zondag 8 mei 2016

Frambozencake met amaretti

Frambozencake met amaretti
Al vanaf de dag dat Jamie Magazine nr. 24 ergens eind mei 2014 bij mij op de deurmat plofte, zit er een kleine gele plaknotitie bij dit recept voor frambozencake met amaretti geplakt. En op die post-it staat met koeienletters geschreven: maken! Toch kwam het er bijna twee jaar lang niet van om deze cake ook daadwerkelijk te bakken. En waarom? Geen idee. 

Misschien komt het omdat amaretti koekjes hier in de wijde omtrek nergens verkrijgbaar zijn, en ik er gewoonweg niet aan gedacht heb om ze te bestellen. Dus toen ik er een week of twee geleden achter kwam dat onze plaatselijke supermarkt ineens amaretti koekjes in het assortiment had zitten, was mijn vreugde groot. Ik heb meteen groot ingekocht, want Joost mag weten hoe lang ze verkrijgbaar zullen zijn. 

De dag erna verscheen deze cake op tafel, en ik had er meteen spijt van dat ik hem niet véél eerder had gemaakt. Het is echt een geweldige zomerse cake. De verse frambozen zorgen voor een heerlijke frisse smaak, de hazelnoten voor een lekker aroma en de amaretti koekjes voor een fantastische crunch. Wat een verrukkelijke traktatie!


Ingrediënten
  • 175 g boter
  • 175 g fijne kristalsuiker
  • 3 eieren
  • 110 g hazelnoten, geroosterd
  • 150 g zelfrijzend bakmeel
  • 150 g frambozen + extra voor garnering
  • 50 g amaretti koekjes, verkruimeld
  • poedersuiker, voor de garnering
Extra nodig
Springvorm van 20 centimeter doorsnee, bakpapier, keukenmachine
Tijd (ongeveer)
20 minuten bereiding, ca. 50 minuten oven, 1 uur wachten


  • Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de springvorm in en bekleed de bodem met bakpapier. 
  • Maal 80 g geroosterde hazelnoten fijn in een keukenmachine. Zet apart. 
  • Klop de boter en de fijne kristalsuiker tot een licht en romig mengsel. 
  • Klop hier één voor één de eieren door, klop na elke toevoeging goed door. 
  • Voeg de fijngemalen hazelnoten toe aan het beslag en zeef er het zelfrijzend bakmeel boven. 
  • Meng dit goed door elkaar. 
  • Schep 150 g frambozen door het beslag. 
  • Schep het beslag in de springvorm en strooi er de verkruimelde amaretti koekjes boven. 
  • Bak de cake in ongeveer 50 minuten gaar in het midden van de voorverwarmde oven. Dek de bovenkant van de cake de eerste 35 minuten af met wat bakpapier, anders verbranden de koekjes. 
  • Laat de cake afkoelen op een rooster.
  • Hak de resterende 30 g geroosterde hazelnoten grof. 
  • Bestrooi de cake voor het serveren met de grof gehakte hazelnoten, frambozen en wat poedersuiker.



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen