zondag 7 augustus 2016

Kokos-bananencake

Kokos-bananencake
Wat doe je als je een paar (over)rijpe bananen in je fruitschaal hebt liggen? Het meest voor de hand liggende antwoord zou nu zijn: een bananenbrood bakken. 

En hoewel ik echt dol ben op bananenbrood, vond ik dit voor deze keer een te makkelijke keuze, ik wilde iets specialers. Al bladerend door mijn bakboeken viel mijn oog op de kokos-bananencake van Saakje (Saakje’s Zoete Bakboek) en ik wist meteen dat dit ‘m ging worden. Bananen, kokos en chocolade in één cake? Wow! 

Het resultaat is een cake die echt geweldig rijk van smaak is. De rijpe bananen zorgen voor een verrukkelijke zoetheid en een heerlijke smeuïge structuur, de stukjes chocolade zorgen voor een lekkere bite en de kokos geeft de cake een tropisch tintje. 

En om nog meer in een tropische stemming te komen besloot ik de taart te bestrooien met wat kokoschips, deze hebben een heerlijke stevige bite en geven de taart ook meteen een feestelijk tintje mee. Wat een verwennerij. 


Ingrediënten
  • 75 g bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 55 g geraspte kokos
  • 50 g pure chocolade
  • 85 g boter
  • 70 g lichtbruine basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 2 rijpe bananen (ca. 160 g per stuk)
  • 1 el slagroom
  • 3 el ahornsiroop
  • kokoschips, voor de garnering
Extra nodig
Springvorm van 16-17 centimeter doorsnee, bakpapier, staafmixer
Tijd (ongeveer)
30 minuten bereiding, 60-70 minuten oven, 2 uur wachten


  • Verwarm de oven voor op 170°C. Vet de springvorm in en bekleed de bodem met bakpapier. 
  • Zeef de bloem met het bakpoeder boven een kom en voeg 40 g geraspte kokos toe. Roer door elkaar met een garde en zet apart. 
  • Hak de pure chocolade grof. Zet apart. 
  • Mix de boter met de lichtbruine basterdsuiker tot een licht en luchtig mengsel. 
  • Voeg 1 ei toe en klop deze goed door het boter-suikermengsel. Blijf minstens 5 minuten kloppen. 
  • Voeg het tweede ei toe en klop ook deze goed door het mengsel. Blijf goed doorkloppen tot je een mooi luchtig beslag hebt. 
  • Mix het bloemmengsel door het ei-botermengsel. 
  • Pureer 1 banaan met een staafmixer en snijd de ander in plakjes. 
  • Mix de bananenpuree samen met de slagroom door het beslag. Spatel er ten slotte de stukjes pure chocolade door. 
  • Giet het beslag in de springvorm en steek de plakjes banaan er gelijkmatig in. 
  • Strooi er 15 g geraspte kokos over. 
  • Bak de cake in ongeveer 60-70 minuten gaar in het midden van de voorverwarmde oven. 
  • Test de cake door erin te prikken met een satéprikker: als deze er schoon uitkomt is de cake gaar. 
  • Prik na het bakken met een vork flink wat gaatjes in de warme cake en giet er de ahornsiroop overheen. 
  • Laat de cake afkoelen en bestrooi hem voor het serveren met wat kokoschips. 


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen