donderdag 8 september 2016

Semifreddo met ahornsiroop

Semifreddo met ahornsiroop
De bureaubladachtergrond op de computer op mijn werk mag dan sinds het begin van deze week van een zomer- naar een herfst-thema zijn veranderd (inclusief gekleurde blaadjes en een paddenstoel) maar het herfst-gevoel zit er bij mij nog niet in. Hallo heerlijk nazomer weer! 

De lekkere temperaturen van deze week vragen natuurlijk om een verfrissende lekkernij waar geen warme oven bij aan te pas komt. En met die lekkernij bedoel ik natuurlijk ijs, zelfgemaakt ijs, want een bak roomijs uit het vriesvak bij de supermarkt trekken is nogal saai. Na het succes van de semifreddini met frambozen die ik eerder dit jaar maakte besloot ik voor een semifreddo te gaan. Wel eentje met een meer herfst-achtige smaak, namelijk die van ahornsiroop, het is tenslotte geen hoogzomer meer en zo kan ik vast wennen aan de aankomende herfst.

Het maken is werkelijk een fluitje van een cent en het resultaat is verrukkelijk. De semifreddo is romig, zacht van smaak en heeft een lekkere crunch dankzij de stukjes chocolade. De handjes van mijn proefpanel gingen allemaal de lucht in toen ik vroeg wie er nog een plakje wilde. Tip: voor de garnering heb ik bevroren blauwe druiven gebruikt. Was hiervoor de druiven maar laat ze aan de tak zitten. Leg ze op een bakplaatje/bordje. Vries ze ongeveer 2 uur in. 


Ingrediënten
  • 3 eieren, gesplitst
  • 125 g fijne kristalsuiker
  • 2 el ahornsiroop
  • 3 dl slagroom
  • 200 g butterscotch chocolade
Extra nodig
Cakevorm van 25,5 centimeter lang en 11 centimeter breed, huishoudfolie
Tijd (ongeveer)
30 minuten bereiding, minstens 4 uur wachten


  • Bekleed de bodem en wanden van de cakevorm met een dubbele laag huishoudfolie. Laat de folie royaal over de rand hangen. 
  • Hak de chocolade fijn. 
  • Klop in een grote kom de eidooiers, de fijne kristalsuiker en de ahornsiroop tot een licht en romig mengsel. 
  • Klop in een andere kom de slagroom stijf. 
  • Klop in een derde kom de eiwitten stijf. 
  • Spatel de geklopte slagroom luchtig door het eidooier-mengsel. 
  • Spatel er vervolgens de eiwitten door, zodat er een licht en luchtig mengsel ontstaat. 
  • Strooi een kwart van de fijngehakte chocolade gelijkmatig uit over de bodem van de cakevorm. 
  • Schenk een derde van het roommengsel over de chocolade. Strooi hier een derde van de overgebleven fijngehakte chocolade gelijkmatig over uit. 
  • Schenk hier de helft van het overgebleven roommengsel over en strooi er vervolgens de helft van de overgebleven fijngehakte chocolade gelijkmatig over uit. 
  • Schenk hier het overgebleven roommengsel over en strooi er de overgebleven fijngehakte chocolade gelijkmatig over uit. Je hebt nu dus een laag chocolade gevolgd door lagen roommengsel, chocolade, roommengsel, chocolade, roommengsel en chocolade. 
  • Dek af met de overhangende huishoudfolie en plaats ten minste 4 uur in de vriezer. 
  • Neem de semifreddo uit de vriezer en stort hem op een bord/snijplank.
  • Verwijder de folie en snijd de semifreddo in plakken. 
  • Serveer direct. 




Bron recept: Vegetarisch nieuwe stijl! Nicola Graimes

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen