Kerstochtendmuffins

Kerstochtendmuffins
 
 
♫ ‘Het was kerstochtend 1961. Ik weet het nog zo goed, mijn konijnenhok was leeg. En moeder zei dat ik niet in de schuur mocht komen. En als ik lief ging spelen, dat ik dan wat lekkers kreeg.’♫

Gelukkig zijn bij mij de kerstdagen nog nooit zo vervelend begonnen als bij Youp van het Hek in 1961. Kerstochtend is bij ons vaak een vrolijke bedoening en met het kerstontbijt wordt ook vaak groots uitgepakt: heerlijke broodjes, versgeperste jus d’orange en een kerststol met roomboter.

Dit jaar heb ik het plan opgevat om het kerstontbijt extra speciaal te maken met deze muffins. De combinatie van cranberry's met mandarijn en specerijen is echt een weldaad voor je smaakpapillen op deze feestelijke ochtend. Een groot pluspunt: de muffins kunnen maximaal drie dagen van tevoren gebakken worden en daarna bewaard worden in een luchtdichte verpakking. Op kerstochtend hoef je dus geen werk te verrichten in de keuken, op het persen van de sinaasappelen na dan.
 
Tip: Het recept voor deze verrukkelijke lekkernij komt uit het geweldige boek Nigella's Kerst van Nigella Lawson.


Ingrediënten
  • 250 g bloem, gezeefd
  • 2 ½ tl bakpoeder, gezeefd
  • ½ tl dubbelkoolzure soda (baking soda)
  • 100 g kristalsuiker
  • 1 tl kaneel
  • ¼ tl gemalen nootmuskaat
  • 4 mandarijnen, schoongeboend
  • ongeveer 125 ml volle melk
  • 75 ml zonnebloemolie
  • 1 ei (L)
  • 175 g gedroogde cranberry’s
  • 3 el rietsuiker
Extra nodig
12 papieren cupcake/muffinvormpjes, 1 cupcake/muffinbakblik voor 12 muffins, fijne rasp, maatbeker
Tijd (ongeveer)
10 minuten bereiding, 20 minuten oven, 10 minuten wachten

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 200°C (boven- en onderwarmte). Plaats de papieren muffinvormpjes in het muffinbakblik.
  • Doe de bloem, bakpoeder, dubbelkoolzure soda, kristalsuiker, kaneel en nootmuskaat in een kom. Rasp er de schil van de mandarijnen boven en meng alles door elkaar.
  • Pers de mandarijnen uit en giet het sap in een maatbeker. Giet er vervolgens zoveel melk bij dat je 200 ml vocht hebt.
  • Voeg de zonnebloemolie en het ei bij het melkmengsel in de maatbeker en klop alles even snel door elkaar.
  • Giet dit vochtige mengsel in de kom met droge ingrediënten en roer alles min of meer door elkaar, eraan denkend dat een glad geklopt mengsel zware muffins oplevert. Een klonterig beslag is in dit geval dus een goede zaak.
  • Spatel de cranberry’s door het beslag en schep het beslag in de muffinvormpjes. Strooi er de rietsuiker over.
  • Bak de muffins in het midden van de voorverwarmde oven in 20 minuten gaar.
  • Laat ze kort afkoelen in het bakblik en plaats ze dan op een rooster om verder af te koelen.
  • Serveer.
 
 
 
 

Comments