zondag 20 december 2015

Traditionele kerstcake

Traditionele kerstcake

Eindelijk heb ik het van mijn to-do lijstje kunnen schrappen: het bakken van een echte traditionele kerstcake. Voorgaande jaren dacht ik er nooit op tijd aan en ook dit jaar was ik bijna te laat: met dit recept moet je immers in november al beginnen (een maand waarin ik normaliter nog helemaal niet met Kerstmis bezig ben). Zo vroeg? Jazeker. Na het bakken laat je de cake namelijk 3 tot 6 weken rusten om de smaken te laten rijpen: er zitten zoveel verschillende ingrediënten in deze rijk gevulde vruchtencake dat die tijd echt nodig is om er één harmonieus geheel van te maken. 

Het recept komt dit jaar voor jullie dus te laat (mijn excuses), maar nu kun je het alvast op je lijstje voor volgend jaar zetten. 


Omdat de cake zo lang moet rusten en je er dus eigenlijk pas na 3 weken (of nog later) achterkomt of hij goed gelukt is of niet, heb ik voor mijn allereerste kerstcake vertrouwd op een recept van Nigella Lawson (Nigella’s Kerst). En ook deze keer stelde ze mij niet teleur. Het eindresultaat is echt een geweldige cake, smeuïg, machtig maar bomvol smaak en een verrukkelijke manier om het echt Kerstmis te laten worden in huis. Wel een kleine waarschuwing vooraf: er gaat veel alcohol in deze cake, en niet alles krijgt de kans om te verdampen, dus hij is niet geschikt voor kleine kinderen… maar je tovert er wel een extra brede glimlach op het gezicht van je andere kerst-gasten mee. 

Tip: in deze kerstcake heb ik bourbon gebruikt, maar je kunt natuurlijk ook voor rum, whisky, sherry, brandy en/of cognac kiezen ~ de noten en gedroogde vruchten in dit recept zijn (als je dat zou willen) te verwisselen voor andere ingrediënten die je lekker vindt, zoals gedroogde cranberries/pruimen/vijgen/dadels/abrikozen, gekonfijte sinaasappel, sukade, amandelen en/of hazelnoten. Zorg er wel voor dat de hoeveelheden gelijk zijn aan de hoeveelheden in de ingrediëntenlijst ~ traditioneel wordt een kerstcake bedekt met een witte glazuur/fondant/marsepein laag, maar om de smaak van de cake zo puur mogelijk te houden heb ik voor een alternatief gekozen en amandelen op de bovenkant geplakt (met behulp van wat verwarmde abrikozenjam).


Ingrediënten
  • 550 g rozijnen
  • 200 g krenten
  • 75 g gekonfijte kersen
  • 2,75 dl Bourbon + een paar eetlepels
  • 225 g boter
  • 125 g donkerbruine basterdsuiker
  • 2 tl geraspte citroenschil
  • 3 eieren
  • 1 ½ el black treacle of keukenstroop
  • 1 tl amandel-extract
  • 225 g bloem
  • 115 g amandelmeel
  • ½ tl gemalen kruidnagel
  • 1 ½ tl gemalen kaneel
  • ½ tl gemberpoeder
  • 115 g pecannoten en/of walnoten, grof gehakt
Extra nodig
Ronde springvorm van 20 centimeter doorsnee en ca. 9,5 centimeter hoog, bakpapier, aluminiumfolie, huishoudfolie
Tijd (ongeveer)
165 minuten oven, 30 minuten bereiding, minstens 3 weken wachten


  • Doe de rozijnen, krenten en gekonfijte kersen samen met 3 dl Bourbon in een pan en breng de bourbon aan de kook. 
  • Zet de pan van het vuur, leg het deksel op de pan en laat zo 24 uur staan.
  • Begin de volgende dag eerst met het bekleden van de bakvorm: knip uit bakpapier 2 cirkels zo groot als de bodem van de springvorm (in dit geval dus 20 centimeter doorsnee). Knip vervolgens 2 lange rechthoeken uit bakpapier, die iets langer zijn dan de omtrek van de vorm en minstens dubbel zo hoog als de vorm. 
  • Vouw langs een lange zijde van de rechthoeken een soort zoom en knip het papier om elke 2 centimeter in tot aan de vouwrand. 
  • Vet de bakvorm in en leg eerst een cirkel op de bodem. Plak vervolgens een rechthoek tegen de binnenwand van de vorm, op zo’n manier dat de ingeknipte ‘zoom’ op de bodem ligt. Plak de tweede rechthoek op de eerste rechthoek met ook de ‘zoom’ op de bodem. Leg nu het tweede ronde vel bakpapier op de bodem en druk alles goed op zijn plaats. 
  • Je hebt nu een bakvorm die bekleed is met een dubbele laag bakpapier en het papier steekt ruim (ca. 10 centimeter) boven de rand van de vorm uit. Let erop dat het uitstekende bakpapier niet tegen het verwarmingselement aan de bovenzijde van je oven aankomt. Mocht dit wel het geval zijn, vouw het papier dan een stukje om of knip er een strook af. 
  • Verwarm de oven voor op 150°C. Laat de rozijnen, krenten en gekonfijte kersen uitlekken.
  • Klop de boter en bruine basterdsuiker romig. Klop er vervolgens de geraspte citroenschil door.
  • Klop één voor één de eieren door het beslag en klop na elke toevoeging goed door. 
  • Voeg de black treacle (of keukenstroop) en het amandel-extract toe en klop door het beslag. 
  • Zeef de bloem, het amandelmeel, de kruidnagel, kaneel en gemberpoeder boven het beslag en roer alles goed door elkaar. 
  • Spatel er ten slotte de gehakte noten en gewelde vruchten door. 
  • Schep het beslag in de voorbereide springvorm en bak de cake in ongeveer 2 uur en 45 minuten gaar, of tot een sateprikker die je in de cake steekt er schoon uit komt. Test na 2 ½ uur hoe ver de cake is.
  • Haal de cake uit de oven en sprenkel meteen nog een paar eetlepels bourbon over de hete cake. Wikkel de cake dan in zijn vorm in een paar lagen aluminiumfolie, zodat de hitte gevangen blijft en stoom veroorzaakt (de stoom houdt de cake aan de bovenkant zacht).
  • Laat de cake volledig afkoelen. 
  • Haal de cake wanneer hij volledig is afgekoeld uit de vorm en wikkel hem in een dubbele laag vetvrij papier en in een dubbele laag folie. Bewaar hem in een luchtdichte verpakking op een droge en koele plaats.
  • Wacht minstens drie weken (en maximaal zes) voordat je hem eet, want in die tijd wordt de smaak lekkerder.


3 opmerkingen:

  1. In het kader van dingen die mannen niet weten: waar haal je zo'n lint?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Erik, als ik me niet vergis heb ik beide linten (het is een rood lint met daarboven en onder een ander lint met boompjes) ooit bij de HEMA gekocht, dus misschien een idee om daar te gaan kijken bij de kerstartikelen. Anders misschien winkels met huishoud- en cadeauartikelen... Groeten, Tessa

      Verwijderen