Chocoladeletter
Hoewel het voor veel kinderen nog een eeuwigheid lijkt te duren, is het
over twee weken toch echt al zover: Sinterklaasavond. Op deze avond
worden er in veel Nederlandse huishoudens verschillende traditionele
sinterklaaslekkernijen geconsumeerd. Naast pepernoten, taaitaai en
marsepein zal er in menig (kinder)schoen ook een chocoladeletter te
vinden zijn. Dit lekkere cadeautje maakt ook jaarlijks mijn ‘heerlijk
avondje’ compleet.
Veel sinterklaaslekkernijen maak in inmiddels zelf, maar de letter van chocolade wordt elk jaar nog gewoon in de winkel gekocht. Dit jaar vond ik het de hoogste tijd om deze gewoonte eens te veranderen. Een chocoladeletter maken is namelijk niet alleen erg leuk om te doen, maar ook helemaal niet moeilijk.
Veel sinterklaaslekkernijen maak in inmiddels zelf, maar de letter van chocolade wordt elk jaar nog gewoon in de winkel gekocht. Dit jaar vond ik het de hoogste tijd om deze gewoonte eens te veranderen. Een chocoladeletter maken is namelijk niet alleen erg leuk om te doen, maar ook helemaal niet moeilijk.
Eerder dit jaar heb ik al geëxperimenteerd met het spuiten van een
chocoladeletter op bakpapier, maar per toeval stuitte ik een paar
maanden geleden op een chocoladeletter-mal. De werkwijze is
verschillend, maar in beide gevallen krijg je een heerlijke letter en
kun je helemaal los gaan met de versiering.
Het recept in deze blogpost is die voor de gespoten letter. Wanneer je een mal gebruikt, smelt dan de chocolade zoals in het recept hieronder beschreven staat en vul de schone mal hiermee. Tik de mal een paar keer op je werkblad om de luchtbelletjes eruit te krijgen. Zet de mal daarna in de koelkast en laat de letter helemaal afkoelen en hard worden. Als de letter is afgekoeld tik je deze uit de mal. De versiering kun je vervolgens op de letter plakken met wat gesmolten chocolade.
Tip: de letter die in de mal gegoten wordt kun je een extra lekkere bite geven door wat hazelnoten toe te voegen.
Ingrediënten
Spuitzak met een spuitmondje (het liefst met een kartelrand), bakplaat bekleed met bakpapier
Tijd (ongeveer)
25 minuten bereiding, minstens 2 uur wachten
Het recept in deze blogpost is die voor de gespoten letter. Wanneer je een mal gebruikt, smelt dan de chocolade zoals in het recept hieronder beschreven staat en vul de schone mal hiermee. Tik de mal een paar keer op je werkblad om de luchtbelletjes eruit te krijgen. Zet de mal daarna in de koelkast en laat de letter helemaal afkoelen en hard worden. Als de letter is afgekoeld tik je deze uit de mal. De versiering kun je vervolgens op de letter plakken met wat gesmolten chocolade.
Tip: de letter die in de mal gegoten wordt kun je een extra lekkere bite geven door wat hazelnoten toe te voegen.
Ingrediënten
- 335 g pure of melk chocolade
- 100 g roomboter
- versiersels (denk aan koffieboontjes, halve walnoten, kruidnoten, chocolaatjes, marsepein, suikerparels etc.)
Spuitzak met een spuitmondje (het liefst met een kartelrand), bakplaat bekleed met bakpapier
Tijd (ongeveer)
25 minuten bereiding, minstens 2 uur wachten
Werkwijze
- Klop de roomboter luchtig en romig wit met een mixer.
- Smelt 2/3 van de chocolade au bain-marie.
- Als alle chocolade gesmolten is haal je de kom van de pan en voeg je de resterende chocolade toe.
- Laat de chocolade afkoelen tot ongeveer 30 graden.
- Meng de gesmolten chocolade door de geklopte boter.
- Doe het mengsel in een spuitzak met spuitmondje.
- Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier en spuit hierop 2 grote (of meerdere kleine) letters. Als je wilt kun je de letters van tevoren uittekenen.
- Maak zigzaggende korte bewegingen met de spuitzak voor een sierlijk kartelrandje.
- Als je de letter gespoten hebt kun je deze gaan versieren.
- Laat de chocoladeletters minimaal 2 uur uitharden op een koele plaats.
Reacties
Een reactie posten