Wortelcakejes met roomkaasglazuur

Wortelcakejes met roomkaasglazuur
 

 

Hoewel ik inmiddels al bedacht heb hoe de paastafel er komende zondag uit komt te zien, weet nog niet iedere paasvierder hoe hij of zij deze paasdagen uit gaat pakken tijdens het paasontbijt, -brunch of –lunch. Eerder deze week bespeurde ik in de plaatselijke supermarkt bij enkele dorpsgenoten dan ook enige vorm van paas-stress. Blijkbaar zien sommige mensen het als een flinke klus om een lekker gedekte tafel aan familie en/of vrienden te presenteren.

Maar dit hoeft natuurlijk helemaal geen moeilijke opgave te zijn, want ook met simpel te bereiden recepten kun je een groot en feestelijk effect bereiken. Neem nu bijvoorbeeld deze wortelcakejes met roomkaasglazuur. Voor deze cakejes (die ook wel wat weg hebben van muffins) hoef je alleen maar kort wat ingrediënten door elkaar te mengen, dit mengsel in vormpjes te doen en dit in de oven te zetten.

Na 20 minuten bakken heb je een verrukkelijk resultaat. Het cakeje is licht, luchtig en zoet en heeft een heerlijk rijke smaak dankzij de worteltjes, walnoten, kaneel en citrusvruchten. Het roomkaasglazuur maakt de cakejes extra feestelijk, maar als je dit weglaat smaken ze ook fantastisch en daar gaat het tenslotte om. Wanneer je de cakejes in vrolijk gekleurde bakjes bakt, is je paastafel ook meteen fleurig versierd. Makkelijker kun je het jezelf denk ik niet maken.

Tip: ik heb de cakejes extra versierd met marsepeinen paashaasjes, maar je kunt ze natuurlijk ook garneren met een (halve) walnoot of gemalen walnoten, of bijvoorbeeld met sliertjes wortel.


Ingrediënten

  • 100 g lichte basterdsuiker
  • 175 ml zonnebloemolie
  • 2 eieren (L)
  • 225 g bloem
  • ¾ tl dubbelkoolzure soda
  • 1 tl kaneel
  • snufje zout
  • geraspte schil van ½ citroen
  • geraspte schil van ½ sinaasappel
  • 150 g geraspte wortel
  • 100 g walnoten, fijn gehakt
  • 50 g boter, zacht
  • 75 g roomkaas
  • 250 g poedersuiker
  • 1-2 tl melk
Extra nodig
Cupcake bakblik met 12 holtes, 12 papieren cupcakevormpjes
Tijd (ongeveer)
20 minuten bereiding, 20 minuten oven, 30 minuten wachten

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 200°C (boven- en onderwarmte). Plaats 12 papieren vormpjes in het cupcake bakblik.
  • Klop de basterdsuiker en zonnebloemolie door elkaar.
  • Voeg één voor één de eieren toe en klop het mengsel goed door elkaar.
  • Doe er de bloem, dubbelkoolzure soda, kaneel, zout en citrusschilletjes bij. Klop kort door.
  • Spatel de geraspte wortel en de walnoten erdoor.
  • Schep het beslag in de vormpjes en bak de cakejes 20 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Laat de cakejes 5 minuten in het bakblik afkoelen en zet ze dan op een taartrooster om volledig koud te worden.
  • Klop de roomkaas en de boter met de handmixer zacht en glad.
  • Klop er de poedersuiker door en blijf kloppen tot je een glad en romig glazuur hebt. Klop er kort de melk door.
  • Smeer of spuit een toef glazuur op elk cakeje.






Bron recept: Nigella Lawson, Hoe word ik een goddelijke huisvrouw?

Comments