donderdag 26 mei 2016

Citroen pavlova

Citroen pavlova
Het is nog geen zomer, maar vorige week had ik echt even het gevoel de zomerse zon in huis gehaald te hebben. Een stukje van deze citroen pavlova lag namelijk op mijn gebaksbordje en met elke hap stroomde dat zomerse gelukzalige gevoel door me heen. Het was puur genieten.

Met elke hap proefde ik namelijk een luchtige en frisse meringue, met krokante buitenkant en marshmallow-achtige binnenkant, een romige en fluweelzachte lemon curd, een wolkje geklopte slagroom en wat geroosterd amandelschaafsel voor een lekkere krokante bite. Voor wat extra zurige frisheid had ik nog wat fijn geraspte citroenschil over de slagroom gestrooid. De meringue zelf is heerlijk zoet, maar de fris-zure lemon curd zorgt voor een mooie balans. Echt een verrukkelijke traktatie, dit dessert smaakt zeker naar meer. 

Tip: de pavlova is redelijk kwetsbaar, hij zal hier en daar barsten, vooral wanneer je hem in stukken snijdt. Voor het beste resultaat kun je de pavlova beter niet op een vochtige of regenachtige dag maken. Het extra vocht in de lucht zorgt ervoor dat de meringue niet goed droogt en dus niet krokant wordt ~ restjes blijven in de koelkast losjes afgedekt met plasticfolie 1 dag goed. 


Ingrediënten
  • 3 citroenen, zonder waslaagje
  • 450 g fijne kristalsuiker 
  • 125 g boter, zacht
  • 2 eieren
  • 1 eierdooier
  • 4 eiwitten
  • ¼ tl wijnsteenzuur
  • 14 g maïzena
  • 1 ½ tl citroensap
  • 300 ml slagroom
  • geroosterd amandelschaafsel
Extra nodig
Bakplaat, bakpapier, huishoudfolie, fijne zeef, fijne rasp
Tijd (ongeveer)
50 minuten bereiding, 105 minuten oven, 2 uur wachten


  • Maak eerst de lemon curd. Rasp 2 citroenen en pers ze uit. Haal het sap door een fijne zeef om de velletjes en pitjes te verwijderen.
  • Doe de citroenrasp, 200 g fijne kristalsuiker en 125 g zachte boter in blokjes in een vuurvaste kom.
  • Zet de kom op een pan met een laagje zacht kokend water en laat de ingrediënten au bain-marie al roerend smelten.
  • Zodra de boter gesmolten is en goed met de andere ingrediënten vermengd is, voeg je het citroensap toe. Roer dit goed door het mengsel.
  • Klop 2 eieren en de eierdooier in een kommetje los en schenk deze daarna bij het mengsel in de kom. Roer goed door.
  • En nu is het een kwestie van geduld. Door de hitte zal het mengsel langzaam dikker worden, dit duurt ongeveer 15 minuten. Blijf geregeld rustig roeren in de kom en zorg dat het mengsel niet gaat koken.
  • Als de lemon curd de gewenste dikte heeft (ongeveer de dikte van yoghurt) haal je de kom van de pan af.
  • Giet de lemon curd in een schaal en dek hem meteen af met huishoudfolie.
  • Laat de lemon curd helemaal afkoelen. Terwijl de curd afkoelt dikt hij nog verder in.
  • Verwarm de oven voor op 150°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. 
  • Klop de 4 eiwitten samen met het wijnsteenzuur bijna stijf.
  • Klop er dan lepel voor lepel 250 g fijne kristalsuiker door, tot het eiwit stijf en glanzend is. 
  • Zeef de maïzena over het eiwit. Rasp er dan de schil van 1 citroen over en voeg 1 ½ tl citroensap toe. 
  • Spatel alle ingrediënten voorzichtig door elkaar. 
  • Schep de stijfgeklopte eiwitten op de met bakpapier beklede bakplaat in een cirkel.
  • Plaats de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven en verlaag de temperatuur direct naar 120°C. Bak de pavlova 1 uur en 45 minuten. 
  • Zet de oven uit, laat de ovendeur gesloten en laat de pavlova afkoelen. 
  • Schuif/leg de afgekoelde pavlova op een groot plat bord of plank.
  • Klop de slagroom luchtig (eventueel met suiker) maar net niet helemaal stijf. 
  • Roer de lemon curd los.
  • Verdeel de lemon curd over de pavlova en verdeel daarover de slagroom. 
  • Strooi er wat geroosterd amandelschaafsel over en eventueel nog wat fijn geraspte schil van een citroen. 
  • Serveer. 




Bron recept: Simply Nigella

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen