Wijncrèmerol

Wijncrèmerol
 
 

Hoewel ik absoluut geen wijnliefhebber ben, had ik een tijdje geleden toch besloten om deze wijncrèmerol te maken. En hiervan heb ik absoluut geen spijt, want hij is niet alleen eenvoudig om te maken, maar hij ziet er ook nog eens leuk en feestelijk uit én smaakt werkelijk verrukkelijk. Een beetje wijn in combinatie met een biscuitrol en heel veel suiker is blijkbaar wel aan mij besteed.

De vorm van deze rol zorgt ervoor dat het lijkt alsof je er ik weet niet wat voor moeite voor hebt moeten doen. Mijn eigen proefpanel was dan ook zeer onder de indruk van dit eigen gemaakte baksel, wat mij weer veel voldoening gaf (hoewel ik natuurlijk niet bak om anderen te imponeren).

De heerlijke biscuitrol kun je natuurlijk ook met iets anders vullen dan een wijncrème: denk aan slagroom met vers fruit of een heerlijke jam. Je kunt er geheel je eigen draai aan geven. In het Gebak Kookboek van Blue Band (waar ik dit recept ook uit heb) staat nog een heel lekker uitziende variatie op deze wijncrèmerol: de pralinérol. Deze ga ik ook zeker een keer maken.


Ingrediënten

  • 5 eieren
  • 165 g kristalsuiker + 3 el
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 75 g bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 5 blaadjes witte gelatine (8,33 gram)
  • 8 el droge witte wijn
  • 1 el citroensap
  • 300 ml slagroom
  • fijne kristalsuiker

Extra nodig
Een met bakpapier beklede bakplaat, schone theedoek
Tijd (ongeveer)
40 minuten bereiding, 20 minuten oven, 3 uur wachten

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 175°C (boven- en onderwarmte). Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Klop 3 eierdooiers met 15 g kristalsuiker en 1 zakje vanillesuiker tot een dikke en romige crème.
  • Klop 3 eiwitten met 60 g kristalsuiker heel stijf. Meng dit luchtig door de crème.
  • Zeef er 75 g bloem en 1 theelepel bakpoeder boven en spatel het er luchtig door.
  • Giet het beslag op de met bakpapier beklede bakplaat en strijk het uit tot 1 centimeter dik.
  • Bak het beslag in het midden van de voorverwarmde oven in ongeveer 20 minuten gaar.


  • Week ondertussen 5 blaadjes witte gelatine minstens 1 uur in ruim koud water.
  • Klop 2 eidooiers met 30 g suiker en 1 zakje vanillesuiker tot een dikke en romige crème.
  • Roer er 8 eetlepels droge witte wijn en 1 eetlepel citroensap door.
  • Verwarm dit al roerende au bain marie tot de crème gebonden en schuimig is, dit duurt een minuut of 10.
  • Los de goed uitgeknepen gelatine op in de crème.
  • Haal de kom van de pan en zet deze in een bak koud water.
  • Laat de wijncrème, terwijl je er af en toe rustig doorheen roert, afkoelen en iets geleren.
  • Klop intussen 2 eiwitten met 60 g suiker stijf.
  • Klop de slagroom met drie eetlepels kristalsuiker stijf.
  • Spatel de eiwitten en de slagroom door de wijncrème.


  • Haal de bakplaat uit de oven en keer deze om op een met fijne kristalsuiker bestrooide schone theedoek.
  • Verwijder de bakplaat en trek voorzichtig het bakpapier van het gebak.
  • Rol het gebak direct vanaf de korte kant voorzichtig op (rol de theedoek mee) en laat het afkoelen.
  • Rol het gebak uit wanneer het afgekoeld is en bestrijk het direct met de wijncrème, voor deze helemaal stijf is.
  • Rol het gebak weer op. Dit kan met behulp van de theedoek. Trek daarbij de doek steeds achter de rol in een plooi naar boven, zodat het rollen makkelijker gaat.
  • Laat het gebak ongeveer drie uur opstijven in de koelkast.
  • Snijd de zijkanten bij met een scherp mes en snijd de wijncrèmerol met een scherp mes in plakken.
  • Serveer. 

 

 

Reacties