Citroen- & Chocoladerozetten
Zelf koekjes bakken gaat denk ik nooit vervelen, want zelfgebakken koekjes zijn niet alleen de lekkerste koekjes die er zijn maar je hebt ook de mogelijkheid om eindeloos te variëren met de vorm, vulling en decoratie.
In mijn zoektocht naar een lekker koekje waarmee je heerlijk kunt variëren stuitte ik op de citroenrozetten in het geweldige boek van Donna Hay, Modern Classics 2. En omdat ik nu eenmaal een echte chocoholic ben, kon ik het niet laten om te experimenteren met een chocolade variant: de chocoladerozetten. De citroenrozetten smaken heel fris en zijn ideaal voor een zomerse high tea. Helaas overheerst in deze tijd van het jaar nog vaak de bewolking, maar dat is geen reden om er dan maar niet van te genieten. En weer of geen weer, chocoladekoekjes doen het altijd goed in mijn koektrommel.
Tip: de citroenrozetten hebben een vulling met een sterke citroensmaak. Als je dit te sterk vind en meer een vleugje citroen wilt, kun je het citroensap weglaten en minder citroenschil gebruiken. Voeg dan wel wat water toe, omdat de vulling anders te dik wordt. De citroenrozetten zijn trouwens heel makkelijk om te toveren tot sinaasappel- of limoenrozetten. Vervang het citroensap en de –rasp door dezelfde hoeveelheid sinaasappelsap en –rasp of limoensap en –rasp. Als je een makkelijke vulling voor de chocoladerozetten wilt, kun je natuurlijk ook chocoladepasta gebruiken.
Ingrediënten citroenrozetten
- 235 g boter, zacht
- 155 g poedersuiker, gezeefd
- 2 tl vanille-extract
- 135 g bloem, gezeefd
- 25 g maizena, gezeefd
- snufje zout
- 1 citroen, geraspt en uitgeperst
Extra nodig
Een spuitzak met een geribbeld spuitmondje en een glad spuitmondje, een met bakpapier beklede bakplaat
Tijd (ongeveer)
15 minuten bereiding, ca. 15 minuten oven, 10 minuten wachten
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte). Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Klop 175 g boter, 30 g poedersuiker en 2 theelepels vanille-extract met een mixer licht en luchtig.
- Roer er 135 g bloem, een snufje zout en 25 g maizena door.
- Doe het mengsel in een spuitzak met een geribbeld spuitmondje.
- Spuit een even aantal rondjes van ca. 3 centimeter doorsnee op de met bakpapier beklede bakplaat. Laat tussen de rondjes wat tussenruimte vrij.
- Bak de koekjes ca. 15 minuten in het midden van de voorverwarmde oven, of tot de koekjes goudgeel van kleur zijn.
- Laat de koekjes afkoelen op de bakplaat.
- Klop voor de vulling 60 g boter, 125 g poedersuiker, 4 theelepels citroensap en de geraspte schil van 1 citroen met een mixer luchtig en romig.
- Doe het mengsel in een spuitzak met een glad spuitmondje.
- Spuit een beetje van de vulling op een koekje en druk er zachtjes een tweede koekje tegenaan.
- Herhaal dit spuiten van de vulling tot alle koekjes gedaan zijn.
Ingrediënten chocoladerozetten
- 235 g boter, zacht
- 2 el cacaopoeder + 30 g
- 20 g pure chocolade
- 4 tl vanille-extract
- 135 g bloem, gezeefd
- 25 g maïzena
- snufje zout
- 80 g poedersuiker
Extra nodig
Een spuitzak met een geribbeld spuitmondje en een glad spuitmondje, een met bakpapier beklede bakplaat
Tijd (ongeveer)
15 minuten bereiding, 15 minuten oven, 10 minuten wachten
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte). Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Klop 175 g boter, 2 eetlepels cacaopoeder en 2 theelepels vanille-extract met een mixer licht en luchtig. Klop er 20 g gesmolten pure chocolade door.
- Roer er 135 g bloem, een snufje zout en 25 g maizena door.
- Doe het mengsel in een spuitzak met een geribbeld spuitmondje.
- Spuit een even aantal rondjes van ca. 3 centimeter doorsnee op de met bakpapier beklede bakplaat. Laat tussen de rondjes wat tussenruimte vrij.
- Bak de koekjes ca. 15 minuten in de oven.
- Laat de koekjes afkoelen op de bakplaat.
- Klop voor de vulling 60 g boter, 80 g poedersuiker, 30 g cacaopoeder, 2 theelepels vanille-extract en twee theelepels water met een mixer luchtig en romig.
- Doe het mengsel in een spuitzak met een glad spuitmondje.
- Spuit een beetje van de vulling op een koekje en druk er zachtjes een tweede koekje tegenaan.
- Herhaal dit spuiten van de vulling tot alle koekjes gedaan zijn.
Hoelang kun je deze koekjes bewaren?
BeantwoordenVerwijderenen kan dat gewoon buiten de koelkast?
Hallo Nadine, het is al weer enige tijd geleden dat ik deze koekjes gemaakt heb, dus ik weet niet meer precies hoe lang je ze kunt bewaren, maar ik gok zeker een week of twee. Koekjes met een vulling gemaakt van boter bewaar ik eigenlijk altijd in de koelkast, ik ben anders bang dat de vulling bederft. Bewaar de koekjes in ieder geval in een goed afgesloten trommel. Groeten Tessa
VerwijderenHoi!
BeantwoordenVerwijderenIk wil deze chocolade koekjes vrijdag maken. Nu wordt het een hele uitdaging, omdat ik nog niet weet hoe goed ik met een spuitzak kan werken. Maar ik vroeg me vooral even af, wat voor bloem? Ik ga uit van tarwebloem(wat volgens het internet en de regel altijd voor koekjes is) of is het patentbloem dat je bedoelt? Ik hoor graag van je !
Hoi!
BeantwoordenVerwijderenIk wil deze chocolade koekjes vrijdag maken. Nu wordt het een hele uitdaging, omdat ik nog niet weet hoe goed ik met een spuitzak kan werken. Maar ik vroeg me vooral even af, wat voor bloem? Ik ga uit van tarwebloem(wat volgens het internet en de regel altijd voor koekjes is) of is het patentbloem dat je bedoelt? Ik hoor graag van je !
Hoi Anouk,
VerwijderenIk gebruik zelden tarwebloem, eigenlijk altijd patentbloem of Zeeuwse bloem. Zeeuwse bloem is het meest geschikt voor koekjes. Maar voel je vrij om tarwebloem te gebruiken, voor koekjes is dit inderdaad ook een goede bloemsoort.
Groeten,
Tessa
Wat zien deze koekjes er geweldig lekker uit!! Ik zou ze ook graag eens maken. Mag ik vragen welk spuitmondje je hiervoor hebt gebruikt, dan kan ik even gaan spitten in mijn collectie.
BeantwoordenVerwijderenHoi Judith,
VerwijderenHet is lang geleden dat ik deze koekjes heb gemaakt, maar volgens mij heb ik hiervoor een 6-tands gekarteld spuitmondje gebruikt. Het formaat weet ik zo even niet meer.
Groeten,
Tessa