Paaseitjesnest-taart

Paaseitjesnest-taart
 
 
Het zal je vast niet ontgaan zijn dat de paasdagen weer voor de deur staan. In menig winkel word je op het moment bedolven onder de paas-parafernalia: paastakken, pluizige paaskuikentjes, levensgrote paashazen, paaseieren en vrolijk gekleurde paaslinten. En als er iets is dat volgens supermarkten, bakkers en kooktijdschriften niet mag ontbreken dan is het wel de paastaart.

De hele paas-commercie laat ik ieder jaar grotendeels links liggen, maar de paastaart zal bij mij nooit ontbreken. Dus na de brunch op eerste paasdag zal ik mijn familie zeker verblijden met een heerlijk paasbaksel. Misschien wordt het wel deze fantastische paaseitjesnest-taart. Het is echt een droom van een chocoladetaart. De taartlaag heeft een verrukkelijke rijke & intense chocoladesmaak en een heerlijke smeuïge structuur.

Op deze taartlaag ligt een zachte en luchtige laag chocoladeroom. Het geheel wordt tenslotte feestelijk versierd met een heleboel chocolade-eitjes. Dit weelderig over-de-top stuk chocolade-exces smelt werkelijk op je tong. Ik denk niet dat iemand deze taart kan weerstaan. Als ik de kans had gekregen, had ik ‘m waarschijnlijk in zijn geheel verslonden, zó lekker.

Het is trouwens niet alleen een paastaart die ontzettend fijn is om op te eten, maar ook fijn is om te maken. Je hoeft namelijk niet je best te doen om hem er perfect uit te laten zien. Het is de bedoeling dat de taart lijkt op een vogelnestje, dus het mag best een rommeltje worden. Raak dus niet in paniek als de taart tijdens het afkoelen instort en misschien een beetje uit elkaar valt: dit is goed.

Tip: Deze taart mag dan wel paaseitjesnest-taart genoemd worden, maar wanneer je de eitjes weglaat is er geen reden waarom je deze taart niet het hele jaar door kan bakken ~ zorg er bij het maken van de chocoladeroom voor dat de chocolade niet te veel is afgekoeld, wanneer de chocolade namelijk te koud (en dus te stevig/dik) is geworden verliest de slagroom haar luchtigheid.


Ingrediënten

  • 375 g pure chocolade
  • 125 boter
  • 6 eieren (L)
  • 175 g kristalsuiker
  • 2 tl vanille-extract
  • 250 ml slagroom
  • chocolade paaseitjes voor versiering

Extra nodig
Springvorm met een doorsnede van 23 centimeter, bakpapier
Tijd (ongeveer)
30 minuten bereiding, ca. 40 minuten oven, 60 minuten wachten

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte). Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Vet de zijkant van de vorm niet in.
  • Smelt 250 g pure chocolade en de boter au bain-marie. Laat het mengsel iets afkoelen.
  • Splits 4 eieren. Klop de eiwitten tot stevig schuim en klop er geleidelijk 100 g kristalsuiker door.
  • Blijf kloppen tot het schuim glanzende, zachte pieken vormt.
  • Klop in een andere kom de 4 eidooiers en 2 hele eieren met 75 g kristalsuiker en 1 theelepel vanille-extract tot een romige crème.
  • Spatel het chocolademengsel door de crème.
  • Roer een grote lepel eiwitschuim door het mengsel. Spatel er dan met beleid in ongeveer 3 porties de rest van het schuim door.
  • Giet het beslag in de springvorm en bak hem ongeveer 40 minuten in de voorverwarmde oven, of tot de taart gerezen en gebarsten is en in het midden aan de bovenkant niet meer lobbig is.
  • Laat de taart in de vorm afkoelen op een rooster. Het midden van de taart zakt tijdens het koelen in en de zijkanten gaan barsten. Het gaat eruit zien als een taart met een krater erin.


  • Haal de koude taart voorzichtig uit de vorm en zet hem op een groot bord of taartschaal.
  • Smelt 125 g pure chocolade au bain-marie. Klop de slagroom op tot hij luchtig is, maar nog niet stijf.
  • Klop er 1 theelepel vanille-extract door en spatel er vervolgens de gesmolten chocolade door.
  • Spatel de chocoladeroom op de taart en spreid hem uit over de bovenkant.
  • Decoreer de taart met paaseitjes.





Bron recept: Nigella Lawson, Feest

Comments