Chocolade meringue taart
Het is je waarschijnlijk niet eens opgevallen, maar dit jaar heb ik voor de eerste keer geen speciale blogpost voor Valentijnsdag geplaatst. Ik zal er eerlijk over zijn: ik had er gewoon geen zin in. Deze jaarlijks terugkerende “feestdag” is niet echt aan mij besteed. Ik loop niet warm voor Valentijns bloemen, hartjes, zoete tierelantijntjes, heliumballonnen en sentimentele kaarten (met een kus van rode lippenstift als postzegel). Mij zul je niet smachtend bij de brievenbus aantreffen, wachtend op post van een stille aanbidder.
Toch zijn er genoeg mensen die deze liefdevolle dag wel vieren en ook iets voor hun geliefde willen bakken (dat kan ik natuurlijk alleen maar toejuichen). Ik had gehoopt dat er inmiddels genoeg verrukkelijke baksels en andere lekkernijen voor feestelijke gelegenheden op mijn blog te vinden zouden zijn... maar toch kreeg ik donderdagmiddag 12 februari een mailtje met de vraag of er dit jaar nog een Valentijns baksel op mijn blog kwam. Nee dus. Geen Valentijn dit jaar. Dat ik nu een week na dato alsnog het thema Valentijnsdag aansnijd heeft dan ook een reden: dat ik het feestje niet vier betekent namelijk niet dat ik op deze dag niets gebakken heb voor diegene van wie ik houd.
Mijn schoonbroer (of technisch gezien de vriend van mijn zus, ze zijn niet getrouwd) is op deze dag jarig en dit jaar kreeg hij van mij (o.a.) deze chocolade meringue taart cadeau. Het is een taart die ik al enige tijd op mijn to-do lijstje had staan (eigenlijk al sinds het moment dat ik de cover van het Donna Hay Magazine nr. 74 onder ogen kreeg, ik begon er spontaan van te watertanden) en gelukkig stelde hij niet teleur: deze taart is echt gé-wel-dig! De onderste laag is een verrukkelijke chocoladecake, rijk van smaak en heerlijk smeuïg. Daarbovenop ligt een heerlijke zachte laag meringue met een licht krokant korstje. Om van te smullen. Als ik niet op een druk verjaardagsfeestje had gezeten, had ik ‘m waarschijnlijk in mijn eentje opgegeten.
Tip: je kunt de taart extra lekker maken met slagroom, vers fruit of een bolletje vanille roomijs ~ de taart hoort er rustiek uit te zien. Wees dus niet ongerust als de taart scheurt of een beetje instort ~ de meringue zal na het bakken nog steeds kleverig en zacht zijn, maar dit is ook de bedoeling (zolang hij maar niet vloeibaar of helemaal rauw is). Hij zal niet dezelfde structuur hebben die een “gewone” meringue heeft (zoals bij een pavlova), als je de meringue namelijk heel lang zou drogen in de oven (zoals je normaal zou doen) zou de chocoladecake eronder heel erg droog worden en niet meer lekker zijn.
- 240 g pure chocolade, grof gehakt
- 180 g boter, in blokjes
- 6 eieren (L)
- 90 g donkere basterdsuiker
- 1 tl vanille-extract
- 50 g bloem, gezeefd
- ½ tl bakpoeder, gezeefd
- 40 g amandelmeel
- 200 g fijne kristalsuiker
- 1 tl azijn
- 2 tl maïzena, gezeefd
- 25 g cacaopoeder, gezeefd + extra voor het bestuiven
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 160°C (boven en onderwarmte). Vet de springvorm in en bekleed de bodem en rand met bakpapier.
- Doe de pure chocolade samen met de boter in een steelpan. Plaats de pan boven laag vuur en laat de chocolade en boter onder af en toe roeren smelten tot een gladde massa. Laat iets afkoelen.
- Scheid 4 eieren. Doe de dooiers in een grote beslagkom en doe de eiwitten in een apart kommetje.
- Voeg aan de 4 eierdooiers de twee eieren, de donkere suiker en het vanille-extract toe. Klop deze ingrediënten ongeveer 5 minuten, tot het mengsel lichtgekleurd en dik is.
- Voeg het afgekoelde chocolade-botermengsel, de bloem, het bakpoeder en het amandelmeel toe.
- Spatel deze ingrediënten voorzichtig door het eiermengsel, tot je een homogeen bruin mengsel gekregen hebt.
- Giet het mengsel in de springvorm en bak de cake 30-35 minuten in de voorverwarmde oven, tot de cake net stevig (maar nog niet gaar!) is.
- Haal de springvorm uit de oven en zet apart.
- Verhoog de oventemperatuur naar 180°C (boven- en onderwarmte).
- Doe de eiwitten in een ruime vetvrije kom en klop ze op hoge snelheid tot zich zachte pieken vormen.
- Voeg geleidelijk de fijne kristalsuiker toe en blijf kloppen tot de suiker is opgelost.
- Voeg de azijn toe en klop nog 2 à 3 minuten door, of tot de meringue dik en glanzend is.
- Spatel er voorzichtig de maïzena en het cacaopoeder door.
- Schep de meringue op de cake en strijk het glad.
- Plaats de taart in de voorverwarmde oven en bak nog ongeveer 25 minuten, tot de bovenkant droog en krokant is.
- Laat de taart 15-20 minuten afkoelen in de springvorm en verwijder dan de ring. Laat de taart afkoelen op kamertemperatuur en plaats hem daarna nog 1 à 2 uur in de koelkast.
- Bestuif de taart voor het serveren met wat cacaopoeder.
Jummie!
BeantwoordenVerwijderenhoi,
BeantwoordenVerwijderenziet er heerlijk uit!
en jouw blog is heerlijk om te ontdekken....
je hebt er een volgster bij hoor!
tof!
liefs
ohladybake
Dank jullie wel Beau en Bakdame!
BeantwoordenVerwijderenBlijft de taart lekker als je hem een dag van te voren maakt?
BeantwoordenVerwijderenHoi!
VerwijderenOm eerlijk te zijn durf ik dat niet te zeggen, ik heb het zelf niet uitgeprobeerd. Maar wanneer je hem luchtdicht verpakt moet het denk ik wel kunnen.
Groeten,
Tessa