Cranberry cakejes
Nog een paar dagen en dan is de maand september weer voorbij en dus is het de hoogste tijd om mijn Foodblogswap-blogpost te plaatsen. Voor deze maand kreeg ik het blog 4pure. Natuurlijk koken en tuinieren van Andrea Janssen toegewezen. De keuze voor een zoet baksel was deze keer best moeilijk, want wat heeft zij veel heerlijke recepten (met hongermakende foto’s) op haar site staan.
Na wat wikken en wegen besloot ik uiteindelijk het allereerste recept te nemen in haar zoete-baksels lijst: een cranberry cake. Ook bij Andrea zijn cranberries onlosmakelijk met Kerstmis verbonden, ze tipt je dan ook om de cake aan het kerstbezoek te serveren. En hoewel ik zeker weet dat deze cake fantastisch zal smaken tijdens de kerstperiode, kan ik je vertellen dat hij tijdens de zomer/herfstmaanden ook niet te versmaden is.
Cranberries zijn gewoon altijd lekker, ongeacht het seizoen. Ik heb er (zoals je kunt zien) wel voor gekozen om in plaats van één grote cake een aantal kleine cakejes uit het recept te halen. Daarnaast heb ik wat sinaasappel toegevoegd voor extra smaak. Het resultaat is echt verrukkelijk. De cakejes zijn heerlijk licht en luchtig, zitten bomvol smaakvolle cranberries en de combinatie van deze rode vruchtjes met sinaasappel is echt een weldaad voor je smaakpapillen: wat hebben ik en mijn proefpanel zitten genieten. Dus wacht zeker niet tot Kerstmis om ze te maken, dan doe je jezelf echt tekort.
Ingrediënten
- 150 g gedroogde cranberries
- 125 g bloem + 1 el
- ¼ tl zout
- 1 tl bakpoeder
- ¼ tl zuiveringszout
- 125 g fijne kristalsuiker
- 45 g boter
- 2 eieren (M)
- 90 ml crème fraîche
- 1 el sinaasappelsap
- ½ el sinaasappelrasp
Extra nodig
2 cupcake bakblikken, 14 papieren cupcakevormpjes
Tijd (ongeveer)
25 minuten bereiding, 20-25 minuten oven, 30 minuten wachten
- Week de cranberries 10 minuten in heet water.
- Laat de cranberries goed uitlekken en dep ze droog.
- Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte). Plaats de papieren cupcakevormpjes in de bakblikken.
- Zeef boven een kom de bloem, het zout, het bakpoeder en het zuiveringszout. Meng deze ingrediënten met een garde door elkaar.
- Klop in een tweede kom de boter met de suiker door elkaar tot een luchtig mengsel.
- Voeg vervolgens één voor één de eieren toe en mix na iedere toevoeging goed door.
- Voeg dan de crème fraîche toe en daarna de sinaasappelsap en sinaasappelrasp. Mix goed door tot alles is opgenomen.
- Meng er vervolgens met een spatel de droge ingrediënten door heen. Blijf luchtig spatelen tot alles is opgenomen.
- Schep de cranberries om met 1 eetlepel bloem (zodat ze helemaal bedekt zijn) en schep ze daarna door het beslag.
- Schep het beslag in de cupcakevormpjes en bak de cakejes 20-25 minuten in het midden van de voorverwarmde oven gaar. Controleer met een satéprikker of de cakejes gaar zijn.
- Laat de cakejes 5-10 minuten afkoelen in het bakblik en laat ze daarna verder afkoelen op een rooster.
Reacties
Een reactie posten