Tiramisutaart met citroen, bosvruchten & witte chocolade
Dus toen mijn zus & haar vriend twee weken geleden kwamen eten, was de keuze voor het dessert snel gemaakt: een frisse tiramisutaart met citroen, bosvruchten & witte chocolade. Voordat ik er aan begon zag ik al dat er aardig wat werk in zou gaan zitten, maar wanneer je als afsluiter van het diner een spektakelstuk op tafel wilt hebben, moet je hier soms ook wat voor over hebben. En geloof me, het is de moeite waard: het eindresultaat overtrof eerlijk gezegd mijn verwachtingen.
In het Jamie Magazine (nr. 24) zag de taart er al spectaculair uit, maar toen hij eenmaal voor mij op het aanrecht stond vond ik het (bijna) zonde om het mes in zo’n mooi baksel te zetten. Gelukkig zijn mijn familieleden net zo’n grote dessert-monsters als ik, dus werd de taart uiteindelijk in flinke stukken gesneden. Het grote genieten kon toen echt beginnen, want het is werkelijk een fantastische taart. De citroenen en bosvruchten zorgen voor een lekkere frisse smaak, de mascarponevulling en witte chocolade zijn heerlijk zacht en romig en de amarettikruimels zorgen voor een smakelijke krokante bite. Verrukkelijk. Mijn zus heeft meteen te kennen gegeven vaker te komen eten (mits er natuurlijk een dergelijk dessert op tafel komt).
Tip: in de mascarponevulling wordt marsala verwerkt. Wanneer je geen marsala in huis hebt kun je het ook weglaten. Ik heb het zelf niet geprobeerd, maar misschien kun je de marsala ook vervangen door amaretto.
Ingrediënten
- 63 g boter
- 5 eieren (L)
- 205 g fijne kristalsuiker
- 1 tl vanille-extract
- 50 g amandelmeel
- 125 g bloem
- 1 tl bakpoeder
- 2 snufjes zout
- 2 citroenen
- 4 eidooiers (L)
- 2 el marsala (wijn)
- 100 g witte chocolade + extra voor garnering
- 500 g mascarpone
- 7 ½ el limoncello
- 100 g amarettikoekjes, verkruimeld
- 400 g aardbeien + extra voor garnering
- frambozen
- rode bessen
Extra nodig
Drie ronde taartvormen van 20 centimeter doorsnee, bakpapier, ronde springvorm van 20 centimeter doorsnee en ca. 9,5 centimeter hoog, huishoudfolie
Tijd (ongeveer)
90 minuten bereiding, 20-25 minuten oven, minstens 3 uur wachten
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte). Vet de drie ronde taartvormen in, bekleed de bodem van elke vorm met bakpapier en bestuif de vormen licht met bloem.
- Rasp de schil van 1 citroen en pers één helft uit.
- Smelt de boter in de magnetron of in een steelpannetje.
- Doe 5 eieren samen met 155 g fijne kristalsuiker en het vanille-extract in een kom en klop dit in circa 10 minuten tot een dikke & romige crème.
- Meng in een andere kom het amandelmeel, de bloem, het bakpoeder en een snuf zout met een garde door elkaar.
- Schep deze droge ingrediënten door het eimengsel en voeg dan de citroenrasp en het citroensap toe.
- Schenk de gesmolten boter langs de binnenrand van de kom en spatel alles voorzichtig door elkaar.
- Verdeel het beslag over de taartvormen, strijk het oppervlak glad en bak de cakes circa 20-25 minuten in het midden van de voorverwarmde oven, tot ze goudbruin zijn en veerkrachtig aanvoelen.
- Laat de cakes 5 minuten afkoelen in de vorm en stort ze dan op een rooster om volledig koud te worden.
- Rasp de schil van 1 citroen en pers één helft uit.
- Klop voor de vulling de 4 grote eidooiers, 50 g fijne kristalsuiker, de marsala, de citroenrasp en het citroensap in een hittebestendige kom met een snufje zout los.
- Zet de kom op een pan zacht kokend water (au bain-marie) en blijf 5 tot 10 minuten kloppen, tot het mengsel dik is en qua volume is verdrievoudigd.
- Neem de kom van de pan, zet hem in een laagje koud water en blijf kloppen tot het mengsel is afgekoeld.
- Smelt 100 g witte chocolade au bain-marie. Roer de chocolade glad en laat afkoelen.
- Klop de mascarpone smeuïg in een kom en schep hem dan samen met de gesmolten witte chocolade door het citroenmengsel.
- Verwijder de kroontjes van de 400 g aardbeien en snijd ze in plakjes.
- Bekleed een hoge springvorm van 20 centimeter doorsnee met huishoudfolie.
- Leg één cake onderin en bedruppel deze met 2,5 el limoncello.
- Strijk er een laagje van het mascarponemengsel over. Leg hier de helft van de aardbeienplakjes op.
- Herhaal deze lagen tot je eindigt met de laatste cakelaag en daar de laatste limoncello over druppelt.
- Dek de taart af en zet hem minsten 3 uur in de koelkast. Dek ook het resterende mascarponemengsel af en zet ook dit in de koelkast.
- Plaats de taart vlak voor het serveren op een schaal of taartplateau.
- Bedek de boven- en zijkant met de rest van het mascarponemengsel.
- Versier de zijkant met de amarettikruimels en de bovenkant met de extra aardbeien, de frambozen en rode bessen.
- Rasp/schaaf wat witte chocolade tot krullen en strooi deze over de bovenkant van de taart heen.
Reacties
Een reactie posten