Tiramisu whoopies
Het is vandaag 2 januari 2014, dus voordat ik over tiramisu whoopies ga praten, wil ik jullie allereerst een heel gelukkig, gezellig, gezond en vooral lekker nieuwjaar toewensen. Dat jullie maar weer volop mogen genieten van al het lekkers uit jullie keuken tevoorschijn komt. Ik hoop dat mijn blog ook dit jaar weer een bron van inspiratie mag zijn.
En ook al is dit jaar één van je goede voornemens om gezonder te gaan eten (en misschien zelfs een paar kilootjes kwijt te raken), dan hoop ik je alsnog vaak welkom te mogen heten: want net als in 2013 is ook dit jaar mijn motto ‘geniet, maar eet met mate’. Dus deze tiramisu whoopies hoeven geen bedreiging te vormen voor je goede voornemen(s), zolang je ze maar niet allemaal in je eentje opeet.
De eerlijkheid gebied mij dan wel te zeggen dat dit heel wat van je wilskracht vergt, want ze zijn echt onweerstaanbaar lekker. Maar gelukkig zijn whoopies ideaal om uit te delen, dus nodig je familie en vrienden uit voor een gezellige nieuwjaarsborrel en serveer deze verrukkelijke kleine lekkernij. Succes gegarandeerd en lekkerder kan je jaar niet beginnen.
Ingrediënten
- 3 blaadjes witte gelatine
- 3 eidooiers (L)
- 2 eiwitten (L)
- merg van 1 vanillestokje
- 250 g mascarpone
- 3 el amaretto
- 200 g kristalsuiker
- 150 g boter
- 1 ei (L)
- 280 g bloem
- ¼ tl bakpoeder
- ¼ tl natriumbicarbonaat
- 125 ml melk
- 20 ml koffie-extract of koffielikeur
- ½ el espressopoeder (1 stick)
- cacaopoeder
Met bakpapier beklede bakplaten, spuitzak(ken) met rond spuitmondje
Tijd (ongeveer)
40 minuten bereiding, 12 minuten oven, minstens 4½ uur wachten
Werkwijze
- Week de gelatine minstens 30 minuten in ruim koud water.
- Klop 2 eidooiers luchtig met 30 g kristalsuiker en het vanillemerg.
- Spatel dit door de mascarpone. Voeg 1 el amaretto toe en spatel dit er goed door.
- Klop de 2 eiwitten stijf met 30 g kristalsuiker. Spatel het eiwit zo luchtig mogelijk door het mascarponemengsel.
- Knijp de gelatine uit en verwarm deze in een steelpan tot de gelatine opgelost is.
- Spatel de gelatine door het mascarponemengsel.
- Laat het mengsel ten minste 4 uur opstijven in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte).
- Mix 150 g boter met 140 g kristalsuiker tot een luchtig geheel.
- Voeg 1 ei en 1 eidooier toe en klop tot een homogeen mengsel.
- Zeef de bloem met het bakpoeder en het natriumbicarbonaat.
- Meng de melk en het koffie-extract (of de koffielikeur) door elkaar.
- Voeg een deel van het bloemmengsel bij het eimengsel. Klop dit kort door, totdat je geen bloemresten meer ziet.
- Voeg vervolgens een deel van het melk-mengsel toe en klop dit goed door totdat je een glad deeg hebt.
- Herhaal de vorige twee stappen tot het bloemmengsel en de melk op zijn en je een glad deeg gekregen hebt.
- Doe het deeg in een spuitzak en spuit hoopjes op de met bakpapier beklede bakplaat (of whoopie-bakmat). Laat tussen de whoopies genoeg ruimte vrij, want ze vloeien uit tijdens het bakken. Wanneer je een whoopie bakplaat gebruikt, spuit dan kleine hoopjes in de bakholtes en strijk deze glad met een lepel.
- Bak de whoopies in circa 12 minuten gaar in het midden van de voorverwarmde oven. Ze moeten terugveren als je erop duwt.
- Laat de whoopies afkoelen voor je ze van de bakplaat neemt.
- Breng 60 ml water aan de kook, giet dit in een kommetje en voeg het espressopoeder toe. Roer even goed door.
- Voeg 2 el amaretto toe aan de espresso.
- Bestrijk de binnenkanten van de whoopies met het espressomengsel en laat het een half uurtje intrekken.
- Schep het mascarponemengsel in een spuitzak en spuit dit op de helft van de whoopies.
- Leg de andere helft erop en bestrooi de whoopies met cacaopoeder.
- Serveer.
Bron recept: Juliette's Whoopies
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
BeantwoordenVerwijderen