Tartelettes met koffie-choco
Tartelettes zijn kleine taartjes met een bodem van zandtaartdeeg. Deze gebaksbodempjes worden eerst gebakken en daarna gevuld met een vulling naar keuze: in dit geval een heerlijk zachte koffie-chocoladeganache.
Omdat ik elke dag wel chocolade lust (en chocolade niet mag ontbreken wanneer ik een verwenmomentje voor mezelf heb), zijn deze tartelettes voor mij onweerstaanbaar. Ze zijn niet alleen een lust voor het oog, maar door de (klassieke) combinatie van sinaasappel met chocolade ook een streling voor mijn smaakpapillen. Het kleine formaat maakt deze tartelettes bij uitstek geschikt om te serveren bij een high tea of als onderdeel van een dessert.
Ik kwam dit verrukkelijke recept tegen in Patisserie!, het geweldige boek van Christophe Felder. Met dit recept kun je ongeveer 24 tartelettes maken.
Tip: deze taartjes kunnen 2-3 dagen in de koelkast bewaard worden.
Ingrediënten
- 150 g bloem, gezeefd
- snufje bakpoeder, gezeefd
- 75 g fijne kristalsuiker
- ¼ sinaasappel, geraspt
- 105 g zachte (room)boter
- 1 ei (L), losgeklopt
- 200 g pure chocolade
- 200 ml slagroom
- 1 el water
- 1 tl oploskoffie
Extra nodig
Tartelettebakvorm (ik gebruikte de vorm van Nordic Ware), ronde uitsteekvorm van 7 cm doorsnede, huishoudfolie, spuitzak, spuitmondje, fijne rasp
Tijd (ongeveer)
45 minuten bereiding, 10-15 minuten oven, 70 minuten wachten
Werkwijze
- Leg de bloem, het bakpoeder, de fijne kristalsuiker, de geraspte sinaasappelschil en 75 g boter op een werkvlak.
- Meng alles met de handen tot een zanddeeg. Verkruimel het deeg vervolgens met de vingertoppen.
- Maak een kuiltje in het midden van het deeg en voeg ongeveer de helft van het ei toe.
- Meng alles snel door elkaar en kneed het deeg niet te lang. Als het deeg nog te kruimelig is, voeg dan nog wat extra losgeklopt ei toe. Maak het deeg ten slotte met de vingertoppen glad.
- Wikkel het deeg in huishoudfolie en leg het 1 uur in de koelkast te rusten.
- Maak ondertussen de ganache
- Hak de chocolade fijn en doe de stukjes chocolade in een kom.
- Breng de slagroom en het water in een steelpan snel aan de kook, voeg de oploskoffie toe en meng alles met een spatel.
- Schenk een deel van deze koffieroom over de chocolade en wacht even: de chocolade smelt door de hitte van de vloeistof.
- Meng daarna alles goed met een spatel en voeg de rest van de koffieroom toe.
- Roer 30 g in stukjes gesneden boter door het warme mengsel.
- Roer de ganache zonder te kloppen glad, zodat er geen luchtbelletjes in komen. Laat de ganache op het aanrecht rusten.
- Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte).
- Haal het deeg uit de koelkast.
- Bestuif een werkvlak met bloem en rol het deeg uit tot een dikte van 2-3 millimeter.
- Steek er met een ronde uitsteekvorm van 7 cm rondjes uit. Prik met een vork wat gaatjes in de rondjes.
- Leg de rondjes deeg in de holtes van de tartelettebakvorm. Druk goed aan.
- Bak de tartelettes in het midden van de voorverwarmde oven in 10-15 minuten gaar. Let op dat de taartbodempjes niet te hard worden.
- Laat de taartbodempjes afkoelen op een rooster.
- Vul een spuitzak met de ganache en vul de taartbodempjes.
- Laat ze 30 minuten in de koelkast opstijven.
- Klop de resterende ganache op met een garde of mixer. Verwarm de ganache au bain-marie als hij te hard is geworden.
- Doe de ganache in een spuitzak met een gekartelde spuitmond en garneer de taartjes met een rozetje ganache.
- Serveer.
Comments
Post a Comment