkeld, wat een extra smaakdimensie geeft. Het resultaat was echt verrassend lekker. Het recept lijkt in eerste instantie op een gewone cake, maar de echte magie komt bij het toevoegen van de zaadjes en de siroop. Yummie! Ook dit baksel smaakt naar meer.
Tip: het is erg lekker om bij de tulband (abrikozen)jam te serveren.
Ingrediënten
Tulbandvorm (van ca. 2 liter inhoud), satéprikker
Tijd (ongeveer)
25 minuten bereiding, 105 minuten oven, 1 uur wachten
Werkwijze
Toch kregen onze smaakpapillen afgelopen maand tot tweemaal toe een verrassing voorgeschoteld. Eerst was de koffie-kardemomtaart met pistachenoten aan de beurt waarna deze sesam- & maanzaadtulband met oranjebloesemsiroop snel volgde. Zowel het fijngemalen zaad van groene kardemompeulen voor de koffie-kardemomtaart als het sesam- en maanzaad voor deze tulband waren ingrediënten die ik nog nooit eerder in mijn keuken gebruikt had.
De inspiratie voor het maken van deze sesam- & maanzaadtulband kwam van het blog She likes Bento van Cynni, een Engelstalig en lekker gevarieerd blog dat ik voor de Foodblogswap van februari kreeg toegewezen. Cynni, of Uniflame (zoals ze in de wereld van het wijde web heet), is dol op Bento (een van origine Japanse lunch) en haar recepten zijn (zo ver ik het kan zien) allemaal vegetarisch of zelfs veganistisch. Gelukkig heeft ze ook een hele lijst met ‘sweet stuff’ recepten op haar blog staan.
Omdat het bij de Foodblogswap de bedoeling is uit je comfortzone te stappen en een recept te kiezen dat je zelf niet vlug zou maken, viel mijn keuze vrij snel op deze tulband: een recept dat Cynni vond in het kookboek Arabia, een boek met verschillende recepten op de snijlijn van de Arabische en westerse wereld. Cynni serveert bij de tulband kaymak (de Turkse variant op het zuivelproduct wat wij als zure room kennen), of een mengsel bestaande uit twee delen Turkse yoghurt en één deel mascarpone. Dat heb ik niet gedaan, maar ik heb de tulband wel met oranjebloesemsiroop besprenkeld, wat een extra smaakdimensie geeft. Het resultaat was echt verrassend lekker. Het recept lijkt in eerste instantie op een gewone cake, maar de echte magie komt bij het toevoegen van de zaadjes en de siroop. Yummie! Ook dit baksel smaakt naar meer.
Tip: het is erg lekker om bij de tulband (abrikozen)jam te serveren.
Ingrediënten
- 200 g boter, zacht
- 300 g (fijne) kristalsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- snufje zout
- 200 g bloem
- 4 eieren
- 50 g wit sesamzaad
- 50 g maanzaad
- 100 ml water
- klein scheutje oranjebloesemwater
Tulbandvorm (van ca. 2 liter inhoud), satéprikker
Tijd (ongeveer)
25 minuten bereiding, 105 minuten oven, 1 uur wachten
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 150°C (boven- en onderwarmte). Vet de tulbandvorm in met boter en bestuif hem met bloem. Draai de tulbandvorm om en schud/tik de overtollige bloem eruit.
- Klop de boter, 200 g suiker, de vanillesuiker en een snufje zout minstens 10 minuten lang tot een lichte en romige massa.
- Klop één voor één de eieren door het botermengsel. Voeg een volgend ei pas toe als het vorige volledig is opgenomen.
- Klop alles tot een luchtige witte massa. Hoe langer je klopt, hoe luchtiger de tulband straks wordt.
- Zeef de bloem boven de beslagkom en spatel deze luchtig door het mengsel.
- Voeg het sesam- en maanzaad toe en spatel dit door het beslag, tot de zaadjes goed met het beslag gemengd zijn.
- Schep het beslag in de tulbandvorm en strijk het glad (vul de vorm tot maximaal driekwart).
- Plaats de tulbandvorm in het midden van de voorverwarmde oven en bak de tulband in circa 1 uur en 45 minuten gaar. Test met een satéprikker of de tulband gaar is.
- Laat de tulband ongeveer 5-10 minuten afkoelen in de vorm.
- Keer de tulband om op een taartrooster, verwijder de vorm en laat hem verder afkoelen.
- Maak terwijl de tulband af staat te koelen de siroop.
- Breng hiervoor het water samen met 100 g suiker aan de kook. Kook dit tot een siroop (dit kan circa 7 minuten duren).
- Breng de siroop op smaak met een klein scheutje oranjebloesemwater.
- Prik met een satéprikker (of vork) gaatjes in de tulband en schenk de warme siroop over de tulband. Laat de siroop intrekken.
hmmm, klinkt goed! Doet me denken aan een recept uit Veggiestan, daar staan heerlijke "koffiekoeken" in met tahin en sinaasappel. Het recept staat ook online:
BeantwoordenVerwijderenhttp://www.hebban.nl/recensies/marieke-den-hartog-over-veggiestan
Wellicht voor een volgende keer?: