Citroen meringue chocoladetaart
Wanneer ik in mijn keuken meringue aan het maken ben, verbaas ik mezelf er nog elke keer over dat uit enkel eiwitten en suiker zo’n spectaculaire creatie voortkomt, een creatie waar je ook nog eens heel veel kanten mee uit kunt. Neuzend in mijn bakboeken kom ik met gemak tientallen recepten tegen voor schuimpjes, pavlova’s en een keur aan verschillende taartjes & taarten waarin meringue verwerkt wordt.
In de tweede aflevering van Heel Holland Bakt (HHB) moesten de deelnemers met meringue een polonaise maken. Nu heb ik zelf nog nooit een polonaise gemaakt en voel ik daar ook niet echt de drang toe, maar toch besloot ik naar aanleiding van HHB wel weer een meringue baksel te maken. En omdat in aflevering 3 één van de opdrachten het maken van een citroentaart was, besloot ik beide maar meteen te combineren.
Het meest voor de hand ligt dan natuurlijk het maken van een klassiek lemon meringue pie, maar ik wilde ook graag mijn favoriete ingrediënt (chocolade) erin verwerken. Dit resulteerde in deze citroen meringue chocoladetaart. Alleen al van de naam loopt het water me in de mond. De taart was niet alleen leuk om te maken, maar hij is ook prachtig om naar te kijken en het was een waar genot om hem op te mogen eten. Dit fantastische baksel bestaat namelijk uit drie verrukkelijke lagen: een heerlijke brownie-achtige chocoladetaart die gevuld wordt met een zelfgemaakte citroen curd (lemon curd) en die vervolgens bedekt wordt met een dikke laag meringue glazuur. Geloof me, met deze taart heb je echt de hemel op je bordje liggen.
Tip: het duurt vrij lang voordat de taart helemaal klaar is. Om wat tijd te besparen kun je ’s avonds de chocoladetaart bakken, zodat deze af kan koelen terwijl je lekker ligt te slapen. In de ochtend hoef je dan alleen nog maar de citroen curd en de meringue te maken ~ ik ben niet in het bezit van een stand mixer/keukenmachine, en hoewel het mij gelukt is om in mijn eentje de meringue met een handmixer te maken (met de rechterhand mixen en met de linkerhand de suikersiroop gieten), is het toch erg makkelijk als er iemand is die je hierbij kan helpen.
Ingrediënten
Springvorm van 22 of 23 centimeter doorsnede, bakpapier, bord van 18 centimeter doorsnede, suikerthermometer
Tijd (ongeveer)
65 minuten bereiding, 90 minuten oven, 5 uur wachten
Werkwijze
In de tweede aflevering van Heel Holland Bakt (HHB) moesten de deelnemers met meringue een polonaise maken. Nu heb ik zelf nog nooit een polonaise gemaakt en voel ik daar ook niet echt de drang toe, maar toch besloot ik naar aanleiding van HHB wel weer een meringue baksel te maken. En omdat in aflevering 3 één van de opdrachten het maken van een citroentaart was, besloot ik beide maar meteen te combineren.
Het meest voor de hand ligt dan natuurlijk het maken van een klassiek lemon meringue pie, maar ik wilde ook graag mijn favoriete ingrediënt (chocolade) erin verwerken. Dit resulteerde in deze citroen meringue chocoladetaart. Alleen al van de naam loopt het water me in de mond. De taart was niet alleen leuk om te maken, maar hij is ook prachtig om naar te kijken en het was een waar genot om hem op te mogen eten. Dit fantastische baksel bestaat namelijk uit drie verrukkelijke lagen: een heerlijke brownie-achtige chocoladetaart die gevuld wordt met een zelfgemaakte citroen curd (lemon curd) en die vervolgens bedekt wordt met een dikke laag meringue glazuur. Geloof me, met deze taart heb je echt de hemel op je bordje liggen.
Tip: het duurt vrij lang voordat de taart helemaal klaar is. Om wat tijd te besparen kun je ’s avonds de chocoladetaart bakken, zodat deze af kan koelen terwijl je lekker ligt te slapen. In de ochtend hoef je dan alleen nog maar de citroen curd en de meringue te maken ~ ik ben niet in het bezit van een stand mixer/keukenmachine, en hoewel het mij gelukt is om in mijn eentje de meringue met een handmixer te maken (met de rechterhand mixen en met de linkerhand de suikersiroop gieten), is het toch erg makkelijk als er iemand is die je hierbij kan helpen.
Ingrediënten
- 280 g boter, in blokjes
- 200 g pure chocolade, grof gehakt
- 1 tl vanille-extract
- 80 ml water
- 3 eieren (L)
- 805 g fijne kristalsuiker
- 105 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd
- 25 g cacaopoeder, gezeefd
- 375 ml volle melk
- 50 g maizena
- 160 ml citroensap
- 1 ½ el citroenrasp
- 6 eidooiers (L), losgeklopt
- 5 eiwitten (L)
- ½ tl wijnsteenzuur
Springvorm van 22 of 23 centimeter doorsnede, bakpapier, bord van 18 centimeter doorsnede, suikerthermometer
Tijd (ongeveer)
65 minuten bereiding, 90 minuten oven, 5 uur wachten
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 160°C (boven- en onderwarmte). Vet de springvorm in en bekleed deze met bakpapier.
- Doe 200 g boter (in blokjes) samen met 200 g grofgehakte pure chocolade, 1 tl vanille-extract en 30 ml (2 el) water in een steelpan. Plaats de pan boven laag vuur en roer tot alles is gesmolten en het mengsel glad is.
- Laat het mengsel afkoelen op kamertemperatuur.
- Doe 3 eieren samen met 220 g fijne kristalsuiker in een kom en klop dit ongeveer 6 minuten, tot het mengsel licht, dik en romig is.
- Voeg het chocolade-mengsel toe en klop tot alles goed gemengd is.
- Voeg de bloem en het cacaopoeder toe en spatel dit door het mengsel.
- Giet het beslag in de springvorm en strijk glad.Bak de cake ca. 90 minuten in het midden van de voorverwarmde oven, of tot een caketester er schoon uitkomt.
- Laat de cake helemaal afkoelen in de springvorm.
- Leg de cake op een groot plat bord en plaats een ander bord van 18 centimeter doorsnee op z’n kop op de cake.
- Maak met een klein scherp mes een ondiepe snee rondom het bord.
- Verwijder het bord en schep voorzichtig met een lepel het gedeelte binnen de gesneden cirkel weg. Schep niet teveel weg (in totaal ongeveer 2/3 van de cake), want de bodem mag niet te dun worden. Houdt minimaal 1 centimeter dikte voor de bodem aan. Zet de cake apart.
- Doe 250 ml melk samen met 220 g fijne kristalsuiker in een steelpan en plaats deze boven matig vuur. Roer tot de suiker is opgelost.
- Doe de maizena samen met de resterende melk (125 ml) in een kom en roer dit door elkaar tot het goed gemengd is.
- Giet dit melk-mengsel bij het melk-mengsel in de steelpan en roer het goed door elkaar.
- Draai het vuur hoog en voeg 80 g boter (in blokjes gesneden) toe. Roer met een garde tot de boter is gesmolten en goed gemengd is met het melk-mengsel.
- Voeg het citroensap, de citroenrasp en de losgeklopte eidooiers toe.
- Draai het vuur terug naar matig en breng het mengsel aan de kook terwijl je continu met de garde klopt. Laat het mengsel al kloppend met je garde ongeveer 5 minuten koken, tot het mengsel dik is.
- Giet (of schep) het citroen-mengsel voorzichtig in de holte van de chocoladecake, strijk glad met een paletmes en dek meteen af met huishoudfolie.
- Laat het citroen-vulling afkoelen en plaats de cake daarna ongeveer 2 uur in de koelkast, of tot de vulling stevig is.
- Doe 365 g fijne kristalsuiker samen met 50 ml water en het wijnsteenzuur in een steelpan. Plaats de pan boven hoog vuur en roer tot de suiker is opgelost.
- Breng het mengsel aan de kook, draai het vuur terug naar matig en kook met mengsel (zonder te roeren) ongeveer 2,5 minuut tot de suikerthermometer 121°C aangeeft.
- Klop ondertussen 5 eiwitten tot zachte pieken.
- Haal, wanneer de 121°C bereikt is, de steelpan van het vuur en schenk de suikersiroop langzaam bij de eiwitten terwijl je blijft mixen.
- Blijf mixen op de hoogste stand tot het schuim koud, dik en glanzend is.
- Schep de meringue op de taart.
Bron recept: Donna Hay
Reacties
Een reactie posten